Τελευταία Νέα

Ο Σκρέκας καταθέτει το 10ετές σχέδιο PPAs στην ΕΕ - Θα περιλαμβάνει Εγγυοδοτικό Μηχανισμό

Ο Σκρέκας καταθέτει το 10ετές σχέδιο PPAs στην ΕΕ - Θα περιλαμβάνει Εγγυοδοτικό Μηχανισμό
Αναζητείται μέθοδος για την απορρόφηση του κόστους εξομάλυνσης

Εντός των επομένων ημερών πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα πράσινα PPAs, δηλαδή τα μακροπρόθεσμα διμερή συμβόλαια μεταξύ βιομηχανικών καταναλωτών ρεύματος και μονάδων παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές.
Ο Mηχανισμός, που θα πρέπει να εγκριθεί από την DG Comp καθώς εμπεριέχει κρατική στήριξη θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 ετών και θα περιλαμβάνει κρατική εγγύηση προκειμένου να είναι εφικτή η χρηματοδότηση των πράσινων διμερών συμβολαίων από το τραπεζικό σύστημα, καθώς και ένας είδος επιδότησης για την κάλυψη του κόστους εξομάλυνσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το ΥΠΕΝ προωθεί έναν νέο καινοτόμο μηχανισμό που θα διασφαλίσει στη βαριά ενεργοβόρο βιομηχανία, αλλά και στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικές τιμές καθαρής ενέργειας με ορατότητα για τα επόμενα 10 και 15 χρόνια.

Όπως εξήγησε ο ΥΠΕΝ το σχήμα θα περιλαμβάνει εγγυοδοτικό μηχανισμό που θα στηρίζεται από το κράτος. Παράλληλα αναζητείται μέθοδος για την απορρόφηση του κόστους εξομάλυνσης. Δηλαδή του κόστους που προκύπτει για τις επιχειρήσεις από τη διαφορά του παραγωγικού προφίλ, για παράδειγμα ενός φωτοβολταϊκού, σε σχέση με το προφίλ κατανάλωσης μιας βιομηχανίας.
Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, θα μπορέσουμε πραγματικά να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγικής βάσης.
Πάντως το έργο του υπουργείου για τη στήριξη των πράσινων PPAs δεν θα είναι εύκολο τόσο λόγω της δυστοκίας με την οποία αντιμετωπίζει η Κομισιόν μηχανισμούς στήριξης και κρατικές ενισχύσεις, όσο και λόγω του γεγονότος ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας που έχουν διαμορφωθεί στην χονδρεμπορική αγορά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για τους παραγωγούς ΑΠΕ να δεσμευθούν με μακροχρόνια συμβόλαια με τη βιομηχανία.


Στόχος του μηχανισμού θα είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρισμού για τις επιχειρήσεις, μια μείωση που θεωρείται αναγκαία για να καταστήσει συμφέρουσα τη σύναψη τέτοιων συμβολαίων μεταξύ ανεξάρτητων εταιριών και όχι μόνο εντός των πλαισίων καθετοποιημένων ομίλων.

Ανάλογα σχέδια έχουν υποβληθεί και εγκριθεί από την Κομισιόν όπως για παράδειγμα από την Ισπανία. Το ισπανικό σχήμα προβλέπει την παροχή εγγυήσεων προς όφελος εταιριών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους υψηλής έντασης ενέργειας, εκτεθειμένους στον διεθνή ανταγωνισμό. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποζημιωθούν ως 85% κατ’ ανώτατο όριο της συνεισφοράς τους για τη χρηματοδότηση της παραγωγής των ΑΠΕ, της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης και της παραγωγής ενέργειας σε ισπανικά εδάφη εκτός της ιβηρικής χερσονήσου.

Η παροχή εγγυήσεων για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, θα πραγματοποιείται μέσω του φορέα, FERGEI (Aποθεματικό Ταμείο Εγγυήσεων των Μεγάλων Καταναλωτών Ηλεκτρισμού- Reserve Fund to Guarantee Large Electricity Consumers ). Μάλιστα το ισπανικό σχήμα, το οποίο θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα έχει προσωρινό ετήσιο προϋπολογισμό 91,88 εκατ. ευρώ.

Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Ήρων οι leaders τςη αγοράς


Πολύ κοντά σε συμφωνία για την υπογραφή διμερών συμβολαίων με δύο μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές βρίσκεται η εταιρία Ήρων του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.
Όπως μάλιστα δήλωσε ο πρόεδρος της Ήρων κ. Γιώργος Κούβαρης σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΒΕ στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Bιομηχανία και ενεργειακό κόστος" είναι πολύ πιθανό οι συμφωνίες να ανακοινωθούν σύντομα έπειτα από συνεννόηση και με τους πελάτες τους.

Το άνοιγμα της αγοράς των PPAs έχει γίνει εντός δυο μεγάλων καθετοποιημένων ενεργειακών ομίλων και συγκεκριμένα της ΔΕΗ και της Mytilineos.
Η μεν ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την σύναψη PPA μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του τομέα προμήθειας του ομίλου για ισχύ 39 MW από τα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 50 MW που σύντομα θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στη Μεγαλόπολη.
Η δε Mytilineos σύναψε PPA με την Egnatia Group για 200 MW από φωτοβολταϊκά στην τιμή των 33 ευρώ ανά MWh συμπεριλαμβανομένης και της αποθήκευσης ενέργειας, για 10 χρόνια και με δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης για άλλα πέντε χρόνια.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης