Ενέργεια

Η εξήγηση Birol για την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου - Έκκληση στη Ρωσία

Η εξήγηση Birol για την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου - Έκκληση στη Ρωσία
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΙΕΑ, δεν είναι σωστό να κατηγορείται η ενεργειακή μετάβαση για τις πρόσφατες αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Η απότομη άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη οφείλεται σε ένα συνδυασμό ισχυρής ανάκαμψης της ζήτησης και χαμηλότερης του αναμενόμενου προμήθειας, καθώς και σε παράγοντες που σχετίζονται με τον καιρό, όπως επισημαίνει ο ΙΕΑ σε σημερινή του ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, στο α΄ τρίμηνο του 2021 υπήρξαν κύματα ψύχους στην Αν. ασία και τη Β. Αμερική. Ακολούθησαν καύσωνες στην Ασία και ξηρασία σε διάφορες περιοχές, όπως η Βραζιλία. Όλες αυτές οι εξελίξεις πρόσθεσαν στη ζήτηση για αέριο. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Fatih Birol τόνισε ότι «δεν είναι σωστό να κατηγορείται η ενεργειακή μετάβαση για τις πρόσφατες αυξήσεις στο φυσικό αέριο».

Μειωμένες εξαγωγές της Ρωσίας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Οργανισμού, η Ρωσία καλύπτει τα συμβόλαιά της με τους Ευρωπαίους εταίρους της, όμως οι εξαγωγές της προς την Ευρώπη είναι μειωμένες σε σχέση με το 2019. Ο ΙΕΑ θεωρεί ότι η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη και να βεβαιώσει ότι οι αποθήκες θα είναι πιο γεμάτες ενόψει του χειμώνα. Επίσης, θεωρεί ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για τη Ρωσία να αναδειχτεί ως αξιόπιστος προμηθευτής της Ευρώπης.

«Η σημερινή κατάσταση υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις τη σημασία των ασφαλών και οικονομικών ενεργειακών προμηθειών, ιδίως καθώς επιταχύνεται η ενεργειακή μετάβαση. Μια σωστή ενεργειακή μετάβαση είναι η λύση για αυτά τα ζητήματα, όχι η ρίζα τους», τόνισε ο Birol.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης