Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Simson: Στο 75% η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Simson: Στο 75% η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Στον ολλανδικό κόμβο η τιμή του φυσικού αερίου το πρωί έφθασε στα 138,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στη Βρετανία στα 3,20 λιρών/θερμ.

 

Νέα ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Βρετανία το πρωί αλλά την συνέχεια υποχώρησαν μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου ότι μπορεί να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Ευρωπαία επίτροπος ενέργειας Kadri Simson δήλωσε την Τετάρτη ότι οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν αρκετό φυσικό αέριο για να διαρκέσει μέχρι το χειμώνα και η αύξηση των τιμών δείχνει την ανάγκη ταχείας μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές και μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ.
"Η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου είναι πάνω από 75% σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το επίπεδο είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο των δέκα ετών, αλλά επαρκές για την κάλυψη των αναγκών της χειμερινής περιόδου", είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Simson σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναθεώρησης της αγοράς φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους.

Η βρετανική χονδρική τιμή αερίου για παράδοση την επόμενη μέρα ξεπέρασε τις 3 λίρες/θερμίδα για πρώτη φορά το πρωί της Τετάρτης εν μέσω εκτεταμένου παγκόσμιου ράλι στην αγορά ενέργειας.
Το βρετανικό συμβόλαιο την επόμενη μέρα αυξήθηκε κατά 0,41 λίρες ή 14,7%, στο νέο υψηλό όλων των εποχών των 3,20 λιρών/θερμ.

 Τόσο η βρετανική όσο και η ολλανδική τιμή χονδρικής φυσικού αερίου κατέγραψαν νέα άνοδο αυτή την εβδομάδα λόγω των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου, της χαμηλότερης προσφοράς από τη Ρωσία, των θερμοκρασιών που υποχώρησαν, της περιορισμένης αιολικής παραγωγής και της χαμηλότερης παραγωγής από ορισμένα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια λόγω απεργίας.
Στον ολλανδικό κόμβο TTF η χονδρική τιμή του αερίου έσπασε το φράγμα των 100 ευρώ χθες και το συμβόλαιο του προηγούμενου μήνα διαπραγματεύεται τώρα περίπου στα 138,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
"Τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο καθώς οι χειμερινές προσεγγίσεις έχουν αυξήσει τη ζήτηση στη φυσική αγορά, ", ανέφεραν αναλυτές της ING.

Αγορές ενέργειας

Στις ευρύτερες αγορές ενέργειας, οι τιμές αυξάνονται επίσης.
Το πετρέλαιο έφτασε σε υψηλό πολυετίας την Τετάρτη πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι, υποστηριζόμενο από την άρνηση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει πιο γρήγορα την παραγωγή εν όψει ανησυχίας για τον περιορισμένο ενεργειακό εφοδιασμό παγκοσμίως.

Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας και άνθρακα βρίσκονται επίσης σε υψηλά πολυετίας ή ρεκόρ.
Οι περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν να ενισχύονται οι τιμές για το χειμώνα και οι τιμές του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω της διαρκούς ζήτησης από την Κίνα εν μέσω διακοπής ισχύος και ανταγωνισμού με την Ευρώπη για φορτία LNG.
"Αυτή τη στιγμή ζούμε εξαιρετικές συνθήκες επειδή η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου δεν ήταν ποτέ σε μια κατάσταση όπου η Ασία και η Ευρώπη ήταν υποχρεωμένες να ανταγωνίζονται σκληρά για το οριακό διαθέσιμο φορτίο LNG (καθώς το τελευταίο υποτίθεται ότι επωφελήθηκε από την άνετη προμήθεια αγωγών)", ανέφεραν αναλυτές τουEngie EnergyScan.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης