Ενέργεια

Μετά την Ευρώπη και την Ασία η ενεργειακή κρίση «χτυπά την πόρτα» των ΗΠΑ

Μετά την Ευρώπη και την Ασία η ενεργειακή κρίση «χτυπά την πόρτα» των ΗΠΑ
Το αμερικανικό αέριο που παραδίδεται προς το παρόν στο τερματικό Henry Hub στη Λουιζιάνα, το σημείο αναφοράς της χώρας, ξεπέρασε πρόσφατα τα $ 6 για πρώτη φορά από το 2014

Οι περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τις τιμές να σημειώνουν άνοδο τον χειμώνα ακολουθώντας τα παγκόσμια υψηλά ρεκόρ - υποδηλώνοντας ότι οι λογαριασμοί ενέργειας που προκαλούν πονοκέφαλο στην Ευρώπη και την Ασία θα «χτυπήσουν την πόρτα» σύντομα του κορυφαίου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία έχουν τριπλασιαστεί φέτος, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους από την Ισπανία έως την Βρετανία και να πυροδοτήσουν ενεργειακές κρίσεις στην Κίνα.
Σύμφωνα με το Reuters οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θωρακιστεί από αυτή την παγκόσμια κρίση επειδή έχουν άφθονο εφοδιασμό με φυσικό αέριο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου παραμένει στη χώρα δεδομένου ότι η ικανότητα εξαγωγής των ΗΠΑ είναι ακόμα σχετικά μικρή.
Το αμερικανικό συμβόλαιο αναφοράς το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί, φτάνοντας πρόσφατα σε υψηλό επτά ετών, αλλά η τιμή των 5,62 δολαρίων ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) απέχει πολύ από τα 30 δολάρια συν που πληρώνονται στην Ευρώπη και την Ασία.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Ωστόσο, η αγορά των ΗΠΑ ανησυχεί για το επερχόμενο κρύο, ιδιαίτερα στη Νέα Αγγλία και την Καλιφόρνια - όπου οι τιμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί αυτό το χειμώνα είναι πολύ πάνω από το εθνικό σημείο αναφοράς.
Στη Νέα Αγγλία, οι αγοραστές αναμένουν ότι το φυσικό αέριο θα κοστίζει περισσότερο από $ 20 ανά mmBtu. Οι υψηλές χειμερινές τιμές δεν είναι κάτι νέο για τη Νέα Αγγλία και την Καλιφόρνια, όπου ο περιορισμένος αριθμός αγωγών και στις δύο περιοχές περιορίζεται τακτικά τις πιο κρύες μέρες.

Αλλά αυτός ο χειμώνας θα μπορούσε να είναι χειρότερος. Και οι δύο περιοχές έχουν περάσει χρόνια απομακρυνόμενες από τα ορυκτά καύσιμα μέσω κανονισμών, αποχώρησης εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής και τιμολόγησης άνθρακα που καθιστά την ενέργεια από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, ιδιαίτερα τον άνθρακα, πιο ακριβή. Το αμερικανικό αέριο που παραδίδεται προς το παρόν στο τερματικό Henry Hub στη Λουιζιάνα, το σημείο αναφοράς της χώρας, ξεπέρασε πρόσφατα τα $ 6 για πρώτη φορά από το 2014. Για τον Ιανουάριο, η τιμή είναι στο ίδιο εύρος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα στο σύνολό της θα έχει άφθονο αγωγό και πρόσβαση αποθήκευσης για να διατηρηθεί η ροή καυσίμων αυτό το χειμώνα.

"Οι τιμές του Henry Hub συνεχίζουν να αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες, αλλά θα δούμε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις Ανατολικές και Δυτικές ακτές για τη Νέα Αγγλία και την Καλιφόρνια", δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου για την Αμερική στην εταιρεία ανάλυσης βασικών προϊόντων Kpler.
Στη Νέα Αγγλία, το φυσικό αέριο για παράδοση Ιανουαρίου εκτινάσσεται στα ύψη και διαπραγματεύεται αυτήν την εβδομάδα σε περισσότερα από $ 22 στο κέντρο της περιοχής Algonquin, η οποία θα είναι η υψηλότερη τιμή που καταβλήθηκε σε ένα μήνα από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014. Αυτό αντικατοπτρίζει την περιοχή, η οποία μετατρέπεται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) όταν οι αγωγοί της θα πρέπει να ανταγωνιστούν τους αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία που πληρώνουν ήδη πολύ περισσότερα για το υπερψυγμένο καύσιμο.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο αναμένεται να παράγουν περίπου το 49% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Νέα Αγγλία. Αυτό είναι σύμφωνο με τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η συνολική ζήτηση αυξάνεται καθώς η οικονομία ανακάμπτει. "Αυτό που οδηγεί τις τιμές του φυσικού αερίου για εμάς είναι η αυξημένη ζήτηση για αγωγό φυσικού αερίου καθώς η οικονομία ανακάμπτει και η προσφορά φθάνει μετά τη χαμηλή ζήτηση από την πανδημία", δήλωσε η Caroline Pretyman, εκπρόσωπος της Eversource Energy (ES.N), της μεγαλύτερης ενέργειας της Νέας Αγγλίας προμηθευτής.

Εκτοξεύθηκαν οι τιμές στην Καλιφόρνια

Οι τιμές στην Νότια Καλιφόρνια για τον Ιανουάριο του 2022 διαπραγματεύονταν πάνω από $ 13 αυτήν την εβδομάδα, κάτι που θα ήταν ρεκόρ εκτός του Φεβρουαρίου 2021, όταν το πάγωμα του Τέξας εκτόξευσε τις τιμές σε πολλά μέρη της χώρας. Οι τιμές αυξάνονται στην Καλιφόρνια επειδή η πολιτεία υποφέρει από μια μακρά ξηρασία που έχει περιορίσει την ικανότητά της να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια. Η ηλιακή ενέργεια έχει επίσης περιοριστεί από την κάλυψη καπνού από τις πυρκαγιές, ανέφεραν αναλυτές. Κατά συνέπεια, η πολιτεία έχει βασιστεί περισσότερο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο, οι οποίες αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται φέτος το χειμώνα, πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας που ανέρχεται σε 41%, καθώς η ξηρασία περιορίζει τις προμήθειες υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές προβλέψεις
Μόνο το 4% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Καλιφόρνια θα προέρχεται από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις φέτος, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές προβλέψεις, από 14% κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σε αντίθεση με τη Νέα Αγγλία, η Καλιφόρνια έχει πρόσβαση σε προμήθειες φυσικού αερίου από περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου της Permian στο Τέξας και το Νέο Μεξικό, τα Βραχώδη Όρη και τον Καναδά.
Η Νέα Αγγλία εισάγει περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (bcf) LNG κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που ισοδυναμεί με περίπου το 5% της χειμερινής κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Ωστόσο, ο ανταγωνισμός από την Ευρώπη και την Ασία σημαίνει ότι αυτές οι αποστολές θα έχουν μεγάλο κόστος.
Ορισμένες γεννήτριες ισχύος έχουν μια άλλη επιλογή - μετάβαση σε καύσιμο, το πετρέλαιο. Αυτή τη στιγμή, το μαζούτ κοστίζει περίπου τρεις φορές περισσότερο από το φυσικό αέριο, οπότε αυτό το είδος αλλαγής θα συμβεί μόνο με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Το πετρέλαιο επίσης εκπέμπει περίπου 30% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Νέα Αγγλία θα αρχίσει να καίει πετρέλαιο νωρίτερα από το συνηθισμένο φέτος. Αξιοσημείωτο, είναι ότι κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά κρύου γεγονότος που ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου 2017, το πετρέλαιο αυξήθηκε στο 27% της συνολικής παραγωγής ενέργειας, σε σύγκριση με λιγότερο από 1% νωρίτερα εκείνο τον μήνα, σύμφωνα με το ISO New England, φορέα δικτύου της περιοχής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης