Περιβάλλον

«The New European Bauhaus» σύμφωνα με το Bloomberg, το στοίχημα της Πράσινης Ευρώπης

«The New European Bauhaus» σύμφωνα με το Bloomberg, το στοίχημα της Πράσινης Ευρώπης
Η ΕΕ θέλει η Ευρώπη να γίνει η πρώτη ηπειρωτική κλιματικά ουδέτερη ήπειρος

Η «πράσινη Ευρώπη» θα χτιστεί πάνω σε τοίχους με γείωση, ξύλινους πυλώνες και ανακυκλωμένα εμπορευματοκιβώτια-τουλάχιστον σύμφωνα με τους νικητές μιας νέας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «New European Bauhaus», όπως αναμεταδίδει το Bloomberg.

 Το «New European Bauhaus» αποτυπώνει τις αξίες της βιωσιμότητας, της αισθητικής και της συμπερίληψης. Ανακοινώθηκε πέρυσι  για τον πράσινο μετασχηματισμό της γηραιάς ηπείρου και πλέον έχει αρχίσει να παίρνει μορφή. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε 30.000 ευρώ στον νικητή κάθε κατηγορίας. «Η αλλαγή δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά συμβαίνει ήδη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή μας Ένωση, σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Ursula von der Leyen μετά την ανάδειξη των νικητών.

Ο μεγάλος στόχος της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει η Ευρώπη να γίνει η πρώτη ηπειρωτική κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 από τα επίπεδα του 1990 και φτάνοντας στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Για να επιτευχθεί αυτό, σχεδιάζει να δαπανήσει 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε βιώσιμες επενδύσεις την επόμενη δεκαετία, καθώς και τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027 για να στηρίξει τους εργαζόμενους στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την πράσινη μετάβαση. Τα παλιά κτίρια της ηπείρου, τα οποία ευθύνονται για περίπου το 40% της κατανάλωσης ενέργειας, θα υποστούν βαθιές ανακαινίσεις.

Υποχώρηση στη φύση

Οι αρχιτέκτονες Anna Heringer και Martin Rauch σχεδίασαν έναν ξενώνα για ένα κέντρο εναλλακτικής ιατρικής στη Γερμανία. Τείχη με γείωση, σοβάδες και δάπεδα, χειροποίητα κεραμικά και ξύλινη δομή σχηματίζουν μια δομή που μοιάζει με φωλιά δίπλα σε ένα δάσος και περιβάλλεται από δύο βραχίονες του ποταμού Mangfall. Τα φυσικά υλικά δεν είναι τέλεια και αυτό είναι καλό, είπαν οι αρχιτέκτονες, όταν παρέλαβαν τα βραβεία.

Ένα καθαρό μέλλον για ένα βρώμικο εργοστάσιο

Το χωριό Los Santos de Maimona, στην ισπανική περιοχή Extremadura, ήταν γνωστό για το γιγαντιαίο εργοστάσιο τσιμέντου. Ένα ψηλό τσιμεντένιο κτίριο που χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, είχε εγκαταλειφθεί για δεκαετίες όταν λίγοι άνθρωποι αποφάσισαν να του δώσουν νέα μορφή.

Τώρα, η La Fábrika de Toda la Vida φιλοξενεί πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν έναν υπαίθριο ανεξάρτητο κινηματογράφο, ένα εργαστήριο που επικεντρώνεται σε βιώσιμα κτίρια και αρχιτεκτονική, μια μουσική σκηνή που προωθεί καλλιτέχνες από την επαρχία, μια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της αυτοφυούς βλάστησης και την αναγέννηση μολυσμένου εδάφους γύρω από το εργοστάσιο.

Η οικιστική ανάπτυξη της Ισπανίας

Η Ισπανία αποφάσισε να καταπολεμήσει το gentrification (κατασκευή νέων περιοχών σε υποβαθμισμένες περιοχές) με το Aprop, το οποίο παρέχει γρήγορη και προσιτή στέγαση σε άτομα που αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους στην κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας της Καταλονίας.

Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς, αναμορφωμένα και ευθυγραμμισμένα σε ιατρικές εγκαταστάσεις στο ισόγειο και 12 διαμερίσματα ενός και δύο υπνοδωματίων στους τέσσερις επάνω ορόφους. Ανακυκλωμένα υλικά, θερμομόνωση και σχεδιασμός που μεγιστοποιεί τον ήλιο το χειμώνα και τη σκιά το καλοκαίρι σημαίνει ότι το έργο χρησιμοποιεί 25% λιγότερη ενέργεια και εκπέμπει 54% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου από ένα συμβατικό κτίριο.

Μια ουτοπία μηδενικού άνθρακα

Φανταστείτε να κάνετε ποδήλατο στη δουλειά κάθε πρωί με δημόσιο ποδήλατο. Καθώς φτάνετε στον προορισμό σας, μια εφαρμογή σας λέει πόση ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα αποφύγατε να εκπέμψετε και πόσες πράσινες πιστώσεις κερδίσατε για τη διαδρομή. Στη συνέχεια, αποφασίζετε αν θα ανταλλάξετε αυτές τις μάρκες με πράσινα προϊόντα ή υπηρεσίες ή θα τα πουλήσετε σε τοπικές εταιρείες.

Αυτό είναι το ουτοπικό πείραμα που έθεσε το CEiiA, ένα ερευνητικό κέντρο που δημιουργήθηκε από την πορτογαλική αυτοκινητοβιομηχανία, στο Matosinhos, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η πλατφόρμα AYR άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Κατά τους πρώτους έξι μήνες, το πιλοτικό πρόγραμμα απέτρεψε την παραγωγή 18,1 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Έως το 2030, η πλατφόρμα στοχεύει σε 60.000 τόνους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης