Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Simson: H EE εξετάζει τις καταγγελίες ότι η Ρωσία πυροδοτεί την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου

Simson: H EE εξετάζει τις καταγγελίες ότι η Ρωσία πυροδοτεί την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου

H επικεφαλής της ΕΕ για την ενέργεια λέει ότι η λύση στην αύξηση των τιμών είναι η πράσινη αλλαγή Οι Βρυξέλλες καταρτίζουν «εργαλειοθήκη» για να ανταποκριθούν στην άνοδο των τιμών

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις καταγγελίες ορισμένων χωρών της ΕΕ ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη θέση της ως σημαντικού προμηθευτή για να προωθήσει την αυξανόμενη τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής του μπλοκ. H ρωσική Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις πωλήσεών της βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων, αλλά δεν προσθέτει περισσότερες.

Αυτό προκάλεσε τις κατηγορίες των νομοθέτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα λόγω της σφιχτής προσφοράς και άλλων παραγόντων.
«Εξετάζουμε αυτόν τον ισχυρισμό, μαζί με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο Vestager, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους κανόνες του ανταγωνισμού, γιατί είναι φυσικά πολύ σοβαρό θέμα», δήλωσε στο Reuters η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson σύμφωνα με το Reuters.
"Η αρχική μας εκτίμηση υποδηλώνει ότι η Ρωσία εκπληρώνει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις της", επεσήμανε.
Η Gazprom και το Κρεμλίνο έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία προμηθεύει αέριο τους πελάτες της σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συνεισφέροντας το 43% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι.

Πίεση για τον Nord Stream 2

Η Μόσχα περιμένει την έγκριση της νομοθεσίας για τον αγωγό Nord Stream 2 για να ξεκινήσει την diox;eteyshφυσικού αερίου στη Γερμανία.
Οι αντίπαλοι λένε ότι η Ρωσία άσκησε πίεση για να επιταχύνει την έγκριση του έργου, χωρίς να προμηθεύσει επιπλέον αέριο στην Ευρώπη καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί.
Οι Βρυξέλλες θα δημοσιεύσουν την επόμενη εβδομάδα μια «εργαλειοθήκη» που θα περιγράφει τις επιλογές των χωρών να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, όπως οι επιδοτήσεις καταναλωτών και οι φοροαπαλλαγές ενέργειας - μέτρα που ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη εφαρμόσει.
H Simson είπε ότι η εργαλειοθήκη θα "εξετάσει επίσης τα βήματα που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο ΕΕ για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον".

Τι ζητούν οι χώρες

Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας δήλωσαν ότι η κρίση των τιμών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένη απάντηση της ΕΕ, όπως μεταρρυθμίσεις στους κανονισμούς της αγοράς ενέργειας της ΕΕ ή αγορά κοινού φυσικού αερίου από κράτη μέλη.
H Simson είπε ότι η ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία της Ευρώπης από μελλοντικές αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων.
Η ΕΕ ετοιμάζεται να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα για τη γρηγορότερη μείωση των εκπομπών αυτή τη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των φόρων στα καύσιμα που μολύνουν, μια νέα αγορά άνθρακα για κτίρια και μεταφορές και ένα ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος να επενδύσουν σε πράσινες επιλογές. "Τελικά, η λύση είναι η ίδια, είτε πρόκειται για τιμές, για την ασφάλεια του εφοδιασμού ή για το κλίμα: η αύξηση της τοπικής, προσιτής, ανανεώσιμης ενέργειας είναι ο δρόμος προς τα εμπρός", δήλωσε h Simson.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης