Ενέργεια

ΡΑΕ: Ενημερώνει την ΕΕ για προκοινοποίηση εύρους διακύμανσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια

ΡΑΕ: Ενημερώνει την ΕΕ για προκοινοποίηση εύρους διακύμανσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια
Προκοινοποίηση μεγίστου και ελαχίστου εύρους για τις ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμανόμενα τιμολόγια αποφάσισε η Αρχή

Την σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ επιδιώκει η ΡΑΕ για την προώθηση των αλλαγών, που δρομολογεί με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου. Στα πλαίσια της αρχικής κατανόησης του θέματος, όπως επιτάσσει η κοινοτική οδηγία 944.  Για το σκοπό αυτό απέστειλε την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου ένα πρότυπο προσυμβατικής ενημέρωσης και ένα πρότυπο του νέου έντυπου λογαριασμού που θα εισηγηθεί στην αγορά και αναμένει την έγκρισή τους μέσα στην εβδομάδα, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια σε μια τελευταία διαβούλευση μέσω της οποίας θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συναίνεση με την αγορά.

Στόχος της ΡΑΕ, όπως προσφάτως δήλωσε ο πρόεδρος Αθανάσιος Δαγούμας δεν είναι να παρέμβει στην εμπορική πολιτική των εταιριών αλλά να επιβάλλει κανόνες που θα ενισχύουν την διαφάνεια και θα προστατεύουν τον καταναλωτή, γι αυτό και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην προσυμβατική ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με το εύρος των χρεώσεων, που θα κληθεί να πληρώσει κατά την διάρκεια του σύμβασής του. Το κυμαινόμενο τιμολόγιο, θα πρέπει σύμφωνα με την ΡΑΕ, να προβλέπει μέγιστη και ελάχιστη επιβάρυνση από την ενεργοποίηση της Ρήτρας αναπροσαρμογής του κάθε προμηθευτή και αυτό θα πρέπει να γνωστοποιείται στον καταναλωτή πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Κατάργηση ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στα σταθερά

Η ΡΑΕ προτείνει επίσης την κατάργηση της Ρήτρας πρόωρης αποχώρησης από τα σταθερά τιμολόγια. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των μέτρων έχει μετατεθεί για το 2022 προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση στην αγορά ηλεκτρισμού που κλυδωνίζεται από την αβεβαιότητα των υψηλών τιμών. Όπως είχε αναφέρει εξάλλου και ο πρόεδρος καθηγητής Αθ. Δαγούμας, από τις αρχές του 2022 θα γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις της ΡΑΕ στην αγορά προμήθειας προκειμένου να καταστούν τα τιμολόγια περισσότερο διαφανή και εύκολα συγκρίσιμα από τους καταναλωτές.

Είχε δηλώσει ότι, θα υπάρξει και δεύτερη διαβούλευση επί των αλλαγών που προωθεί η ΡΑΕ στον τρόπο διάρθρωσης των τιμολογίων, ενώ τόνισε ότι πρόθεση της Αρχής δεν είναι να παρέμβει στα τιμολόγια που «τρέχουν», διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σύγχυση στην αγορά και θα άλλαζε την πολιτική που έχουν κάνει οι Προμηθευτές.

Το θέμα είχε ήδη συζητηθεί, μια φορά στην Ολομέλεια της ΡΑΕ και οι βασικές αρχές που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η Αρχή είναι στα σταθερά τιμολόγια να υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης για τους καταναλωτές, καθώς οι Προμηθευτές έχουν κάνει hedging, στα δε κυμαινόμενα τιμολόγια, να μην υπάρχει αντίστοιχη ρήτρα.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης