Ενέργεια

Θα χτυπήσει την πολιτική υπέρ των ΑΠΕ η ενεργειακή κρίση; Ποιοί θα αντέξουν μέχρι την Άνοιξη του 2022

Θα χτυπήσει την πολιτική υπέρ των ΑΠΕ η ενεργειακή κρίση; Ποιοί θα αντέξουν μέχρι την Άνοιξη του 2022
Η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει εκρηκτική άνοδο, διότι η ζήτηση του για ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη αυξάνεται όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ.

Η δραματική αύξηση στις τιμές της ενέργειας ήρθε για να μείνει καθώς οι παράγοντες που την τροφοδοτούν δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τουλάχιστον έως την Άνοιξη του επομένου έτους.
Η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και του CO2, η αύξηση της ζήτησης λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και του ανοίγματος της παγκόσμιας οικονομίας μετά από τα lockdown, η περιορισμένη συνεισφορά των ΑΠΕ εξαιτίας της ευμετάβλητης παραγωγής τους, έχουν διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση που θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.
Οι καταναλωτές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, οικιακοί και επιχειρήσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Ο υπερδιπλασιασμός των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου είναι προ των πυλών, αν υπολογίσει κανείς ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί στην ελληνική αγορά κατά 215% από την αρχή του έτους, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου TTF έχει αυξηθεί κατά 250% την ίδια περίοδο.
Η επιδότηση των 150 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς του ρεύματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όσο χρήσιμη και αν είναι, δεν θα λύσει το πρόβλημα, καθώς πίσω από την έκρηξη των τιμών της ενέργειας ακολουθεί η αύξηση του κόστους παραγωγής και η άνοδος των τιμών των προϊόντων. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και θα κλείσουν, ενώ ο κίνδυνος μικρότερες εταιρίες παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις έναντι των πελατών τους είναι ορατός.

Οι Βρυξέλλες θα δουν τα άμεσα προβλήματα;

Η εικόνα αυτή δεν αφορά μόνο την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει με δραματικό τρόπο όλη την Ευρώπη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θα περίμενε κανείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χαράζει μακρόπνοες στρατηγικές για τη σωτηρία του πλανήτη το 2050 να έχει θορυβηθεί για τις απειλές, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ευρώπης σήμερα. Θα έπρεπε πιθανώς παράλληλα με τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης να σχεδιάσει μεσοπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων, όπως αυτή που είναι σε εξέλιξη.
Αντ’ αυτού ο γραφειοκρατικός μηχανισμός των Βρυξελλών δια της αρμόδιας Επιτρόπου Ενέργειας Κάρντι Σίμσον, επιμένει ότι η λύση είναι περισσότερες ΑΠΕ και περισσότερη εξοικονόμηση.
Η κυρία Σίμσον προσπερνάει το σήμερα και υπόσχεται, ότι όλα θα είναι καλύτερα στο μέλλον. Έως τότε οι πολίτες της Ευρώπης θα πληρώνουν υπερδιπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, εταιρίες θα οδηγηθούν σε κατάρρευση όπως συμβαίνει ήδη στη Βρετανία ενώ στις Βρυξέλλες θα συνεχίζουν να σχεδιάζουν τι θα συμβεί το 2050 δηλαδή σε τριάντα χρόνια από σήμερα.

Πετούν πετούν οι τιμές

Ενδεικτική της κατάστασης στην ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι η μέση χονδρική τιμή της προηγούμενης εβδομάδας διαμορφώθηκε στα 146,03 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 18,8% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ελληνικής αγοράς, οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου κυμάνθηκαν μεταξύ 45-47 ευρώ/MWh την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και αναμένονται γύρω στα 50-52 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο.
Το εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (55%), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (30%), λιγνίτη (10%) και μεγάλα υδροηλεκτρικά (4%).
Οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν υπάρχει λύση σε εθνικό επίπεδο. Η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει εκρηκτική άνοδο, διότι η ζήτηση του για ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη αυξάνεται όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ.
Η μέση τιμή της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι της τάξης των 135 ευρώ/MWh, ενώ ο λιγνίτης επιβαρύνεται εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ με CO2 που κοστίζουν 60 ευρώ/τόνο.
Η πορεία της μέσης χονδρικής τιμής από την αρχή του έτους αναδεικνύει το πρόβλημα και προκαλεί ρίγη, αφού ήταν στα 55,72 ευρώ/MWh στις 8 Ιανουαρίου του 2021 και την περασμένη Πέμπτη (16/9) ξεπέρασε τα 175,39 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 215%. Τον δε Αύγουστο του 2020 η μέση χονδρική τιμή ήταν 47,83 ευρώ/MWh και Αύγουστο του 2021 136,07 ευρώ/MWh.
Ανάλογη είναι η εικόνα των τιμών του φυσικού αερίου. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του προθεσμιακού συμβολαίου φυσικού αερίου στο TTF, το οποίο έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 79 ευρώ/MWh στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ενώ έχει εκτοξευθεί κατά 250% από τον περασμένο Ιανουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το TTF χρησιμοποιείται ως benchmark για την τιμολόγηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αποτελώντας σημείο αναφοράς της εγχώριας αγοράς.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης