Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 83 κινείται το brent, στα 79 το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 83 κινείται το brent, στα 79 το αργό

 Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης Η αλλαγή καυσίμου και η ανάκτηση της ζήτησης αυξάνουν τις τιμές

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή κατά 4% σε εβδομαδιαία βάση, που προήλθε από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα και ώθησε την Κίνα να αυξήσει την παραγωγή άνθρακα.

Οι αγορές ενέργειας είναι πιεσμένες ενόψει της βελτιωμένης ζήτησης καυσίμων καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει και οι περιορισμοί λόγω κορωναϊού μειώνονται, ενώ πίεση ασκεί και η ανησυχία ότι ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να επηρεάσει τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Η Κίνα διέταξε τους ανθρακωρύχους στην Μογγολία να αυξήσουν την παραγωγή άνθρακα την Παρασκευή για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης της χώρας.
"Καθώς οι άλλες τιμές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο και ο άνθρακας συνεχίζουν να ενισχύονται, οι ανοδικοί κίνδυνοι για την αγορά πετρελαίου έχουν αρχίσει να αυξάνονται", δήλωσε ο Christopher Kuplent της Bank of America.

Περί τις 18:55 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 1,43%, στα 83,12 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κέρδιζε 1,94%, στα 79,81 $.Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η WTI άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν επτά χρόνια στα 79,78 $, ενώ το Brent σημείωσε υψηλό τριών ετών στα 83,47 $.

Μετάβαση στο πετρέλαιο

Η αύξηση της τιμής έχει υποκινηθεί από την αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου, που ενθάρρυναν τη μετάβαση στο πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας και την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων με επικεφαλής τη Ρωσία να επιμείνουν στα σχέδια να προσθέσουν μόνο 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) εφοδιασμού τον Νοέμβριο. Οι τιμές αναφοράς για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στον ολλανδικό κόμβο TTF ανήλθαν την Παρασκευή σε ισοδύναμο αργού πετρελαίου περίπου 200 δολαρίων το βαρέλι, με βάση τη σχετική αξία της ίδιας ποσότητας ενέργειας από κάθε πηγή, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία της Eikon.
"Η επιτάχυνση της αλλαγής αερίου σε πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση αργού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου", ανέφερε σε σημείωμά της η ANZ.
Η ANZ αύξησε την πρόβλεψη ζήτησης αργού πετρελαίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας (DOE) ανακοίνωσε ότι όλα τα «εργαλεία είναι πάντα στο τραπέζι» για την αντιμετώπιση των αυστηρών συνθηκών ενεργειακού εφοδιασμού, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης