Τι σηματοδοτεί για τη Δανία η ενεργειακή αγορά της Γερμανίας - Focus στο τεχνητό ενεργειακό νησί των 28 δισ. ευρώ

Τι σηματοδοτεί για τη Δανία η ενεργειακή αγορά της Γερμανίας - Focus στο τεχνητό ενεργειακό νησί των 28 δισ. ευρώ
Τα σχέδια της Δανίας για την κατασκευή ενός γιγάντιου τεχνητού νησιού για περίπου 200 ανεμογεννήτριες θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής της χώρας

Η Δανία αναμένει ότι η Γερμανία θα είναι μια βασική αγορά για την πράσινη της ενέργεια, σύμφωνα με τα όσα είπε στο περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας, Dan Jorgensen.

«Η Γερμανία θα χρειαστεί όλη την ανανεώσιμη ενέργεια που μπορεί να πάρει. Η ζήτηση για πράσινα καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια από μελλοντικά αιολικά έργα της Δανίας στη Γερμανία θα δρομολογήσουν την αύξηση της ζήτησης», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας.

Παράλληλα, ο Jorgensen αναφέρθηκε στη φιλόδοξη δέσμευση της Γερμανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 65% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Τι σχεδιάζει η Δανία

Τα σχέδια της Δανίας για την κατασκευή ενός γιγάντιου τεχνητού νησιού για περίπου 200 ανεμογεννήτριες θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής της χώρας. Το εν λόγω project σηματοδοτεί την αρχή μιας «νέας εποχής αιολικής ενέργειας», δήλωσε ο Jorgensen στο περιοδικό. «Κανείς δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα του Jorgensen και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δημιούργησαν μια κοινή ομάδα εργασίας και ερευνά τις δυνατότητες συνεργασίας. Η Δανία σχεδιάζει να κατασκευάσει το έργο δίπλα στη Βαλτική Θάλασσα.

Τι είναι γνωστό για το έργο

Η κυβέρνηση της Δανίας συμφώνησε να αναλάβει το πλειοψηφικό μερίδιο σε ένα τεχνητό «ενεργειακό νησί» ύψους 25 δισεκατομμυρίων λιρών, το οποίο πρόκειται να χτιστεί 80 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, στη μέση της Βόρειας Θάλασσας και το οποίο πρόκειται να αποτελέσει το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της χώρας.

Το νησί στα δυτικά της χερσονήσου της Γιουτλάνδης θα έχει αρχικά έκταση 120.000 τετραγωνικών μέτρων – το μέγεθος των 18 γηπέδων ποδοσφαίρου – και στην πρώτη φάση του θα είναι σε θέση να παρέχει καθαρή ενέργεια σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Θα προστατεύεται από τις καταιγίδες της Βόρειας Θάλασσας από τρεις πλευρές μέσω ενός τείχους, ενώ θα έχει και μια αποβάθρα για σκάφη εξυπηρέτησης που θα καταλαμβάνουν την τέταρτη πλευρά.

Οι προβληματισμοί

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ και στόχος της Δανίας είναι η παραγωγή αρκετής ενέργειας για πώληση στο εξωτερικό. Η Δανία σχεδιάζει να στοχεύσει σε βασικούς κλάδους που μετατοπίζονται στην πράσινη ενέργεια για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν ανησυχίες για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, επικαλούμενοι υπερεκτιμήσεις στην τιμή της αιολικής ενέργειας. Τα σχόλια του Jorgenson έρχονται πριν από τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP26 που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν την επίτευξη των στόχων για το κλίμα, όπως αυτοί που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 που ορίζει την υπερθέρμανση του πλανήτη θα πρέπει να περιοριστεί σε πολύ κάτω από το 2%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης