Περιβάλλον

SOS από περιβαλλοντολόγους: Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης οι κλιματικές φιλοδοξίες της Κίνας

SOS από περιβαλλοντολόγους: Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης οι κλιματικές φιλοδοξίες της Κίνας
Η Κίνα μείωσε το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την καύση άνθρακα από πάνω από 80% το 2017 σε 56% σήμερα

Οι αυξανόμενες ελλείψεις ρεύματος στη βορειοανατολική Κίνα είχαν αφήσει σπίτια χωρίς ρεύμα κι είχαν σταματήσει την παραγωγή σε πολλά εργοστάσια. Ορισμένα καταστήματα λειτουργούσαν υπό το φως των κεριών, καθώς αυξήθηκε ο οικονομικός απολογισμός της πίεσης. Οι κάτοικοι στα βορειοανατολικά, όπου οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες μειώνονται, ανέφεραν διακοπή ρεύματος κι έκαναν έκκληση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις προμήθειες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μάλιστα, έως και 20 από τις 31 ηπειρωτικές επαρχίες της Κίνας έχουν επηρεαστεί από έναν συνδυασμό αυξανόμενων τιμών καυσίμων, υψηλής ζήτησης, έλλειψης άνθρακα και προσπαθειών της νούμερο δύο οικονομίας του κόσμου να επιβάλει αυστηρούς νέους στόχους εκπομπών. Η δυσαρέσκεια αυξάνεται καθώς εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς θέρμανση και φωτισμό την ώρα που η χειμερινή περίοδος πλησιάζει.

Ο φόβος μεταξύ των περιβαλλοντολόγων είναι  το ενδεχόμενο εκτεταμένων αναταραχών θα αποτρέψει το Πεκίνο από την εφαρμογή φιλόδοξων και κρίσιμων μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Αναζητώντας την αιτία

Η ενεργειακή κρίση έχει προκληθεί από ένα «κουβάρι ζητημάτων», σύμφωνα με μια ανάλυση που εξέδωσε η S&P Global την περασμένη βδομάδα, «υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες στην εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής». Αυτή η έλλειψη ενέργειας θα μπορούσε δυνητικά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις περιβαλλοντικές και κλιματικές φιλοδοξίες της Κίνας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να καθοριστεί το ρεκόρ ότι πρόκειται κυρίως για πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης όσον αφορά τον άνθρακα », λέει ο Li, ανώτερος αξιωματούχος για την κλιματική και ενεργειακή πολιτική της Greenpeace στο Πεκίνο.

Η Κίνα μείωσε το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την καύση άνθρακα από πάνω από 80% το 2017 σε 56% σήμερα, αλλά μια αξιέπαινη αύξηση της ενέργειας που παράγεται από αιολικά και ηλιακά μέσα δεν κατάφερε να καλύψει το κενό.

5.webp

Τρομακτικές συνέπειες

Αντιμέτωποι με τις αυξανόμενες τιμές του άνθρακα, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα των μαύρων προϊόντων, ελπίζοντας είτε σε πτώση των τιμών είτε στο Πεκίνο να άρει τους νέους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που έχουν κάνει την καύση άνθρακα πιο δαπανηρή. Αλλά οι τιμές παρέμειναν υψηλές και η κεντρική κυβέρνηση απλώς χαλάρωσε ελαφρώς τους κανονισμούς.

Σύμφωνα με μια ανάλυση της Sinolink Securities που επικαλείται η South China Morning Post, τα αποθέματα άνθρακα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που κατέχουν οι έξι κορυφαίες οντότητες παραγωγής ενέργειας της Κίνας ανήλθαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μόλις 11,31 εκατομμύρια τόνους στις 21 Σεπτεμβρίου-επαρκή για μόλις 15 ημέρες. Η έλλειψη έχει στείλει τις τιμές στα ύψη. Επειδή όμως η κεντρική κυβέρνηση αντιτίθεται στην αύξηση των εγχώριων τιμών της ενέργειας - φοβούμενη ότι θα προκαλέσει άνοδο του πληθωρισμού που θα πλήξει το βιοτικό επίπεδο και δυνητικά θα προκαλέσει δυσαρέσκεια - οι εταιρείες ενέργειας δεν μπορούν να μετακυλίσουν το κόστος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης