Ενέργεια

Η ΕΙΑ «βλέπει» σταθερή την παγκόσμια ζήτηση για ΑΠΕ, πετρέλαιο και φυσικό αέριο ως το 2050

Η ΕΙΑ «βλέπει» σταθερή την παγκόσμια ζήτηση για ΑΠΕ, πετρέλαιο και φυσικό αέριο ως το 2050
Η νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως θα προέρχεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργεια

Η παγκόσμια ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί περισσότερο έως το 2050, σε σύγκριση με την βραδύτερη αλλά προς τα πάνω ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο διαπιστώνει η Διεύθυνση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) στο International Energy Outlook 2021, που αναμεταδίδει το Oilprice.

Οι προοπτικές του 2021 περιλαμβάνουν τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της EIA για την προσφορά και τη ζήτηση ενέργειας παγκοσμίως και ανά περιοχή και πηγή.

Οι διαπιστώσεις

Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις πολιτικής και τεχνολογίας, η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια θα αυξηθούν έως το 2050 ως αποτέλεσμα του πληθυσμού και της οικονομικής ανάπτυξης, αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΙΑ.

Παράλληλα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) θα αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό τα προσεχή χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, παρά την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται, οδηγώντας σε αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια έως το 2050.

Η νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως θα προέρχεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και οι μπαταρίες  αποθήκευσης θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του φορτίου και την υποστήριξη της αξιοπιστίας του, σημειώνει η ΕΙΑ.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται επίσης να αυξηθεί τις επόμενες τρεις δεκαετίες, κυρίως για να καλύψει την αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας στις αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες. Η κατανάλωση υγρών καυσίμων στις αναδυόμενες ασιατικές χώρες αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050 σε σύγκριση με το 2020. Η Ασία έχει επίσης ως στόχο να ενισχύσει τις εισαγωγές αργού και πετρελαιοειδών προϊόντων της, οι οποίες θα καλυφθούν κυρίως από την αυξημένη παραγωγή στη Μέση Ανατολή, ανέφερε η αμερικανική διοίκηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης