Ενέργεια

Βρετανία... «out of order» - Πανικός στα πρατήρια για λίγη βενζίνη, αναλαμβάνει ο στρατός

Βρετανία... «out of order» - Πανικός στα πρατήρια για λίγη βενζίνη, αναλαμβάνει ο στρατός
Από τις πρώτες πρωινές ώρες αιχμής υπήρχαν ήδη μεγάλες ουρές αυτοκινήτων μέσα και γύρω από το Λονδίνο και στον πολυσύχναστο τροχιακό αυτοκινητόδρομο Μ25

Παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Boris Johnson για βελτίωση της κατάστασης, η κρίση στα καύσιμα της Βρετανίας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τα ξένα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για διάρκεια τουλάχιστον ενός μηνός της τρέχουσας πρωτοφανούς συνθήκης.

Μάλιστα, από σήμερα ξεκινά η εκπαίδευση εκατοντάδων Βρετανών στρατιωτών για οδήγηση βυτιοφόρων. Πηγές ανέφεραν ότι 150 οδηγοί και 150 συνοδηγοί θα συμμετέχουν στην επιχείρηση «Operation Escalin». Όλοι οι στρατιωτικοί οδηγοί έχουν τα προσόντα να κάθονται στο τιμόνι βυτιοφόρων, αλλά θα χρειαστούν τριήμερη εκπαίδευση για να μάθουν πώς να γεμίζουν με καύσιμα σε βενζινάδικα.

Χάος στους δρόμους

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να καταστείλει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι οι προμήθειες επανέρχονται στο φυσιολογικό ενώ παράλληλα κάλεσε τους ανθρώπους να μην πανικοβληθούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επιχειρήσεων, Kwasi Kwarteng, μίλησε για δύσκολες μέρες, προβλέποντας σταθεροποίηση τις προσεχείς ημέρες. «Ερωτηθείς αν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ενόψει της πολυάσχολης λιανικής περιόδου, ο Kwarteng είπε: «Δεν εγγυώμαι τίποτα. Το μόνο που λέω είναι ότι, νομίζω ότι η κατάσταση σταθεροποιείται».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες αιχμής υπήρχαν ήδη μεγάλες ουρές αυτοκινήτων μέσα και γύρω από το Λονδίνο και στον πολυσύχναστο τροχιακό αυτοκινητόδρομο Μ25 που περιστρέφεται στην πρωτεύουσα. Σε κάποιες τοποθεσίες υπήρχαν πινακίδες που ανακοίνωναν ότι δεν υπήρχε καύσιμο.

0_8.jpg

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών χονδρικής φυσικού αερίου οδήγησε επίσης τις εταιρείες ενέργειας σε πτώχευση. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να περάσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά, όχι μόνο στον εφοδιασμό των πρατηρίων βενζίνης αλλά σε όλα τα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού μας» τόνισε ο Johnson.

Μεταφορείς, πρατήρια καυσίμων και λιανοπωλητές λένε ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις καθώς το έλλειμμα των οδηγών είναι τόσο έντονο και η μεταφορά καυσίμων απαιτεί εκπαίδευση και άδεια.

Η κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά τους κανόνες ανταγωνισμού, επιτρέποντας στις εταιρείες πετρελαίου να συνεργάζονται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Παράλληλα, αποφάσισε να βγάλει εκτάκτως 5.500 προσωρινές βίζες για να εισέλθουν στη χώρα οδηγοί και εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας προκειμένου να περιορίσουν τις ελλείψεις ενόψει της περιόδου των εκτεταμένων αγορών πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης