Ενέργεια

Δημιουργία ευρωπαϊκού στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου ζητούν Ισπανία και Γαλλία

Δημιουργία ευρωπαϊκού στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου ζητούν Ισπανία και Γαλλία

Πανευρωπαϊκή απάντηση στην αύξηση των τιμών της ενέργειας θέλουν οι δύο χώρες

 Η Γαλλία και η Ισπανία ζήτησαν τη Δευτέρα μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας για την προστασία των φτωχότερων πολιτών, την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών και τη διαφύλαξη του φιλόδοξου σχεδίου της Ευρώπης να σταματήσει την εκπομπή CO2 έως το 2050.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν υψηλά ρεκόρ την Παρασκευή, καθώς ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου του μπλοκ, η Ρωσία, περιόρισε τις παραδόσεις, σηματοδοτώντας περαιτέρω πιέσεις τιμών στους Ευρωπαίους καταναλωτές που πλησιάζουν στη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

"Αυτό που βλέπουμε είναι μια άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών της ενέργειας", δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Nadia Calvino στους δημοσιογράφους κατά την είσοδο στις συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο Λουξεμβούργο. "
Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε εθνικό επίπεδο, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή συντονισμένη απάντηση", είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα της έχει ετοιμάσει ένα έγγραφο σχετικά με τις πιθανές επιλογές.
Η Calvino είπε ότι ένα από αυτά ήταν η δημιουργία ενός στρατηγικού ευρωπαϊκού αποθέματος φυσικού αερίου, το οποίο θα βοηθούσε το μπλοκ των 27 χωρών και των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές από ό, τι αν οι ίδιες αγορές γίνονταν μεμονωμένα.
«Έχουμε μάθει μέσω της διαπραγμάτευσης για την προμήθεια εμβολίων ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν μιλάμε με μία φωνή», είπε. Η Ισπανία θέλει επίσης να δει δράση για να σταματήσει η κερδοσκοπία στην αγορά για τις άδειες εκπομπών CO2, η οποία αύξησε τις τιμές, πρόσθεσε.

Ρύθμιση των αποθεμάτων

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno le Maire σε παρόμοιο έγγραφο, ανέφερε ότι θα προτείνει καλύτερη ρύθμιση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου υπέρ της σύνδεσής του με το μέσο κόστος παραγωγής σε κάθε χώρα της ΕΕ.
"Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας έχει ένα βασικό πλεονέκτημα - εξασφαλίζει την παροχή ενέργειας παντού στην Ευρώπη. Έχει όμως και ένα σημαντικό μειονέκτημα - την ευθυγράμμιση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος με τις τιμές του φυσικού αερίου", δήλωσε ο Le Maire κατά την είσοδό του στις συνομιλίες.
Τόνισε ότι αυτός ο σύνδεσμος ήταν αναποτελεσματικός και δημιούργησε ένα «αδιέξοδο» για τη μετάβαση της Ευρώπης προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είπε επίσης ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα συνεπάγεται μακροπρόθεσμη αύξηση του κόστους ενέργειας.
"Για χρόνια, όχι μήνες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα αυξημένο επίπεδο τιμών, επειδή υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου", δήλωσε ο Le Maire. "Υπάρχει επίσης η ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές και ίσως πυρηνικά εργοστάσια. Αυτό σημαίνει πολλά χρήματα που θα μπορούσαν να απαιτηθούν." Η αντιμετώπιση μιας μακροχρόνιας αύξησης των τιμών της ενέργειας "θα είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα για τα επόμενα χρόνια", σημείωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης