Περιβάλλον

ΥΠΕΝ: Εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων

ΥΠΕΝ: Εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και επιλύθηκε μια σειρά από σημαντικά πολεοδομικά θέματα που εμπεριέχουν και αναπτυξιακή προοπτική

Στη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, συζητήθηκε και επιλύθηκε μια σειρά από σημαντικά πολεοδομικά θέματα που εμπεριέχουν και αναπτυξιακή προοπτική. Μεταξύ άλλων μεταξύ είναι τα εξής:

Εισήγηση για προέγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) σε περιοχή ιδιοκτησίας της ΜΑΚΙΟΣ ΑΕ στον Δήμο Ασπροπύργου Π.Ε. Δυτικής Αττικής

Η εταιρεία «ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε.», η οποία δραστηριοποιείται κατά βάση στην αγορά των υπηρεσιών logistics για λογαριασμό τρίτων (Third Party Logistics ή 3PL) με σημαντικό εξαγωγικό χαρακτήρα, ως φορέας υλοποίησης του ΕΠΣ,  έχει καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αίτηση προέγκρισης, με συνημμένη Τεχνική Έκθεση, προκειμένου να καθοριστούν ειδικοί όροι ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η χωροθέτηση κατασκευής νέων αποθηκών logistics σε  γήπεδο συνολικού εμβαδού 45.974,63 τμ.  Η ανάπτυξη της νέας μονάδας Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής / logistics Third Party Logistics βρίσκεται  στην περιοχή εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του έτους 1923 του Δήμου Ασπρόπυργου, πλησίον του Εμπορευματικού Σταθμού Θριάσιου και του Σιδηροδρομικού Σταθμού ΟΣΕ.

Υπογραμμίζεται ότι τα  ΕΠΣ αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται χρήσεις γης, γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης και κάθε άλλο μέτρο που απαιτείται για να ρυθμίζεται η χωρική οργάνωση και ανάπτυξη περιοχής που μπορεί να λειτουργήσει ως υποδοχέας σχεδίου, έργου και προγράμματος: i) υπερτοπικής κλίμακας ή ii) στρατηγικής σημασίας ή για την οποία απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των λοιπών όρων ανάπτυξής τους.

Εισήγηση για προέγκριση ΕΠΣ για Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου Εφοδιαστικής Αυλίδας, στο πρώην εργοστάσιο τσιμέντου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στο Μικρό Βαθύ της ΔΕ Αυλίδας του Δήμου Χαλκίδας Π.Ε. Ευβοίας

Στόχος της Προέγκρισης ΕΠΣ είναι η αλλαγή της χρήσης της περιοχής εγκατάστασης της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στη θέση «Μικρό Βαθύ στην Αυλίδα, με την αντικατάσταση μιας φθίνουσας και μη λειτουργούσας εργοστασιακής εγκατάστασης υψηλού βαθμού όχλησης με νέες, σύγχρονες χρήσεις και ειδικότερα με τη δημιουργία  Επιχειρηματικού  Πάρκου Ειδικού Τύπου Εφοδιαστικής Αλυσίδας διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια, τον εκσυγχρονισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής στην οποία αυτή εντάσσεται.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου (ΕΠΕΤ) Εφοδιαστικής Αλυσίδας βρίσκεται σε έκταση περίπου 249 στρεμμάτων, φερόμενης ιδιοκτησίας της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΗΡΑΚΛΗΣ (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ), στη θέση Μικρό Βαθύ της Δ.Ε. Αυλίδας, του Δήμου Χαλκίδας. Τοποθετείται σε εκτός σχεδίου περιοχή, εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Αυλίδας, σύμφωνα με το οποίο το συγκεκριμένο ακίνητο αντιμετωπίζεται ως οργανωμένος υποδοχέας βιομηχανικών δραστηριοτήτων, όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι εγκαταστάσεις των «Τσιμέντων Χαλκίδας» και χαρακτηρίζεται ως ζώνη που διέπεται από ίδιο καθεστώς και στην οποία προτεραιότητα έχει η συγκεκριμένη δραστηριότητα, λόγω της σημαντικής θέσης της στην παραγωγική διαδικασία. Ωστόσο, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ έχει διακόψει την παραγωγή στο συγκεκριμένο εργοστάσιο από το 2013 και οι εγκαταστάσεις της παραμένουν έκτοτε ανενεργές.

Εισήγηση για προέγκριση μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού (ΕΠΣ) – Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου (ΤΡΣ) για τη χωροθέτηση και τον καθορισμό χώρου Δημαρχείου του Δήμου Ναυπακτίας.

Αφορά στην ανέγερση από τον Δήμο Ναυπακτίας νέου Δημαρχείου, συνολικής έκτασης 3.000 τμ., σε δημοτικό ακίνητο έκτασης περίπου 10 στρεμμάτων περιφερειακά του παραδοσιακού τμήματος της πόλης. Στην περιοχή επέμβασης έχουν καθοριστεί με το ισχύον ΓΠΣ Ναυπάκτου  χρήσεις αθλητισμού, χώρου μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιοτεχνιών, ενώ σύμφωνα με την πρόταση του υπό αναθεώρηση ΓΠΣ, στη θέση αυτή πέραν των κοινωφελών χρήσεων έχουν συμπληρωθεί και νέες χρήσεις τοπικής διοίκησης. Η έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) – Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου (ΤΡΣ) προκρίνεται για λόγους επίσπευσης της χωροθέτησης των χρήσεων της διοίκησης.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Αξιοποιούμε στην πράξη τα σύγχρονα πολεοδομικά εργαλεία, όπως τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, ώστε να υλοποιηθούν συντεταγμένα σημαντικά αναπτυξιακά έργα σε τομείς με μεγάλες προοπτικές όπως η εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics. Η χωροθέτηση τέτοιων χρήσεων αποτελεί  προαπαιτούμενο και εμείς θεωρούμε καθήκον μας να λειτουργούμε ως επιταχυντές για την υλοποίησή τους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης