Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διεύρυνση των εισοδηματικών κατηγοριών για επιδόματα και αύξηση της επιδότησης - Σενάριο κρίσης για όλο το 2022

Διεύρυνση των εισοδηματικών κατηγοριών για επιδόματα και αύξηση της επιδότησης - Σενάριο κρίσης για όλο το 2022
Η ελληνική αγορά είναι η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη όμως το ύψος των τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας τρομάζει

Με τις χονδρικές τιμές του ρεύματος να σπάνε το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο ακολουθώντας κατά πόδας την αντίστοιχη «ξέφρενη» πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την σκληρή συνειδητοποίηση ότι η ενεργειακή κρίση είναι βαθύτερη και εντονότερη απ΄ ότι αρχικώς είχε εκτιμηθεί, καθώς και ότι θα διαρκέσει όλο το 2022 και ίσως πολύ περισσότερο. 

Εν όψει αυτού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταρτίζει σενάρια ως προς την έκταση των επιπτώσεων και αναζητά πιθανές πηγές άντλησης κονδυλίων για επιπλέον στήριξη των καταναλωτών. Σενάρια, που καθημερινά ανατρέπονται από την δραματική εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και συνακόλουθα του ηλεκτρισμού. 

Χθες η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώθηκε στα 116,02 ευρώ/MWh με διακύμανση από 101,535 έως 132,93 ευρώ/MWh. 

Αντίστοιχα νέο ιστορικό υψηλό κατεγράφη στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου έσπασε το φράγμα των 200 ευρώ και η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 204,38 ευρώ/MWh με την μέγιστη να φθάνει στα 280,89 ευρώ/MWh. 

Η ελληνική αγορά είναι η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη όμως το ύψος των τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας τρομάζει. 

Είναι ενδεικτικό ότι σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Αυστρία, η Κροατία, η Σερβία και η Ιταλία η μέση τιμή διαμορφώθηκε   πάνω από τα 300 ευρώ/MWh. Η Σερβία, είναι σήμερα η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης με μέση τιμή στα 327,44 ευρώ/MWh και η Πολωνία που έχει και τη μεγαλύτερη ανθρακική παραγωγή, είναι η φθηνότερη με 141,39 ευρώ/MWh. 

Aύξηση επιδότησης

Σημαντική συμβολή στην έκρηξη της τιμής στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι και το γεγονός ότι το 47% της ζήτησης καλύφθηκε από φυσικό αέριο, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ ήταν στο 25%, των λιγνιτικών μονάδων στο 13%, των πανάκριβων εισαγωγών στο 12% και των υδροηλεκτρικών στο 2%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει πλέον ότι θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη των καταναλωτών. Έτσι εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης των 3 λεπτών/KWh μέχρι τις 300 KWh. Το βέβαιο είναι ότι η επιδότηση, που επί του παρόντος είναι γνωστό ότι θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες ρύπων, θα αυξηθεί. Το ζητούμενο είναι πόσο και για πόσο διάστημα, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι τα χρήματα που θα διατεθούν να κάνουν τη διαφορά για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με  πληροφορίες, η επιδότηση από 9 ευρώ το μήνα στις 300 κιλοβατώρες θα ανέλθει σε 12-14 ευρώ με τη διάθεση επιπλέον 100 εκατ. στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα αναζητούνται και άλλα μέτρα πέραν της επιδότησης και κυρίως αναζητούνται διαθέσιμα από κάθε πιθανή και απίθανη πηγή. 

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι ο περιορισμός των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων που κατευθύνονται στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) κάτω από το θεσμοθετημένο κατώφλι του 60%, καθώς υπολογίζεται ότι μια μείωση της τάξης του 10% θα εξοικονομούσε πόρους 100 εκατ. Επιπλέον πρόσθετα έσοδα θα προκύψουν και από τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας μετά τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο  τα οποία σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ ευρώ και θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2022.

Διεύρυνση των κατηγοριών για επιδόματα

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά την επιδότηση των καταναλωτών φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της επόμενης εβδομάδας εν όψει της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου. 

Αυτό το οποίο εξετάζεται είναι διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ έμφαση θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά. Έτσι η προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος από 2.000 ευρώ ενδέχεται να φθάσει σε 3.000 ή 4.000 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμπεριληφθεί περίπου το 80% των καταναλωτών φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με το μετριοπαθές σενάριο, τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα διαμορφωθούν:

1. Από 12.000 ευρώ για τον άγαμο που είναι σήμερα, σε 15.000 ή 16.000 ευρώ.

2. Για τους έγγαμους θα φθάσει σε 24.000 ή 26.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, και στα επίπεδα των 26.000 ή 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης