Ενέργεια

Τα κριτήρια ένταξης στην επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου - Αναλυτικά οι κατηγορίες

Τα κριτήρια ένταξης στην επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου - Αναλυτικά οι κατηγορίες
Η επιδότηση θα ισχύσει για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2021

Το διπλασιασμό της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Το σύνολο των μέτρων υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ και όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι αναγκαίο να ληφθούν διότι η ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί απειλή για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η ενεργειακή κρίση, είπε ο κ. Σταϊκούρας, δεν είναι παροδική, είναι οξεία και έχει πολύ μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά και την οικονομία γενικότερα.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την ενεργειακή κρίση «πρόκληση σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο» και επανέλαβε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την υιοθέτηση πανευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισής της.

Σε εθνικό επίπεδο, δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός απορρόφησης των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ σε αυτή την φάση υπερδιπλασιάζονται τα κονδύλια, που θα διατεθούν για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος από 150 εκατ. ευρώ σε 326 εκατ. ευρώ. Ενώ στο νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, θα διατεθούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων.

Έτσι, όπως είπε ο κ. Σκρέκας η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα ανέλθει πλέον σε 18 ευρώ το μήνα έναντι των 9 ευρώ το μήνα που είχε ανακοινωθεί και θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών που τροφοδοτούνται στη Χαμηλή Τάση, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, για κατανάλωση μέχρι 300 KWh ανά μήνα, ανεξαρτήτως προμηθευτή. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για τους οποίους η επιδότηση θα είναι 24 ευρώ τον μήνα.

Η επιδότηση θα ισχύσει για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2021 και όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, θα παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις προκειμένου να αποφασιστεί η ενδεχόμενη επέκταση των μέτρων τόσο χρονικά όσο και οικονομικά.

Παράλληλα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα λειτουργήσει ως ένας μόνιμος μηχανισμός απόσβεσης για τους τελικούς καταναλωτές, των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη και η οποία όπως δήλωσε ο υπουργός είναι πολύ βαθύτερη και εντονότερη απ΄ότι αρχικώς είχε εκτιμηθεί.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί έξι φορές από τις αρχές του χρόνου στις αγορές της Ευρώπης, συμπαρασύροντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία στην εγχώρια αγορά παράγεται από φυσικό αέριο σε ποσοστό 40%.  Σύμφωνα με τον υπουργό, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 130 ευρώ/MWh.

Πέραν της κρατικής επιδότησης ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι έχει ζητηθεί τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους υπόλοιπους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να συμβάλλουν στην προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων στους καταναλωτές και η ΔΕΗ όπως και αρκετοί από τους προμηθευτές έχουν ήδη ανταποκριθεί.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε επιπλέον εκπτώσεις πέραν της κρατικής επιδότησης ώστε να καλύψει τις καταναλώσεις μεταξύ 300 και 600 KWh το μήνα, με εκπτώσεις αντίστοιχες με την κρατική επιδότηση.

Επιπλέον έχει ζητηθεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να προχωρήσει σε εκπτώσεις της τάξης του 15% για στους τελικούς καταναλωτές φυσικού αερίου που είναι συνδεδεμένοι με τις Εταιρίες Παροχής Αερίου Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, αλλά και ως χονδρέμπορος να παρέχει εκπτώσεις στους υπόλοιπους προμηθευτές φυσικού αέριου οι οποίοι θα κληθούν να μετακυλήσουν τις εκπτώσεις αυτές στους δικούς τους καταναλωτές στη λιανική αγορά.

Επίδομα θέρμανσης

Το Κράτος ενισχύει το επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ένταξης σε αυτό.

Έτσι, το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για τα νοικοκυριά με 1 τέκνο, κατά 59% για τα νοικοκυριά με 2 τέκνα και κατά 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Το επίδομα για κάθε τέκνο προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.

Και το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων και βιομάζας, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Το συνολικό κόστος του επιδόματος υπολογίζεται στα 168 εκατ. ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά
Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Ενδεικτικά:

  • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
  • Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
  • Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

  • Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
  • Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης