Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Πως η ΕlvalHalcor αξιοποιεί τα mega trends της πράσινης μετάβασης - Μ.Στασινόπουλος: Σε 4 χρόνια ανταγωνιστική τιμή ρεύματος

Πως η ΕlvalHalcor αξιοποιεί τα mega trends της πράσινης μετάβασης - Μ.Στασινόπουλος: Σε 4 χρόνια ανταγωνιστική τιμή ρεύματος
Η κυκλική οικονομία με την ανακύκλωση, η ηλεκτροκίνηση και η συσκευασία αποτελούν τους καταλύτες για την καρποφορία των επενδύσεων του ομίλου
"Το ρεύμα στην Ελλάδα είναι ακριβό και θα παραμείνει για 3- 4 χρόνια" εκτίμησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κ. Μιχάλης Στασινόπουλος κατά την παρουσίαση του ομίλου, συμπληρώνοντας ότι μετά από 4 χρόνια θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και οι τεχνολογίες για πιο ανταγωνιστικές τιμές που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος η πορεία της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης μετάβασης ευνοεί  τα μη σιδηρούχα μέταλλα με αποτέλεσμα η ΕΛΒΑΛ να αξιοποιεί την πράσινη δομή και την ανάπτυξη των κλάδων αυτοκινήτου και συσκευασίας και αντίστοιχα η HALCOR να αποτελεί το εταιρικό όχημα, που αξιοποιεί τις σύγχρονες τάσεις της ζήτησης και διαμέσου της SofiaMed εισέρχεται στα προϊόντα ηλεκτροκίνησης.
Ο κ. Στασινόπουλος στάθηκε και στον πληθωρισμό, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει από τις συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο μιλούν για μια σημαντική άνοδο του πληθωρισμού, εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος για την πορεία του ομίλου επισημαίνοντας ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή.
Στο αυτό μήκος κύματος ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου ο κ. Κοκκόλης ανέφερε, ότι μέχρι τώρα η υψηλή ζήτηση που υπάρχει στις διεθνείς αγορές, όπου εξάγει το συντριπτικό ποσοστό των προϊόντων της η εταιρία, της επιτρέπει να απορροφά και να μετακυλίει τις αυξήσεις των πρώτων υλών αλλά και του ενεργειακού κόστους.

Τα Mega Trends αξιοποιεί ο Όμιλος

Οι επενδύσεις του ομίλου τα τελευταία χρόνια ανέβασαν σημαντικά τον πήχυ στην τεχνολογία και στις νέες αγορές που έχει πλέον παρουσία.
Σημαντικά διεθνή Macro Trends πηγάζουν από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η συσκευασία και τα κτίρια.
Ενδεικτικά αναφέρεται από την παρουσίαση, που έγινε από το μάνατζμεντ ότι:

Η παγκόσμια κατανάλωση σε προϊόντα έλασης αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 4,1% μέχρι το 2025 .
Η Elval έχει ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλής ποιότητας για αγορές όπως η συσκευασία, οι κατασκευές, η ναυπηγική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, οι βιομηχανικές εφαρμογές και η θέρμανση – ψύξη - κλιματισμός (HVAC&R). Επικεντρώνεται στρατηγικά στους κλάδους συσκευασίας και μεταφορών.
Όσον αφορά την συσκευασία, η αύξηση ζήτησης για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό 4,3%/έτος μέχρι το 2030.
Μόνο στη Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους.
Όσον αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, η ζήτηση αλουμινίου από την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,1% για το διάστημα 2019-2023.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΒΑΛ κ.Καραπατέα ο διπλασιασμός της ζήτησης από αυτοκίνητα για μπαταρίες και συνολικό εξοπλισμό είναι ένα mega trend που θα οδηγήσει την ανάπτυξη και την ζήτηση της εταιρίας. Αντίστοιχα στοιχεία διαθέτει και ο κλάδος της συσκευασίας.
Η Elval  διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης. Η υψηλή ζήτηση που προδιαγράφεται ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις ύψους 100 εκατ ευρώ, καθώς διαθέτει 800 χ.τόνους παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης .Έχει ολοκληρώσει ήδη επενδύσεις ύψους 150 εκατ. Ευρώ για την εγκατάσταση του τετραπλού θερμού έλαστρου, tandem.
Ολοκληρώνει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 100 εκατ. Ευρώ για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 73% με 520 χιλιάδες τόνους δυναμικότητας έτοιμου προϊόντος.

HALCOR: Κατακτά τις νέες αγορές

Ο τομεάς Διέλασης Χαλκού & Κραμάτων της Halcor είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη, όπως ανέφερε ο κ. Π. Λόλος με εξαγωγές 80%.
Τροφοδοτεί τη βιομηχανία κατασκευής κινητήρων με μπάρες από ειδικό κράμα ορείχαλκου (CuZnAl) για κατασκευή οδηγών βαλβίδων (valve guides).

Την βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών ακροδεκτών καλωδίων (cable lugs) με σωλήνες άνευ ραφής από ειδική ποιότητα καθαρού χαλκού.
Μέσω των θυγατρικών του κλάδου χαλκού, η ElvalHalcor τροφοδοτεί τη βιομηχανία αυτοκινήτων με προϊόντα έλασης ή λάμες για ηλεκτρικούς συνδέσμους, πόλους μπαταριών, ζυγούς διανομής ισχύος, ηλεκτρονόμους, διακόπτες, ασφάλειες, κουτιά διανομής ρεύματος αλλά και σύρματα περιελίξεων για ηλεκτρικά μέρη αυτοκινήτων (συστήματα ABS, Start-Stop, ηλεκτρικοί καθρέπτες και παράθυρα).

Οι προοπτικές των προϊόντων Διέλασης Χαλκού & Κραμάτων:

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε μία αυξανόμενη ζήτηση για σωλήνες χαλκού HVAC&R.
Η ένταση της αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού
Οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ΑΠΕ αλλά και υποδομών σε δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, συνεπάγονται την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού
Χαρακτηριστικά: η αύξηση της ζήτησης για καλώδια και HF (High-Frequency) καλώδια, προβλέπεται ότι θα επιφέρει αύξηση της ζήτησης κατά 30% για ταινίες χαλκού.
Η χρήση του χαλκού και των κραμάτων του στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι ως και 4 φορές υψηλότερη, ή 63 kg παραπάνω ανά όχημα, σε σχέση με τα συμβατικά. 140 εκατ. νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν μέχρι το 2035.
Εκτός της απευθείας χρήσης του χαλκού αλλά και των κραμάτων αυτού στα οχήματα, θα υπάρξει επιπλέον ζήτηση για την χρήση του, στις υποδομές των πόλεων και οδικού δικτύου, οι οποίες χρειάζονται για επαναφόρτιση μπαταριών αλλά και για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών οδεύοντας προς την τεχνολογία της αυτόνομης κίνησης.

Αλουμίνιο: Το μέταλο του παρόντος και του μέλλοντος

Η χρήση του αλουμινίου στα προϊόντα της ΕΛΒΑΛ έχει τα εξής σηματικά πλεονεκτήματα:
Η ανακυκλωσιμότητά του ενισχύει παερισσότερο από κάθε άλλο υλικό την μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος, όπως επιτάσσουν οι νέες διεθνείς τάσεις αλλά και οι κανόνες ESG.
Ο όμιλος ανεβάζει την χρήση ανακυκλούμενου αλουμινίου από 20% στο 30%.
Σύμφωνα με τον κ. Κοκόλη το ετήσιο budget της εταιρίας για την κάλυψη των προδιαγραφών ESG είναι της τάξης των 10 εκατ ευρώ.
Το αλουμίνιο έχει την μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση με ποσοστό που φτάνει στο 5%

Το αλουμίνιο και ο χαλκός αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους.


Οι ευκαρίες για την EΛΒΑΛ



ελβαλ1.PNG




ελβαλ2.PNG




ελβαλ3.PNG



ελβαλ4.PNG





Οι ευκαιρίες για την Χαλκόρ


χαλκόρ3.PNG


χαλκορ2.PNG


χαλκορ1.PNG



www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης