Ενέργεια

Oilprice: Πως η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση γίνεται παγκόσμια - ΗΠΑ και Κίνα οι επόμενοι κρίκοι της αλυδίδας

Oilprice: Πως η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση γίνεται παγκόσμια - ΗΠΑ και Κίνα οι επόμενοι κρίκοι της αλυδίδας
Χαμηλά αποθέματα, ακριβή ηλεκτρική ενέργεια και άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου συνθέτουν το σκηνικό

Οι ενεργειακές προκλήσεις δύσκολα μπορούν να παραμείνουν περιφερειακά για πολύ καιρό. Η κρίση που ξεκίνησε στην Ευρώπη νωρίτερα αυτόν τον μήνα μπορεί τώρα να βρίσκεται καθ’ οδόν για την Αμερική σύμφωνα με το OilPrice.
Οι Αμερικανοί εξαγωγείς φυσικού αερίου γνώρισαν σταθερή αύξηση της ζήτησης από την Ασία και την Ευρώπη καθώς η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας ώθησε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υψηλότερα.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση των Financial Times, υπάρχει ένας πραγματικός πόλεμος υποβολής προσφορών για τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ μεταξύ Ασιατών και Ευρωπαίων αγοραστών - και οι Ασιάτες κερδίζουν.
Οι εξαγωγές άνθρακα είναι επίσης σε άνοδο, και ήταν εδώ και λίγο καιρό, ειδικά μετά από μια πολιτική σύγκρουση που είχε η Κίνα για τον αυστραλιανό άνθρακα.
Όμως, η προσφορά συρρικνώνεται, ανέφερε ο Argus νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έκθεση, οι εξαγωγές άνθρακα κοκ στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 20,3 % από τον Ιούνιο. Η έκθεση σημείωσε ότι η προσφορά περιορίστηκε από την περιορισμένη πρόσβαση των παραγωγών σε χρηματοδότηση και την έλλειψη εργατικού δυναμικού που πλήττει πολλές βιομηχανίες εν μέσω της πανδημίας.
Όλα αυτά θα πρέπει να είναι καλά νέα για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ. Αλλά μπορεί εύκολα να γίνει κακή είδηση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ο Jinjoo Lee της Wall Street Journal έγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι υψηλές τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να είναι η επόμενη «καυτή εισαγωγή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Lee η αναπλήρωση αποθεμάτων φυσικού αερίου ήταν κάτω από το μέσο όρο για αυτήν τη σεζόν και το αέριο που αποθηκεύτηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν 7,4% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο των πέντε ετών.

Τα αποθέματα άνθρακα εξαντλούνται επίσης λόγω των ισχυρότερων εξαγωγών, με τις τιμές του θερμικού άνθρακα τρεις φορές υψηλότερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΙΕΑ τα αποθέματα άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να μειωθούν σε λιγότερο από τα μισά επίπεδα αποθεμάτων του περασμένου έτους μέχρι το τέλος του έτους. Πέρυσι, η ζήτηση ενέργειας μειώθηκε λόγω της πανδημίας.

Αμερικανικές εξαγωγές

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ήδη ανεβαίνουν. Κατά κάποιο τρόπο, τα γεγονότα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα τρέιλερ για το τι μπορεί να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ πιο ενεργειακά ανεξάρτητες και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ωστόσο, οι εξαγωγές φέρνουν έσοδα και θα απαιτούσε κρατική παρέμβαση για να αναγκάσει τους παραγωγούς φυσικού αερίου να μειώσουν τις εξαγωγές. Μια τέτοια παρέμβαση ζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα από έναν όμιλο μεταποιητικής βιομηχανίας. Η Industrial Energy Consumers of America, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί εταιρείες που παράγουν χημικά, τρόφιμα και υλικά, ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας να θεσπίσει περιορισμούς στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι υψηλές τιμές και η έλλειψη φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανέφερε το Reuters την Παρασκευή.

Οι απόψεις διίστανται για το αν οι αυξανόμενες εξαγωγές LNG πλήττουν πράγματι τους Αμερικανούς καταναλωτές. Αλλά το γεγονός είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι ήδη διπλάσιες από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με την IECA, δεν είναι, ωστόσο, αρκετά υψηλές για να κινητοποιήσουν την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου. Επομένως, για να αποθηκεύσει αρκετό αέριο για το χειμώνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να επιβάλει μείωση των εξαγωγών. Η βιομηχανία LNG είναι φυσικά ενάντια σε αυτό.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου δήλωσε στο Reuters ότι οι περισσότερες εξαγωγές LNG αποστέλλονται με μακροπρόθεσμες συμβάσεις σταθερής τιμής που δεν έχουν καμία σχέση με τις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου και τις κινήσεις τους.
Ωστόσο, ορισμένα φορτία πωλούνται στην spot αγορά.

H ρόλος της Kίνας

H Κίνα έχει προσθέσει ανησυχία για την παροχή φυσικού αερίου και τις πιθανότητες ελλείψεων. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κίνας φαίνεται να είναι ο άνθρακας και όχι το φυσικό αέριο. Μια πρόσφατη έκθεση του Bloomberg ανέφερε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών παραγωγής άνθρακα στην Κίνα αγωνίζονται να αγοράσουν αρκετό άνθρακα για να διατηρήσουν τα εργοστάσιά τους σε λειτουργία και ορισμένοι αναγκάζονται να κλείσουν τους λέβητες τους λόγω ανεπαρκούς παροχής άνθρακα.

Αυτό, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση αερίου για να εξασφαλιστεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση για το χειμώνα. Αυτό θα επιτείνει περαιτέρω τη διαφορά μεταξύ της παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές. Το παιχνίδι κατηγορίας έχει ξεκινήσει με τα χρόνια υποεπένδυσης στην τοπική παραγωγή φυσικού αερίου έως ένα σχέδιο της Gazprom για την έγκριση του Nord Stream 2 από τη Γερμανία. Προς το παρόν, είναι ακόμα ασαφές πόση αύξηση της τιμής οφείλεται στο χάσμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς και πόση εξαιτίας της νευρικότητας της αγοράς, τουλάχιστον σύμφωνα με τον στρατηγό βασικών προϊόντων της RBC, Christopher Louney, όπως αναφέρεται από τον Lee της WSJ.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης