Ενέργεια

ΔΕΗ: Νέα εθελουσία από Μελίτη και Μεγαλόπολη - Στους 250 οι ήδη εγγεγραμμένοι τον Σεπτέμβριο

ΔΕΗ: Νέα εθελουσία από Μελίτη και Μεγαλόπολη - Στους 250 οι ήδη εγγεγραμμένοι τον Σεπτέμβριο
Την Παρασκευή 24/9 συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια

Ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να εγκρίνουν τα Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών της ΔΕΗ «Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ» και « Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ», τα οποία θα συνεδριάσουν ταυτόχρονα την Παρασκευή 24/9, στο πλαίσια του σχεδιασμού για περιορισμό του προσωπικού.

Στη νέα εθελουσία έξοδο, η οποία εκτιμάται ότι θα αφορά περί τους 100 εργαζόμενους των δύο θυγατρικών, θα συμπεριληφθούν τα ίδια κίνητρα με εκείνα που ισχύουν και για το πρόγραμμα που αφορά στους εργαζομένους στη λιγνιτική παραγωγή της μητρικής εταιρείας, το οποίο είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο και ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που «τρέχει» αυτές τις ημέρες είναι ιδιαιτέρως …δημοφιλές στις ηλικίες 56 με 61 ετών. Όπως αναφέρουν πηγές της επιχείρησης, έως χθες είχαν εγγραφεί περί τα 250 άτομα ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός θα διπλασιαστεί έως τα τέλη του μήνα, με τη Διοίκηση της ΔΕΗ να ευελπιστεί ότι οι αποχωρήσεις θα ξεπεράσουν τις 1.000 έως το τέλος Οκτωβρίου.

Σημαντικά κίνητρα για την εθελούσια

Το σίγουρο είναι ότι το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου είναι πιο γενναιόδωρο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους. Περιλαμβάνει τρεις ηλικιακές κατηγορίες: εργαζόμενοι από 50-54 ετών οι οποίοι θα λαμβάνουν έναν μισθό μπόνους, από 55-61 ετών δύο μισθούς και από 62 ετών και πάνω επίσης έναν μισθό. Πέρα από την ηλικία άλλο κριτήριο είναι τα χρόνια προϋπηρεσίας: από 15-19 έτη οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα δύο μισθών, από 20-29 έτη τρεις μισθούς ενώ από 30 έτη και πάνω τέσσερις μισθούς. Επίσης, έξτρα μπόνους ενός μισθού έχουν όσοι σπεύσουν να εγγραφούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τις πρώτες ημέρες, εξού και έσπευσαν να εγγραφούν στο πρόγραμμα ήδη 250 άτομα.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος για τη μητρική εταιρεία εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει στα 21 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποσβεστεί σε διάστημα 9 μηνών από τη μείωση της μισθοδοσίας.

Το βασικό ποσό αποζημίωσης είναι 15.000 ευρώ, στο οποίο προστίθενται τα ποσά ανάλογα με την ηλικία, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση (προστατευόμενα τέκνα), την άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Προβλέπεται επίσης μπόνους 5.000 ευρώ για όσους είναι κοντά στη σύνταξη για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεσοσταθμικά ένας εργαζόμενος μπορεί μαζί με την αποζημίωση να φτάσει τα 42.000 ευρώ, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, ενώ εργαζόμενοι με πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 50.000 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, στα δύο κύματα οικειοθελούς αποχώρησης του 2020 υπολογίζεται ότι είχαν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ περί τους 2.600 εργαζομένους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης