Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OilPrice: Γιατί είναι επικίνδυνο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου

OilPrice: Γιατί είναι επικίνδυνο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου
Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνουν το τίμημα για την πράσινη ενέργεια

Υπάρχει ένας θόρυβος στην αγορά φυσικού αερίου, παρόμοια με τα οποία δεν έχουμε δει εδώ και αρκετά χρόνια. Σε διάστημα ενός έτους, έχουμε περάσει από την προσδοκία για άφθονες φθηνές προμήθειες σε μια ανησυχία ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να προκύψουν εάν έχουμε έναν κρύο χειμώνα.
Το ταξίδι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα ήταν κάπως προβλέψιμο καθώς αρκετοί βασικοί παράγοντες, όπως η έλλειψη γεωτρήσεων, η υποεπένδυση σε νέες πηγές εφοδιασμού, ο περιορισμός κεφαλαίου από τους παραγωγούς και η στροφή των κεφαλαίων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν διαδραματιστεί καθοριστικό παράγοντα.
Σύμφωνα με τον David Messler του OilPrice οι τιμές πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο. Οι τιμές και για τα δύο είναι υψηλότερα τώρα, αλλά όπως είδαμε, το φυσικό αέριο συνέχισε να υπεραποδίδει σε τριπλασιασμό των τιμών σε ετήσια βάση.
Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνουν το τίμημα για την πράσινη ενέργεια.
Ένας παράγοντας είναι ο «πράσινος» ενεργειακός εφοδιασμός σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

οιλ1.PNG

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν στραφεί στον αιολικό και στον ηλιακό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην επιδίωξη των στόχων του Παρισιού και την απομάκρυνση από τον άνθρακα έως το 2050.
Αυτό κόστισε στις τιμές κοινής ωφέλειας στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο περίπου 0,13 $ ανά KWH.

Όπως σημείωσε ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal-WSJ, αυτή η στρατηγική έγινε αντιληπτή καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες ο άνεμος σταμάτησε να φυσά, δημιουργώντας επιπλέον ζήτηση για τις λίγες προμήθειες φυσικού αερίου που είχαν.
«Το επεισόδιο υπογράμμισε την επισφαλή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές αγορές της περιοχής προς τον μακρύ ευρωπαϊκό χειμώνα. Το σοκ της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν πιο έντονο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βασίστηκε σε αιολικά πάρκα για την εξάλειψη των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.
Οι τιμές για πιστώσεις άνθρακα, τις οποίες χρειάζονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για την καύση ορυκτών καυσίμων, είναι επίσης ρεκόρ ». Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι αποθαρρύνουν την παραγωγή αερίου μέσω της εισαγωγής φόρων άνθρακα.


οιλ2.PNG

Όπως συμβαίνει συχνά, ορισμένες πληγές αυτοπροκαλούνται. Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, οι χαμηλότερες ποσότητες μιας βασικής πηγής προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη με το πρόωρο κλείσιμο του ολλανδικού κολοσσού φυσικού αερίου, Groningen, βοήθησαν την ΕΕ να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα. Οι εισαγωγές από όλες τις πηγές αυξάνονταν από το 2014, καθώς οι προμήθειες από το Groningen άρχισαν να περιορίζονται και στη συνέχεια να μειώνονται ακόμη περισσότερο το 2019.

Η Rystad σημειώνει την ακόλουθη πρόγνωση όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, σε σχέση με τις περικοπές του Groningen. «Η δραστική πτώση της παραγωγής από το Groningen θα επαναπροσδιορίσει το ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο.
Το πεδίο, το οποίο είχε μια ανάκαμψη στην παραγωγή στις αρχές αυτού του αιώνα, φτάνοντας τα 57 δισεκατομμύρια m3 το 2013, ήταν για δεκαετίες το κεντρικό γρανάζι στο σύστημα φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης ».
«Η σταδιακή κατάργηση αυτού του γιγάντιου πεδίου θα αναγκάσει την Ευρώπη να επεκτείνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Μπορούμε ήδη να δούμε αυτή τη δραστική αλλαγή που συμβαίνει στην Ολλανδία, η οποία βρίσκεται στη μέση της μετάβασης από τον καθαρό εξαγωγέα φυσικού αερίου σε καθαρό εισαγωγέα », λέει ο Carlos Torres-Diaz, επικεφαλής της έρευνας για τις αγορές φυσικού αερίου στη Rystad Energy.

Όταν τα αντικίνητρα για τη γεώτρηση νέων προμηθειών συνδυάζονται με τη μετατόπιση των κατανομών κεφαλαίου από τους παραγωγούς ως αποτέλεσμα, φτάνουμε εκέι που βρίσκεται τώρα η Ευρώπη. Πρέπει να πληρώσετε για να μείνουν τα φώτα ανοιχτά. Και, ποιον πληρώνουν; Οι ΗΠΑ εμφανίζουν εξέχουσα θέση στο ενεργειακό τους μείγμα. Οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ακτές των ΗΠΑ προς την Ευρώπη είναι σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, και όπως σημειώνει αυτό το άρθρο της JPT, είμαστε ακόμα ο μεγαλύτερος προμηθευτής τους, αλλά η παλίρροια έχει αλλάξει.
Από το 2020, η Ασία άρχισε να υπερτερεί των Ευρωπαίων αγοραστών για αμερικανικές προμήθειες LNG.
Οι Ρώσοι έρχονται ως διασώστες. Τουλάχιστον τώρα. Η ΕΕ εξαρτάται από το ρωσικό αέριο για να διατηρεί τα φώτα αναμμένα σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτό που ταιριάζει στην άνεσή τους, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Ένα πρόσφατο άρθρο του Fortune σημείωσε την έλξη της Ασίας για προμήθειες φυσικού αερίου. «Χειροτερεύοντας, η Ασία εξακολουθεί να είναι το κέντρο της ζήτησης LNG - και αυξάνεται: η ώθηση της κινεζικής κυβέρνησης από τον άνθρακα, σε συνδυασμό με τη γενική οικονομική αναζωπύρωση, αντλεί φυσικό αέριο τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα είναι χαμηλά εν αναμονή του χειμώνα ».

οιλ3.PNG

Την περασμένη εβδομάδα δύο εργοστάσια λιπασμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Το πότε θα επανεκκινήσουν είναι άγνωστο. Όπως είναι η επίδραση στις τιμές των λιπασμάτων. Όπως θα μπορούσαν να γίνουν οι τιμές των τροφίμων που έχουν αυξηθεί για διάφορους λόγους. Όταν συνδυάσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες και προσθέσουμε μια τελευταία μεταβλητή - την ψυχρή πρόγνωση για το χειμώνα στην Ευρώπη, έχουμε μια ανησυχητική κατάσταση στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες.
Είναι καλύτερη η κατάσταση στις ΗΠΑ; Πιθανότατα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σχετίζονται ή είναι παρόμοια με τα προβλήματα στην Ευρώπη.
Η εβδομαδιαία έκθεση αποθήκευσης αερίου της ΕΙΑ δείχνει κάποια μέτρια βελτίωση - αύξηση 83 BCF, από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αποκαλύπτει ότι είμαστε ακόμα περίπου 8% κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών καθώς κατευθυνόμαστε προς τη χειμερινή περίοδο. Ταυτόχρονα, οι προμήθειές περιορίζονται είτε από μείωσε στις γεωτρήσεις σχιστολιθικού είτε λόγω καιρικών φαινομένων, όπως τον παγετό του Φεβρουαρίου ή τους τυφώνες που έκλεισαν στα πηγάδια της GoM τον Αύγουστο. Χάσαμε περίπου 2-BCF/D από το GoM κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μερικά από αυτά δεν είχαν ακόμη αποκατασταθεί από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Οι εξαγωγές καταναλώνουν μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής από ποτέ με τη μορφή LNG και αγωγών φυσικού αερίου προς το Μεξικό. Η ΕΕ εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις προμήθειες από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, αυτές οι προμήθειες έρχονται με τη μορφή LNG καθώς μεταφέρονται εύκολα με πλοίο.

οιλ5.PNG

Με την αύξηση της υποδομής του αγωγού, το Μεξικό έχει λάβει μια στρατηγική απόφαση να χρησιμοποιήσει περισσότερο φυσικό αέριο από τον βόρειο γείτονά του. Η απευθείας σύνδεση με τους κόμβους WAHA και Agua Dulce επέτρεψε τη ροή δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως προς τα νότια. Σύμφωνα με το Energy Information Agency οι εξαγωγές αγωγών φυσικού αερίου στο Μεξικό ήταν κατά μέσο όρο 6,8 Bcf/d τον Ιούνιο του 2021, αυξημένες κατά 25% από τον Ιούνιο του 2020 και 44% περισσότερο από τον προηγούμενο μηνιαίο μέσο όρο της πενταετίας (2016-2020).
Αναμένεται αυτές οι ρεκόρ-υψηλές ροές, οι οποίες προκλήθηκαν από την αυξημένη ζήτηση ενέργειας, τις υψηλές θερμοκρασίες και τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζήτηση τον Ιούνιο, να συνεχιστούν το καλοκαίρι.
Όλο αυτό το αέριο διακινείται από μακροπρόθεσμες συμβάσεις που εκτελέστηκαν όταν οι προμήθειες φυσικού αερίου ήταν πιο άφθονες, μόλις πριν από ένα χρόνο.
Οι ελλείψεις ή οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσαν πιθανώς να συνεχιστούν και το επόμενο έτος. Τα προβλήματα στην Ευρώπη είναι διαρθρωτικά. Αναγκάζονται να εισάγουν φυσικό αέριο είτε από τις ΗΠΑ είτε από τη Ρωσία. Ή και τα δύο. Η Ασία έχει ακολουθήσει μια πορεία που περιλαμβάνει φυσικό αέριο και από αυτές τις πηγές. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για τις ΗΠΑ. Υπάρχουν τα ίδια αντικίνητρα σχετικά με τις προμήθειες προμήθειες, την κυβερνητική δυσαρέσκεια σε κρατικό και ομοσπονδιακό επίπεδο σε συνδυασμό με προκλήσεις στην απόκτηση χρηματοδότησης.

οιλ6.PNG

Πολλές από τις οικονομικές προκλήσεις έχουν περιοριστεί από την αυξημένη ταμειακή ροή που δημιουργείται από γεωτρήσεις, αλλά δεν ενδιαφέρονται για την αύξηση των προμηθειών.
Οι εξωγενείς ανησυχίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν αυτήν την κατάσταση. Η διοίκηση που αναζητά τρόπους για να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές με την τιμωρία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ένα χαρακτηριστικό περιέχεται στον "Νόμο για τη μείωση του μεθανίου", ο οποίος θα επιβάλλει φόρο άνθρακα ύψους 1.800 δολαρίων ανά τόνο για καύσιμα υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, όπως το φυσικό αέριο, το οποίο είναι κυρίως μεθάνιο. Μη ικανοποιημένοι με αυτό, οι προοδευτικοί προσπαθούν να αποτρέψουν τη χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο γέφυρας στο "Πρόγραμμα Καθαρού Ηλεκτρισμού". Αυτό τιμωρεί ακόμη περισσότερο το φυσικό αέριο ενώ παρέχει πληρωμές για "καθαρές πηγές". Καμία από αυτές τις πολιτικές δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει νόμος καθώς τα καταπολεμούν πολιτείες που θα ζημιωθούν οικονομικά. Αλλά το γεγονός ότι συζητούνται σοβαρά αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στη συζήτηση.

Συνοπτικά, η ενεργειακή εικόνα γύρω από το αέριο έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο. Οι προμήθειες είναι περιορισμένες και οι παραγωγοί διστάζουν να διαθέσουν νέο κεφάλαιο στις γεωτρήσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι υψηλότερες τιμές για το άμεσο μέλλον στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η πραγματική πρόκληση θα είναι η ικανοποίηση της ζήτησης ανεξάρτητα από την τιμή.



www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης