Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Equinor και Gazprom οι μεγάλοι κερδισμένοι από το ράλι του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

tags :
Equinor και Gazprom οι μεγάλοι κερδισμένοι από το ράλι του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

 Νορβηγία και Ρωσία αποκομίζουν κέρδη από την ευέλικτη αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης

 

Η Νορβηγία και η Ρωσία είναι μεγάλοι νικητές από το ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς επωφελούνται από τη μεταβλητότητα αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε πριν από χρόνια τους παραγωγούς φυσικού αερίου να απομακρυνθούν από σταθερές, μακροπρόθεσμες συμβάσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Οι τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 300% φέτος με τη ζήτηση να εκτοξεύεται καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από τον COVID-19 και η προσφορά δυσκολεύεται να συμβαδίσει λόγω επισκευών και συρρίκνωσης των επενδύσεων φυσικού αερίου εν μέσω της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η άνοδος των τιμών έρχεται δύο δεκαετίες από τότε που η ΕΕ απελευθέρωσε την αγορά φυσικού αερίου, προκαλώντας στροφή σε πιο βραχυπρόθεσμες, ευέλικτες συμβάσεις που βασίζονται στις τιμές του φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται σε ανταλλαγές ή κόμβους.
Αυτή η κίνηση βοήθησε να διευρυνθούν οι προμήθειες, οι οποίες περιλαμβάνουν πλέον αέριο από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.
Αυτό σήμαινε επίσης τους καθιερωμένους προμηθευτές, τη ρωσική Gazprom και τη νορβηγική Equinor οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν το 60% των αναγκών της Ευρώπης, απομακρύνθηκαν από μακροπρόθεσμες συμβάσεις που είχαν συνδέσει στενά τις τιμές του πετρελαίου.

Οι νέες, πιο ευέλικτες ρυθμίσεις ωφέλησαν τους Ευρωπαίους χρήστες καθώς οι άφθονες προμήθειες κράτησαν τις τιμές χαμηλές.
Όμως έχει αντίστροφο αποτέλεσμα στη σημερινή πιο σφιχτή αγορά: αρκετοί Βρετανοί πάροχοι ενέργειας έχουν ήδη καταρρεύσει και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγάλους λογαριασμούς. Προσαρμόζοντας περαιτέρω τις αλλαγές της αγοράς, η Equinor και η Gazprom δημιούργησαν γραφεία συναλλαγών, ενισχύοντας τα κέρδη τους σε ασταθείς αγορές.
Ανταγωνιστές, όπως η Αλγερία και το Κατάρ, σπάνια εμπορεύονται αέριο, ενώ οι αμερικανοί παραγωγοί φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται σε spot αγορές έχουν αγωνιστεί να αυξήσουν την παραγωγή φυσικού αερίου μετά από ζημιές που προκάλεσαν καταιγίδες, πλήττοντας παγκόσμιους trader, όπως η Vitol και η Trafigura, που βασίζονται σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασφαλίσουν όγκους συναλλαγών.

«Ποτέ δεν ήμασταν τόσο εκτεθειμένοι στις τιμές για το φυσικό αέριο όσο είμαστε τώρα», δήλωσε ο οικονομολόγος της Equinor Eirik Waerness στους επενδυτές αυτόν τον μήνα, αναφερόμενος στην κίνηση της εταιρείας το 2019 να πουλήσει περισσότερο φυσικό αέριο σε βραχυπρόθεσμες αγορές.
"Η ταχεία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου συνέβη στην καλύτερη ιστορική στιγμή για την Equinor", πρόσθεσεΗ Equinor και η Gazprom δεν αποκαλύπτουν τα κέρδη τους από τις spot συναλλαγές, αν και ένα στέλεχος εμπορικού οίκου εκτιμά ότι ο καθένας έβγαζε δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον έσοδα το μήνα.

H Equinor μπορεί να τοποθετηθεί καλύτερα από το Gazprom

Η κρατική εταιρεία, η οποία πωλεί το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της Νορβηγίας, εκτιμάται ότι πουλάει περισσότερο από το ήμισυ στους πελάτες 70% βάσει της τιμής της επόμενης ημέρας, από 25% πριν από μερικά χρόνια.
"H Equinor είναι ο μεγαλύτερος νικητής", δήλωσε ο Tom Erik Kristiansen από την Pareto Securities.
"Η συντριπτική πλειοψηφία των όγκων πωλούνται σε τιμές spot ή βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές συμβάσεις".
Η Gazprom πουλά το 56% του φυσικού της αερίου στην αγορά επόμενης ημέρας και επόμενου μήνα, ένα άλλο 31% στις τιμές για το επόμενο τρίμηνο, σεζόν ή έτος και το 13% αναπροσαρμόζεται στην τιμή του πετρελαίου.
Πηγές της Gazprom ανέφεραν ότι το ένα τέταρτο των πωλήσεων της εταιρείας ή το 10% της προσφοράς της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε μέσω της spot αγοράς.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα για την Gazprom, τη ρωσική μονοπωλιακή εταιρεία εξαγωγής φυσικού αερίου, κατηγορώντας την ότι συγκρατεί επιπλέον προμήθειες, γεγονός το οποίο ρίχνει «λάδι» σε μια συζήτηση σχετικά με το εάν ο αγωγός που παρέχει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, Nord Stream 2, θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως ή να αποκλειστεί για να κάνει την Ευρώπη ακόμη πιο εξαρτημένη από τη Ρωσία. Η Μόσχα λέει ότι η κρίση δείχνει ότι ο νέος αγωγός είναι ζωτικής σημασίας και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι έχει περιορίσει κάθε φυσικό αέριο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Gazprom αυξήθηκαν κατά 21,5% σε ετήσια βάση το 2021 στα 123 bcm, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του 2019. "Τα σοφά μέλη της προηγούμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφηύραν την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην αγορά και τα αποτελέσματα είναι εδώ για να τα δουν όλοι", είπε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο στις 9 Σεπτεμβρίου.

Τιμές

Οι τιμές αναφοράς για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στον ολλανδικό κόμβο TTF αυξήθηκαν κατά περίπου 300% από τον Ιανουάριο σε επίπεδο ισοδύναμο με περίπου $ 130 για ένα βαρέλι πετρελαίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα δεδομένα της Refinitiv.
Συγκριτικά, το πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν στα 77 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.
"Παλαιότερα ήταν φυσιολογικό να έχει η τιμή του φυσικού αερίου το μισό πετρέλαιο. Τώρα το φυσικό αέριο είναι διπλό του πετρέλαιο και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκέφτεσαι διαφορετικά", δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το φυσικό αέριο και την ενέργεια.

Αυτή την εβδομάδα, η τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν κοντά στα 1.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ ο Poutin είπε ότι οι Γερμανοί αγοραστές με μακροπρόθεσμες συμφωνίες εξασφάλισαν φυσικό αέριο στα 220 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.
«Όσοι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια μαζί μας, μπορούν να τρίψουν τα χέρια τους από χαρά», είπε ο ρώσος πρόεδρος.
Η Gazprom, της οποίας τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2021 αυξήθηκαν κατά 22 φορές μετά την πτώση του περασμένου έτους, έχει αγωνιστεί να βρει επιπλέον όγκους μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο της Σιβηρίας, παρά τις εκκλήσεις των πελατών για περισσότερη προμήθεια. "Η πραγματικότητα είναι ότι η Gazprom δεν έχει επιπλέον αέριο για την αγορά spot αυτή τη στιγμή", δήλωσε αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters. Η Νορβηγία, της οποίας η κυβέρνηση έχει ποσοστό 67% στην Equinor, παράλληλα με τα κρατικά μερίδια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμφώνησε τη Δευτέρα να ενισχύσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη. "Δείχνει την ευπάθεια της Ευρώπης με τη μείωση της δικής της παραγωγής", δήλωσε ο Ole Hansen της Saxo Bank στην Κοπεγχάγη. "Συνεπώς, εξαρτιόμαστε ολοένα και περισσότερο από τις εισαγωγές, με τη Ρωσία και τη Νορβηγία να είναι ισχυρή νικήτρια".

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης