Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα τρία σενάρια για την ενεργειακή μετάβαση σύμφωνα με το Bloomberg

Τα τρία σενάρια για την ενεργειακή μετάβαση σύμφωνα με το Bloomberg

Tι προβλέπουν τα outlook των TotalEnergies και ΟΠΕΚ – Τι λέει το Oxford Martin School

 

Δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες του Big Oil παρουσιάσαν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους για ενέργεια αυτήν την εβδομάδα: η γαλλική TotalEnergies και ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου οι οποίοι δίνουν αρκετά διαφορετικές οπτικές για τον κόσμο σε 25 χρόνια από τώρα σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος ενέργειας βλέπει ένα μέλλον που θα βασίζεται στην τεχνολογία και την πολιτική ενώ του καρτέλ μοιάζει πολύ με το σήμερα.
Η TotalEnergies εξετάζει όλες τις ενεργειακές ανάγκες, όχι μόνο το πετρέλαιο, και αποτελεί ένα γνωστό πλέον «μότο» των μακροπρόθεσμων εταιρικών σχεδιαστών ενέργειας της Ευρώπης: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχίσουν να επεκτείνονται ραγδαία.
Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και άνθρακα θα μειωθεί και η ζήτηση φυσικού αερίου, που συνεχίζει να αυξάνεται, θα είναι το κλειδί για τη μετάβαση στην ενέργεια.
Ακόμη και με ένα χρονοδιάγραμμα μετρημένο σε δεκαετίες, οι λεπτομέρειες έχουν σημασία.

TotalEnergies: Kλιματικοί στόχοι

Η Total στο outlook προβάλλει την ενεργειακή μετάβαση: Momentum με το κάπως ανησυχητικό, όνομα «Ρήξη».
Το Momentum, σημειώνει η outlook, «βασίζεται σε στρατηγικές απαλλαγής από τον άνθρακα καθαρού μηδέν το 2050, με την Κίνα να επιτυγχάνει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060» και περιλαμβάνει τους ανακοινωθέντες κλιματικούς στόχους και εθνικές συνεισφορές άλλων χωρών που βασίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού.
Σε αυτό το σενάριο, μια βασική προσδοκία, προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας από 2,2 έως 2,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.
Η ρήξη είναι πιο επιθετική: αναμένει από τις χώρες να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Συμφωνίας του Παρισιού μαζί με ακόμη περισσότερες καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις, ισχυρή δημόσια πολιτική, τεχνολογικές εξελίξεις και ένα νέο ενεργειακό σύστημα χτισμένο σε παγκόσμια κλίμακα.

ener1_1.PNG


Το Momentum δημιουργεί επίσης ανώτατα όρια για τη μελλοντική ζήτηση πετρελαίου και άνθρακα (το φυσικό αέριο, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να αυξάνεται).
Η μέγιστη ζήτηση πετρελαίου θα έρθει κάποια στιγμή αυτή τη δεκαετία. Στο σενάριο της ρήξης, η ζήτηση πετρελαίου το 2050 είναι 60% χαμηλότερη από ό, τι το 2019.
Η ζήτηση άνθρακα έχει ήδη κορυφωθεί και η ζήτηση φυσικού αερίου συνεχίζει να αυξάνεται.

ΟΠΕΚ : Άνοδος της ζήτησης

Ο ΟΠΕΚ, δεν αποτελεί έκπληξη, έχει μια μάλλον διαφορετική αντίληψη για το πετρέλαιο. Παρουσιάζει τέσσερα σενάρια, μόνο ένα από τα οποία διαθέτει τεχνολογικό focus.
Το καρτέλ πετρελαίου βλέπει την ζήτηση να αυξάνεται σε ένα σενάριο, να ενισχύεται σε ένα άλλο και να κορυφώνεται τη δεκαετία του 2030 σε ένα τρίτο.
Η μόνη πτώση από τα επίπεδα του 2019 είναι στο πιο επιθετικό σενάριό του, το Accelerated Policy and Technology Case.
Το σενάριο του ΟΠΕΚ επικεντρωμένο στην ενεργειακή μετάβαση επιτρέπει πιο επιθετικές πολιτικές, αλλά δεν τις περιγράφει.
Σύμφωνα με το Bloomberg στο 340 σελίδων outlook δεν υπάρχει καμία αναφορά για "καθαρό μηδέν". Οι τεχνολογικές ανακαλύψεις δεν παίζουν κανένα ρόλο στις προοπτικές του, αλλά επιτρέπει τη δυνατότητα ταχύτερης υιοθέτησης της υπάρχουσας τεχνολογίας.

ener2_1.PNG

Oxford Martin School: Γρήγορη, αργή και καθόλου μεταβαση

Νέα έρευνα από το Ινστιτούτο για τη Νέα Οικονομική Σκέψη στο Oxford Martin School υποδηλώνει ότι το τεχνολογικό σενάριο του ΟΠΕΚ υποτιμά σημαντικά αυτό που είναι δυνατό να αλλάξει ο κλάδος των μεταφορών.
Οι ερευνητές εξέτασαν το πραγματικό και προβλεπόμενο κόστος για 50 διαφορετικές τεχνολογίες ενέργειας και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα μοντέλα υπερεκτιμούσαν σταθερά το κόστος και υποεκτιμούσαν την ανάπτυξη για ανανεώσιμες τεχνολογίες.
Ηλιακή, αιολική ενέργεια και μπαταρίες, από την άλλη πλευρά, μειώνουν κόστος σε ποσοστό περίπου 10% ετησίως για αρκετές δεκαετίες.
Η σημερινή ενεργειακή τεχνολογία χρειάζεται απλώς να συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό για να αλλάξει το ενεργειακό σύστημα του αύριο.
Αυτό είναι ένα σενάριο που οι ερευνητές της Οξφόρδης βλέπουν ως δυνατό.
Το σενάριό τους «Γρήγορη μετάβαση» υποθέτει ότι «οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης διατηρούν τα τρέχοντα ποσοστά ανάπτυξης τους για μια δεκαετία, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα σε δύο δεκαετίες».
Το σενάριο «Αργή Μετάβαση» απαιτεί να επιβραδυνθούν άμεσα οι τρέχοντες ρυθμοί ανανεώσιμης ανάπτυξης, με τα ορυκτά καύσιμα τα κυριαρχούν ακόμη στα μέσα του αιώνα.
Σε ένα σενάριο «Χωρίς μετάβαση», κάθε τύπος ενέργειας αυξάνεται αναλογικά με το μερίδιό του σήμερα. Αυτό, λένε οι συγγραφείς, είναι ουσιαστικά το χειρότερο σενάριο.
Το "No Transition" μοιάζει πολύ με αυτό που περιμένει ο ΟΠΕΚ: σήμερα, λίγο περισσότερο από αυτό. Αλλά αυτό δεν είναι αυτό που δείχνει η έρευνα ότι είναι δυνατό να γίνει με βάση δεκαετίες παρατήρησης.
Και δεν είναι αυτό που περιμένουν ούτε εταιρείες όπως η TotalEnergies, όταν ακόμη και το τυπικό τους σενάριο βλέπει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί σύντομα, και στη συνέχεια θα μειωθεί σημαντικά μέχρι τα μέσα του αιώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης