Ενέργεια

Σε υψηλό τριετίας το Brent στα 83 δολ.- Στα 79 δολ. κινείται το αργό

Σε υψηλό τριετίας το Brent στα 83 δολ.- Στα 79 δολ. κινείται το αργό

 

Ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο Η WTI έφτασε στα υψηλά του 2014 τη Δευτέρα

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν υψηλό τριετίας την Τρίτη, ενώ το αμερικανικό αργό έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα του 2014, καθώς OPEC+ παρέμεινε στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής του αντί να αντλήσει ακόμη περισσότερο αργό.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε τον Ιούλιο να αυξήσει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) κάθε μήνα τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2022 για να καταργήσει σταδιακά τις υπάρχουσες περικοπές της παραγωγής κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Περί τις 18: 35 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 2,17% στα 83 δολ. το βαρέλι έχοντας αυξηθεί 2,5% τη Δευτέρα.
Το αμερικανικό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν κατά 2,23%, στα 79,34 δολάρια, αφού κέρδισε 2,3% στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί περισσότερο από 50% φέτος, προσθέτοντας πληθωριστικές πιέσεις στα κράτη που καταναλώνουν αργό πετρέλαιο, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία, προκαλώντας ανησυχία ότι θα εκτροχιάσειτην ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19.

Η Μικτή Τεχνική Επιτροπή του ΟΠΕΚ+ (JTC) ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι αναμένει φέτος έλλειμμα εφοδιασμού 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε πλεόνασμα 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το επόμενο έτος. Παρά την πίεση για αύξηση της παραγωγής, ο ΟΠΕΚ+ ανησυχούσε ότι ένα τέταρτο παγκόσμιο κύμα μολύνσεων COVID-19 θα μπορούσε να πλήξει την ανάκαμψη της ζήτησης, ανέφερε πηγή του Reuters.
"Η κίνηση (τιμή) φαίνεται λίγο υπερβολική δεδομένου ότι οι υπουργοί επιβεβαίωσαν μόλις την απόφαση που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, αλλά δείχνει πόσο σφιχτή είναι η αγορά, ενισχύοντας την άποψή μας για ασύμμετρη δράση τιμών με κινδύνους προς τα πάνω σε αυτά τα επίπεδα αποθέματος", ανέφερε η Barclays.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και αποστάγματος των ΗΠΑ είναι πιθανό να μειωθούν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα μια προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters. Πέντε αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters εκτιμούσαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 300.000 βαρέλια την εβδομάδα έως την 1η Οκτωβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης