Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oxford Institute: Έλλειψαν από την Ευρώπη 50 bcm LNG - Το α΄τρίμηνο του 2022 εγκυμονεί κινδύνους, καλύτερη η συνέχεια

Oxford Institute: Έλλειψαν από την Ευρώπη 50 bcm LNG - Το α΄τρίμηνο του 2022 εγκυμονεί κινδύνους, καλύτερη η συνέχεια
Η συνοπτική ακτινογραφία της ενεργειακής κρίσης και οι προοπτικές εξισορρόπησης της αγοράς
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρώπη είναι, στην πραγματικότητα, η αγορά εξισορρόπησης για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση LNG σύμφωνα με μελέτη του Oxford Institute For Energy Studies για την άνοδο τον τιμών φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ.Σύμφωνα με την ανάλυση η παγκόσμια αγορά LNG πιέστηκε σημαντικά το 2021 λόγω της αύξησης της ζήτησης η οποία ξεπερνά την προσφορά.
Η ασιατική ζήτηση καθοδηγήθηκε από την ανάγκη για θέρμανση στο κρύο 1ο τρίμηνο, συνεχίσθηκε με την ταχεία ανάπτυξη στην Κίνα και την επιθυμία να διατηρηθούν οι δεξαμενές αποθήκευσης LNG σε υψηλά επίπεδα όλο το καλοκαίρι στη συνέχεια.
Στη Νότια Αμερική, χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι σε ύφεση ενώ  η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου έχει δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση LNG. Από την πλευρά της προσφοράς, η αναμενόμενη αύξηση του ποσοστού της διαθέσιμης εξαγωγικής ικανότητας LNG αντισταθμίστηκε από διακοπές και ζητήματα τροφοδοσίας σε πολυάριθμες μονάδες.


ox1.PNG

Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια αγορά LNG πιέστηκε σημαντικά και έμειναν λιγότερα διαθέσιμα για εισαγωγή στην Ευρώπη.  Αυτή η συρρίκνωση των διαθέσιμων όγκων LNG συνδυάσθηκε με άλλους περιορισμούς εφοδιασμού. Η ευρωπαϊκή παραγωγή μειώθηκε μαζί με τις συνολικές εισαγωγές μέσω αγωγών, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής προσφοράς την ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου παρέμεινε ισχυρή, αντίστοιχη με τα επίπεδα του 2019 - κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου για θέρμανση τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους και για παραγωγή ενέργειας το καλοκαίρι - το κενό έπρεπε να καλυφθεί από μια αναπλήρωση στην αποθήκευση.

Όχι μόνο τα αποθέματα εξαντλήθηκαν από το 1ο τρίμηνο του 2021, αλλά η αναπλήρωση τους το δεύτερο τρίμηνο και το τρίτο τρίμηνο ήταν πιο αργή, από ό,τι τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας την Ευρώπη χαμηλότερα από το μέσο όρο, καθώς κινούμαστε προς την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Αυτός ο συνδυασμός θεμελιωδών παραγόντων προκάλεσε αύξηση της ζήτησης του παγκόσμιου LNG, όσο και των ευρωπαϊκών τιμών καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021, με τις ευρωπαϊκές τιμές να φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ στα τέλη Σεπτεμβρίου.


ox2.PNG



Από μια σύγκριση ολόκληρου του έτους προκύπτει ότι, η "σύσφιξη" της αγοράς μεταξύ 2019 και 2021 ήταν συνέπεια της πτώσης 20 bcm της διαθέσιμης προσφοράς LNG σε σχέση με τη μη ευρωπαϊκή ζήτηση LNG, πτώση 15 bcm στην ευρωπαϊκή παραγωγή και μείωση κατά περίπου 13 bcm στις εισαγωγές αγωγών.
Αυτό αθροίζεται σε "απώλεια παροχής" 50 bcm, η οποία έλλειψε από την ευρωπαϊκή αποθήκευση. Τα 50 bcm είναι κάτι λιγότερο από το 10 τοις εκατό της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου, κατά συνέπεια δεν είναι περίεργο, γιατί οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο πολύ επισημαίνει η ανάλυση.


ox3.PNG

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης τον επερχόμενο χειμώνα, σε παγκόσμια κλίμακα η πλευρά της ζήτησης θα επηρεαστεί έντονα από εποχιακούς καιρικούς παράγοντες, ειδικά το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Από την πλευρά της προσφοράς, υπάρχει ελπίδα ότι τουλάχιστον μέρος της προμήθειας LNG που έχει «χαθεί προσωρινά», λόγω διακοπών, θα αρχίσει να επανέρχεται, με τη δυνατότητα πρόσθετων όγκων από τα νέα hubs LNG των ΗΠΑ  - Sabine Pass Train 6 και Pass Calcasieu, με το Corpus Christi Train 3 να είναι κοντά στην έναρξη λειτουργίας του. Το επόμενο τρίμηνο του πρώτου, δεν είναι πιθανό να είναι πιο κρύo και η παροχή LNG είναι απίθανο να είναι χαμηλότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Έτσι, μια απαισιόδοξη άποψη μπορεί να είναι ότι η προσφορά και η ζήτηση LNG (εκτός Ευρώπης) θα μπορούσαν να είναι ευσταθείς στη χειρότερη περίπτωση, και με την προσφορά ελαφρώς υψηλότερη και τη ζήτηση ελαφρώς χαμηλότερη στην καλύτερη περίπτωση. Σε αυτό μπορεί να προστεθεί η πιθανότητα οι Ασιάτες αγοραστές LNG να έχουν μεγαλύτερα αποθέματα στις δεξαμενές τους, γεγονός που θα διευκολύνει περαιτέρω την ισορροπία της αγοράς.

Ένας βασικός παράγοντας τον ερχόμενο χειμώνα θα είναι οι εισαγωγές μέσω αγωγών στην Ευρώπη, ιδίως οι προμήθειες από τη Ρωσία και τη Βόρεια Αφρική. Ωστόσο, όπως και η παγκόσμια αγορά LNG, η Ευρώπη θα παραμείνει ευάλωτη.
Οι αυξήσεις της ζήτησης συνδέονται με τους καιρικούς παράγοντες, είτε πρόκειται για κρύο που προκαλεί τη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση χώρου, είτε για οποιαδήποτε πτώση άλλων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλούν υψηλότερη κλήση σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

ox4.PNG

Εν κατακλείδι, το ράλι των τιμών το 2021 προήλθε από μια συγκυρία βασικών παραγόντων προσφοράς και ζήτησης σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς LNG και ευρωπαϊκής περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου. Ο ρόλος της ευρωπαϊκής αποθήκευσης για την εξισορρόπηση όχι μόνο της ευρωπαϊκής αγοράς αλλά και της παγκόσμιας  δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ωστόσο, ο συνδυασμός ενός σχετικά ήπιου χειμώνα, λογικών επιδόσεων από μονάδες παραγωγής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα παραγωγής αρκετών μονάδων επί του παρόντος χαμηλών επιδόσεων εξαγωγής LNG θα λειτουργήσει εξισορροπητικά. Ακόμη η ανάκαμψη των προμηθειών των ρωσικών αγωγών στην Ευρώπη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση και μείωση της τιμής τόσο της παγκόσμιας αγοράς LNG όσο και της περιφερειακής ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου από το τρέχον υψηλό επίπεδο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης