Περιβάλλον

ΥΠΕΝ: Τριετής απαγόρευση βόσκησης σε Δρακόλιμνη και Ριζίνα με ΔΑΔ του Δασαρχείου Κόνιτσας

ΥΠΕΝ: Τριετής απαγόρευση βόσκησης σε Δρακόλιμνη και Ριζίνα με ΔΑΔ του Δασαρχείου Κόνιτσας
Η τριετής απαγόρευση αποσκοπεί να αναστείλει την περιβαλλοντική υποβάθμιση των λιμνών

Απαγορεύεται για τρία χρόνια η βόσκηση βοοειδών στις λίμνες Δρακόλιμνη και Ριζίνα του Ζαγορίου καθώς και στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά των λιμνών, με Δασική Απαγορευτική Διάταξη που εξέδωσε σήμερα το Δασαρχείο Κόνιτσας, μετά από παρέμβαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

Η ΔΑΔ ισχύει από την ανάρτηση της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ  και εφαρμόζεται σε μια ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 3.544 στρεμμάτων, που οριοθετείται από τα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Βρυσοχωρίου και Βραδέτου του Δήμου Ζαγορίου, δημόσιες δασικές εκτάσεις του Δήμου Ζαγορίου και τα διοικητικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κόνιτσας.

Η τριετής απαγόρευση αποσκοπεί να αναστείλει την περιβαλλοντική υποβάθμιση των λιμνών, που οφείλεται στην περιοδική βόσκηση από ανεπιτήρητα κοπάδια βοοειδών, τα οποία συγκεντρώνονται στις όχθες τους, εξαιτίας της παρουσίας νερού. Αποτέλεσμα της βόσκησης είναι η μερική ή ακόμη και πλήρης σε κάποιες περιπτώσεις καταστροφή της βλάστησης και η επιφανειακή διάβρωση του εδάφους στην περιοχή των αλπικών λιμνών. Επίσης, εμφανίζονται και φαινόμενα ρύπανσης των υγροτόπων, με θόλωση του νερού από τα υψηλά ποσοστά αμμωνίας.

Η έντονη παρουσία μεγαλόσωμων κτηνοτροφικών ζώων στην ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης της Τύμφης υποβαθμίζει σοβαρά και το ενδιαίτημα του αγριόγιδου, το οποίο προστατεύεται από σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Η ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης αποτελεί διεθνώς μια από τις πλέον σημαντικές θέσεις για την προστασία και διατήρηση της ιδιαίτερης ορνιθοπανίδας των υψηλών ορέων της Ευρώπης (ΖΕΠ) λόγω της ύπαρξης κάποιων σπάνιων και απειλούμενων ειδών, όπως τα μικρόσωμα στρουθιόμορφα  πουλιά αλλά και τα πιο τυπικά είδη των βουνών, που μειώνονται ραγδαία στην Ευρώπη όπως ο Πυρροκότσυφας ,η Χιονάδα και η Κοκκινοκαλιακούδα. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η οποία θεωρείται απομεινάρι της εποχής των παγετώνων, είναι γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί.

Για τη βελτίωση των βοσκοτόπων της περιοχής του Ζαγορίου, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει ώστε να τοποθετηθούν κτηνοτροφικές ποτίστρες εκτός της περιοχής απαγόρευσης βόσκησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης