Ενέργεια

Η συμφωνία Ουγγαρίας - Ρωσίας για το φυσικό αέριο προκαλεί ένταση με την Ουκρανία

Η συμφωνία Ουγγαρίας - Ρωσίας για το φυσικό αέριο προκαλεί ένταση με την Ουκρανία

 Η Ουγγαρία κατηγορεί την Ουκρανία για ανάμειξη

 

Η Ουγγαρία κατηγόρησε την Ουκρανία για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις τη Δευτέρα, αφού το Κίεβο την επέκρινε για την υπογραφή νέας 15ετούς συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom.

Η Ουκρανία, η οποία θα χάσει εκατομμύρια σε πληρωμές διαμετακόμισης, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η συμφωνία προμήθειας της Ουγγαρίας ήταν "καθαρά πολιτική, οικονομικά παράλογη απόφαση" και ήταν εις βάρος των ουκρανο-ουγγρικών σχέσεων.
Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που αναμιγνύεται η Ουκρανία.

«Η κατανάλωση φυσικού αερίου (Ευρώπης) δεν θα μειωθεί και δεν θα μειωθεί ούτε ο ρόλος της Gazprom», δήλωσε ο Szijjarto μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τα στελέχη της Gazprom και του ουγγρικού ενεργειακού ομίλου MVM.
«Για την Ουγγαρία, η ενεργειακή ασφάλεια είναι ζήτημα ασφάλειας, κυριαρχίας και οικονομίας παρά πολιτικό ζήτημα», είπε. «Δεν μπορείτε να θερμαίνετε τα σπίτια με πολιτικές δηλώσεις». Η Ρωσία, η οποία συνήθιζε να στέλνει φυσικό αέριο κυρίως μέσω της Ουκρανίας, έχει διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές οδούς, κατασκευάζοντας τους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream απευθείας στη Γερμανία και τη σύνδεση TurkStream από τη Ρωσία στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε με την Ουγγαρία στα τέλη Αυγούστου, τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου και υπογράφηκε τη Δευτέρα, η Gazprom θα μεταφέρει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ουγγαρία ετησίως, μέσω δύο διαδρομών: 3,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέσω Σερβίας και 1 δισεκατομμυρίου κυβικά μέτρα μέσω της Αυστρίας.

Ενεργειακή ασφάλεια

Εκτός από το ότι η συμφωνία ήταν πολιτική, η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης και θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει εάν η συμφωνία τηρεί την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία.
"Η Ουγγαρία θα αρχίσει να λαμβάνει το φυσικό αέριο της Gazprom από την 1η Οκτωβρίου ήδη μέσω του TurkStream και των αγωγών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom, Alexei Miller. Ο TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας καθώς και οι αγωγοί Nord Stream στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας αποτελούν μέρος των σχεδίων της Ρωσίας να παρακάμψει τον πολιτικό εχθρό της Ουκρανίας κατά την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η άνοδος των τιμών αναφοράς του φυσικού αερίου καθώς η ζήτηση ανακάμπτει μετά τον αποκλεισμό από πανδημίες είναι ένα πολιτικά φορτισμένο ζήτημα. Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζήτησαν έρευνα για τη Gazprom και την κατηγόρησαν ότι συγκρατεί επιπλέον προμήθειες.
Όταν η Ουγγαρία συμφώνησε τους όρους της νέας συμφωνίας προμήθειας στα τέλη Αυγούστου, ο Szijjarto είπε ότι η τιμή είχε συμφωνηθεί, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Τη Δευτέρα είπε ότι οι καταναλωτές λιανικής θα συνεχίσουν να πληρώνουν μία από τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η συμφωνία θα παρέχει περίπου το ήμισυ της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ουγγαρίας μεταξύ 9 και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Η Ουγγαρία έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο τα τελευταία χρόνια, ανοίγοντας διασυνοριακές διασυνδέσεις με τους περισσότερους γείτονές της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης