Ενέργεια

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι ενεργειακές προτεραιότητες στρέφονται στην αποθήκευση - «Μαγνήτης» επενδύσεων

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι ενεργειακές προτεραιότητες στρέφονται στην αποθήκευση - «Μαγνήτης» επενδύσεων
Υπάρχει ένας ισχυρός όγκος περαιτέρω έργων αποθήκευσης 6-8 GW στον αγωγό ανάπτυξης

Οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ofgem και του Διαχειριστή δικτύου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη αγορών που ενθαρρύνουν περαιτέρω επενδύσεις σε όλα τα είδη αποθήκευσης ενέργειας, αναμεταδίδει το renews.

Συγκεκριμένα, οι αγορές θα πρέπει να ενθαρρύνουν μια σειρά από βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες τεχνολογίες αποθήκευσης και να δώσουν κίνητρα για μηδενικές αποθηκεύσεις άνθρακα, ως απάντηση στις ελλείψεις φυσικού αερίου και στις αυξήσεις των τιμών.

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με το Δίκτυο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ESN), «η εν λόγω ανάλυση και άποψη αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας ισχυρός όγκος περαιτέρω έργων αποθήκευσης 6-8 GW στον αγωγό ανάπτυξης με άδεια σχεδιασμού και μια συμφωνία σύνδεσης δικτύου που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει μια σειρά αλλαγών στην αγορά με την ανάπτυξη ενός «πολύ πιο έξυπνου και πιο ευέλικτου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας» που μπορεί να ταιριάξει πολύ πιο αποτελεσματικά με την προσφορά και τη ζήτηση.

Κομβικός ο ρόλος των επενδύσεων

Ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις τρέχουσες υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δείχνει τη σημασία της επένδυσης σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας στο πλαίσιο της οικοδόμησης ενός ανθεκτικού, ανανεώσιμου συστήματος ενέργειας που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Σημειώνεται, ότι τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες εγκατέστησαν πάνω από 1 GW μπαταρίες στο ηλεκτρικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, αυξάνοντας την χωρητικότητα αποθήκευσης κατά το 1/3 και παρέχοντας «κρίσιμη υποστήριξη σε περιόδους πίεσης του συστήματος».

Η αποθήκευση

Εκτός από την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας στη φυσική αλυσίδα εφοδιασμού, η αποθήκευση ενέργειας ασκεί επίσης μια «σημαντική ηρεμιστική και οικοδόμηση εμπιστοσύνης» στις αγορές ενέργειας.

Αυτό συμβάλλει στη μείωση της αστάθειας των τιμών της αγοράς, δίνοντας εμπιστοσύνη στους εμπόρους που ασχολούνται με την παροχή ενέργειας και αποτρέποντας τη δράση των εμπόρων που ασχολούνται με βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία. Αυτό το όφελος του συστήματος από την αποθήκευση ενέργειας φαίνεται να αγνοήθηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις ρυθμιστικές αρχές, δήλωσε το ESN.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης