Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το παιχνίδι των μεγάλων funds αυξάνει την μεταβλητότητα στις τιμές φυσικού αερίου

Το παιχνίδι των μεγάλων funds αυξάνει την μεταβλητότητα στις τιμές φυσικού αερίου
Η μεταβλητότητα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σημείωσε ρεκόρ την Τρίτη λόγω της ενεργειακής κρίσης στις μεγάλες παγκόσμιες αγορές, που έχει προκαλέσει την άνοδο των τιμών παγκοσμίως.

Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς μεγάλες αγορές όπως η Κίνα αγωνίζονται να βρουν αρκετά καύσιμα για να καλύψουν τη ζήτηση που έχει ανακάμψει από την ύφεση, που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, γρηγορότερα από το αναμενόμενο.
Στην Ευρώπη, οι τιμές φέτος έχουν εκτοξευθεί πάνω από 500%, με την ανησυχία ότι τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης θα είναι ανεπαρκή για το χειμώνα σύμφωνα με το Reuters.
Αυτό τροφοδότησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, τα οποία πρόσφατα έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα των 12 ετών στα 6,31 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu).
Ενώ αυτό εξακολουθεί να απέχει πολύ από τις τιμές στην Ευρώπη και την Ασία όπου το φυσικό αέριο είναι πάνω από πέντε φορές πιο ακριβό, η αγορά γίνεται ολοένα και περισσότερο ασταθής καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός για περιορισμένες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η «σιωπηρή αστάθεια» - ένα μέτρο των αναμενόμενων διακυμάνσεων στην αγορά - αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στο 122,5% την Τρίτη 5/10, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 117,5% που είχε φτάσει τον Νοέμβριο του 2018.

Ένας από τους λόγους για αυτές τις «άγριες» κινήσεις είναι οι εμπορικές εταιρείες commodity, τα hedge funds και άλλοι σημαντικοί επενδυτές στην αγορά που βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε απροσδόκητες συγκεντρώσεις τιμών. Οι εταιρείες που ποντάρουν σε λανθασμένη κατεύθυνση από ότι κινοπυνται οι αγορές αναγκάζονται μερικές φορές να αλλάξουν γρήγορα θέσεις για να καλύψουν τις ζημίες τους, προσθέτοντας περαιτέρω τη μεταβλητότητα.

Δεν υπάρχουν πρόσφατες αναφορές για αποτυχία των hedge funds, αλλά η Statar, η οποία επενδύει σε φυσικό αέριο, έχασε περίπου 130 εκατομμύρια δολάρια. Αντίθετα, ο γίγαντας των commodities Andurand σημείωσε μεγάλες αποδόσεις λόγω της αύξησης των τιμών.


φυσικο_αεριο.PNG


Εντείνεται ο ανταγωνισμός για τα φορτία

Ο ανταγωνισμός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για περιορισμένα φορτία LNG και άλλες προμήθειες ενέργειας έχουν οδηγήσει τις βιομηχανίες να περιορίσουν τη δραστηριότητα στην Ευρώπη και να προκαλέσουν κρίσεις ισχύος στην Κίνα.
Οι τιμές του παγκόσμιου φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ σε περίπου $ 40 ανά mmBtu στην Ευρώπη και $ 35 στην Ασία.
Την τελευταία φορά που η μεταβλητότητα αυξήθηκε τόσο επιθετικά τον Νοέμβριο του 2018, ο όγκος αερίου που διαπραγματεύτηκε στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX) αυξήθηκε στα 1,6 εκατομμύρια ρεκόρ συμβολαίων.
Την Τρίτη, ο όγκος του NYMEX κράτησε περίπου 500.000 συμβόλαια, λίγο υψηλότερα από τις προηγούμενες 30 ημέρες, αλλά μόνο τα περισσότερα σε μια ημέρα από την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι όγκοι στο αμερικανικό Natural Gas Fund, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τις τιμές του φυσικού αερίου, αυξήθηκαν πάνω από 30,2 εκατομμύρια μετοχές στις 28 Σεπτεμβρίου, ο μεγαλύτερος ημερήσιος όγκος από τότε που έφτασε τα 43,1 εκατομμύρια ρεκόρ μετοχών τον Νοέμβριο του 2018.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι οι τιμές των ΗΠΑ θα φτάσουν στα υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη ή την Ασία, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να έχουν αρκετό φυσικό αέριο για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης και επειδή τα αμερικανικά εργοστάσια εξαγωγής LNG παράγουν ήδη όλο το υπερψυγμένο αέριο που μπορούν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόνο τη δυνατότητα να μετατρέψουν περίπου 10,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως (bcfd) φυσικού αερίου σε LNG, ή περίπου το 13% αυτού που καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά. Οι παγκόσμιες αγορές θα πρέπει να περιμένουν για να πάρουν περισσότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν το έκτο τρένο υγροποίησης στο Sabine Pass της Cheniere Energy Inc (LNG.A) και το Calcasieu Pass της Venture Global LNG στη Λουιζιάνα αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή LNG σε δοκιμαστική λειτουργία

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης