Ενέργεια

Πετρέλαιο: Πώληση στρατηγικών αποθεμάτων σχεδιάζουν οι ΗΠΑ - Στα 82 δολ. το brent, στα 78 δολ. το αργό

Πετρέλαιο: Πώληση στρατηγικών αποθεμάτων σχεδιάζουν οι ΗΠΑ - Στα 82 δολ. το brent, στα 78 δολ. το αργό
Η αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm δεν απέκλεισε επίσης την απαγόρευση των εξαγωγών αργού, η οποία καταργήθηκε το 2015

 

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την Πέμπτη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν την πώληση πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα ενώ όπως ανακοίνωσε η Ρωσία ότι είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει την αγορά φυσικού αερίου.

Περί τις 19:20 ώρα Ελλάδας η τιμή του Brent ενισχυόταν 1,31%, στα 82,12 δολάρια το βαρέλι, μετά το χαμηλό της συνεδρίασης στα 79,08 δολάρια.
Το αμερικανικό αργό WTI κέρδιζε 1,27%, στα 78,41 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει σε χαμηλά 74,96 δολάρια. .
"Η αγορά αργού ενδέχεται να είναι λιγότερο σφιχτή εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιοποιήσουν τα στρατηγικά αποθέματα και εάν η Ρωσία καταφέρει να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη υποκατάσταση από το φυσικό αέριο στο αργό", δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

Η αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει το Strategic Petroleum Reserve (SPR) της χώρας για να περιορίσει την αύξηση των τιμών της βενζίνης, ανέφεραν οι Financial Times.
Η Granholm δεν απέκλεισε επίσης την απαγόρευση των εξαγωγών αργού, η οποία καταργήθηκε το 2015.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι μια πιθανή αποδέσμευση SPR, η οποία θα μπορούσε να είναι έως και 60 εκατομμύρια βαρέλια, ενέχει μόνο έναν αρνητικό κίνδυνο 3 δολαρίων για την πρόβλεψη τιμών Brent στα $ 90/bbl στο τέλος του έτους.
Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα επιβάρυνε επίσης τις τιμές. Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια, δήλωσε η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, έναντι των προσδοκιών για μια μέτρια πτώση 418.000 βαρελιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία ενισχύει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση και είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει την αγορά εν μέσω της αύξησης των τιμών.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει στο πάγωμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Οι αναλυτές λένε ότι όσο πλησιάζει ο χειμώνας, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην ήδη σφιχτή αγορά αργού καθώς ορισμένοι χρήστες μεταβαίνουν στο πετρέλαιο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) συμφώνησαν να τηρήσουν το σχέδιό του να αυξήσει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, οδηγώντας τις τιμές του αργού σε υψηλά πολυετίας.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης