Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι θα συζητήσει ο ΟΠΕΚ τη Δευτέρα - Στο τραπέζι η αύξηση της παραγωγής

Τι θα συζητήσει ο ΟΠΕΚ τη Δευτέρα - Στο τραπέζι η αύξηση της παραγωγής
Ο πλησιέστερος μήνας που θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση είναι ο Νοέμβριος καθώς η τελευταία συνεδρίαση του OPEC+ αποφάσισε τους όγκους του Οκτωβρίου

Ο ΟΠΕΚ+ σκέφτεται να "ξεπεράσει" την υπάρχουσα συμφωνία του για την αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως όταν συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν με πηγές του Reuters, με φόντο την άνοδο του πετρελαίου κοντά σε υψηλό τριών ετών και την πίεση από τους καταναλωτές για περισσότερη προσφορά.

Ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν τον Ιούλιο να αυξήσουν την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια το μήνα για να καταργήσουν σταδιακά τις περικοπές των 5,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει τη Δευτέρα για να αναθεωρήσει την πολιτική παραγωγής του. Σύμφωνα με το Reuters τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι η προσθήκη περισσότερου πετρελαίου εξετάστηκε ως σενάριο, αλλά καμία δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον όγκο ή τον μήνα.

Περιορίσθηκε το πλεόνασμα

Άλλη πηγή του ΟΠΕΚ+ πρότεινε μια αύξηση κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα για ένα μήνα ήταν ένα πιθανό σενάριο. Ο πλησιέστερος μήνας που θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση είναι ο Νοέμβριος καθώς η τελευταία συνεδρίαση του OPEC+ αποφάσισε τους όγκους του Οκτωβρίου.
"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία επιλογή", δήλωσε μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ+. Η ιδέα ότι η αγορά μπορεί να χρειαστεί περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που σχεδιάστηκε στην υπάρχουσα συμφωνία ήταν "ένα από τα πιθανά σενάρια", δήλωσε άλλη πηγή.
Σύμφωνα με το Reuters το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η ομάδα θα τηρήσει το υπάρχον σχέδιο.
Η Μικτή Τεχνική Επιτροπή του ΟΠΕΚ+ (JTC) η οποία εξέτασε τις προοπτικές της αγοράς, μείωσε το μέγεθος ενός αναμενόμενου πλεονάσματος προσφοράς το 2022.
Οι συνομιλίες μεταξύ των μελών συνεχίζονται ενόψει της εικονικής συνάντησης του ΟΠΕΚ+ στις 4 Οκτωβρίου και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συμφωνηθεί πρόσθετη αύξηση.

Κόστος πετρελαίου

Το Brent αυξήθηκε σε υψηλό τριετίας πάνω από $ 80 το βαρέλι την Τρίτη, ενισχυμένο από τις απρογραμμάτιστες διακοπές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία. Οι τιμές διαπραγματεύονταν λίγο κάτω από τα $ 79 την Πέμπτη.
Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος τον Αύγουστο εξέφρασε ανησυχίες για τις υψηλές τιμές, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ήταν σε επικοινωνία με τον ΟΠΕΚ και εξέταζε πώς να αντιμετωπίσει το κόστος του πετρελαίου.
Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, έδωσε σήμα την Τρίτη ότι η άνοδος των τιμών του αργού θα επιταχύνει τη μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Οι υπουργοί Ενέργειας από τα μέλη του ΟΠΕΚ Ιράκ, Νιγηρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι η ομάδα δεν θεωρεί απαραίτητη τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αλλαγή της υπάρχουσας συμφωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης