Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε συζητήσεις η National Grid για την κατασκευή «ενεργειακού νησιού»

Σε συζητήσεις η National Grid για την κατασκευή «ενεργειακού νησιού»
Η ιδέα ενός κόμβου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα διατυπώνεται εδώ και χρόνια

Η βρετανική εταιρεία National Grid αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με δύο άλλες εταιρείες για την κατασκευή ενός «ενεργειακού νησιού» στη Βόρεια Θάλασσα που θα χρησιμοποιούσε αιολικά πάρκα για να παρέχει καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα σε εκατομμύρια σπίτια στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Η ιδέα ενός κόμβου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα διατυπώνεται εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει ακόμη προχωρήσει από τις μελέτες στην πραγματικότητα. Η ιδέα προβλέπει υπεράκτια αιολικά πάρκα που έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα, με υποθαλάσσια καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφέρουν την ενέργεια σε όποια χώρα το έχει περισσότερο ανάγκη.

Λόγω του ότι η National Grid θεωρείται ένας σημαντικός δημιουργός τέτοιων καλωδίων μεγάλων αποστάσεων στην περιοχή, η συμμετοχή της σε συνομιλίες με άλλες εταιρείες ενέργειας αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης της ιδέας. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της National Grid αρνήθηκε να σχολιάσει την συγκεκριμένη είδηση, λέγοντας μόνο ότι: «Υπάρχουν τώρα πολλές έννοιες ενεργειακών νησιών που προωθούνται από διαφορετικά μέρη σε χώρες όπως στη Δανία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες και είμαστε σε συνομιλίες με όλους για να κατανοήσουμε τις έννοιες εκεί έξω»

Aντίστοιχο ενδιαφέρον

Η Δανία έχει επίσης δείξει έντονο ενδιαφέρον για την κατασκευή ενός ενεργειακού νησιού, με την κυβέρνηση της Δανίας να λέει τον Φεβρουάριο ότι θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση ενός νησιού 24 δισεκατομμυρίων λιρών στα δυτικά της χώρας. Το όραμα της Δανίας θεωρεί βασικό ρόλο για την αιολική ενέργεια να παράγει επίσης «πράσινο υδρογόνο», καθώς η χώρα κοιτάζει προς νέες εξαγωγές μετά την απαγόρευση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το τεχνητό νησί των 120.000 τετραγωνικών μέτρων θα δημιουργηθεί 80 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή, στη Βόρεια Θάλασσα, και θα φιλοξενήσει βασικές υποδομές που απαιτούνται για μια προγραμματισμένη επέκταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Δανίας. Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει πολλά συνδεδεμένα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2033. Αρχικά θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει 3 gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών, αν και οι σχεδιαστές θέλουν τελικά να αυξήσουν αυτό το ποσό στα 10 gigawatt.

Ανεξάρτητα από το αν υλοποιείται ένα ενεργειακό νησί, η National Grid αναμένει ότι οι περισσότερες νέες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατασκευάσει θα είναι «υβριδικές» που συνδέουν δύο χώρες, αλλά και συνδέονται με υπεράκτια αιολικά πάρκα ενδιάμεσα

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης