Ενέργεια

Φόρμουλα της ΔΕΠΑ για γενίκευση της έκπτωσης 15% στο σύνολο της αγοράς - Δόσεις εγκρίνει η ΡΑΕ

Φόρμουλα της ΔΕΠΑ για γενίκευση της έκπτωσης 15% στο σύνολο της αγοράς - Δόσεις εγκρίνει η ΡΑΕ
Η αγορά εκφράζει τη συνολικότερη διαφωνία της στο μέτρο της οριζόντιας επιδότησης φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ

Με την πολύπλοκη άσκηση της εξειδίκευσης του μέτρου οριζόντιας επιδότησης 15% κατ ελάχιστον στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου που ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή οι συναρμόδιοι υπουργοί έχει καταπιαστεί η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες πάροχοι εγείρουν ζητήματα νομιμότητας και καταστρατήγησης του ανταγωνισμού.
Το πώς θα επιδοτηθεί το σύνολο των καταναλωτών για παράδειγμα της ZeniΘ που συγκεντρώνει πάνω από το 50% της οικιακής κατανάλωσης αλλά προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ το 30% περίπου του αερίου που διανέμει στους πελάτες της αλλά και καταναλωτές –πελάτες εταιριών με περιορισμένο χαρτοφυλάκιο στην λιανική του φυσικού αερίου, όπως η Protergia και η Εlpedison, βασικός προμηθευτής των οποίων είναι οι ίδιες με την ιδιότητα του χονδρέμπορου ή μικρότερες εταιρίες που προμηθεύονται από τρίτους είναι τα ζητήματα, που απασχολούν τόσο τη ΔΕΠΑ όσο και τους ιδιώτες προμηθευτές από την επομένη της ανακοίνωσης της οριζόντιας έκπτωσης.
Η ΔΕΠΑ εμφανίζεται πρόθυμη να διευκολύνει το σύνολο των ιδιωτών προμηθευτών για την εφαρμογή του μέτρου και αναμένεται στις συναντήσεις που θα έχει από σήμερα μαζί τους να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Θα προτείνει να υπολογίσουν οι ίδιοι την κατανάλωση αερίου του τελευταίου τριμήνου του έτους μόνο για τους οικιακούς πελάτες τους για να τους την προσφέρει με έκπτωση 15% και να την μετακυλήσουν στη συνέχεια στους πελάτες τους. Η πρόταση θα συνοδευθεί, σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας, με τον έλεγχο των στοιχείων για τον αριθμό του οικιακού πελατολογίου αλλά και την παρακολούθηση στη συνέχεια καθ όλη την διάρκεια του τριμήνου της τιμολόγησης από ορκωτό λογιστή τον οποίο θα προσλάβει και θα πληρώσει η ίδια. Με την πρόσληψη του ορκωτού η ΔΕΠΑ επιδιώκει να προσπεράσει ζητήματα ανταγωνισμού και παραβίασης εμπορικών δεδομένων, που έχει εγείρει η πλευρά των ιδιωτών προμηθευτών.

Η αγορά θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός πλήττεται

Η αγορά
εκφράζει τη συνολικότερη διαφωνία της στο μέτρο της οριζόντιας επιδότησης φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ και τάσσεται υπέρ μιας οριζόντιας επιδότησης με μετρητά από άλλα ταμεία, όπως έγινε με το λογαριασμό ρεύματος. Οι ιδιώτες προμηθευτές καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι και στην περίπτωση του φυσικού αερίου, όπως και του ρεύματος που προηγήθηκε με την εμπλοκή της ΔΕΗ και τώρα της ΔΕΠΑ, στέλνει λάθος μήνυμα στην αγορά πλήττοντας τον ανταγωνισμό.
«Αναμένουμε να δούμε μια εξειδικευμένη πρόταση γραπτή για να την αξιολογήσουμε και να δούμε πως θα προχωρήσουμε» τονίζουν εκπρόσωποι των προμηθευτών.
Κάποιοι μάλιστα αμφισβητούν την ίδια την αποτελεσματικότητα του μέτρου, χαρακτηρίζοντας την έκπτωση του 15% ως "επικοινωνιακό πυροτέχνημα".
Την εξειδίκευση του μέτρου αναμένει και η Zeniθ, η οποία συγκεντρώνει το υψηλότερο μερίδιο αγοράς στην οικιακή κατανάλωση (άνω του 50%).
Αντιθέτως, το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (πρώην ΕΠΑ Αττικής) ανακοίνωσε χθες ότι με την υποστήριξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της οποίας αποτελεί 100% θυγατρική εταιρεία, προχωρά άμεσα στην απορρόφηση κατ’ ελάχιστον του 15% του κόστους προμήθειας στο φυσικό αέριο.

Πόσο θα "κρατήσουν" τα μέτρα;


Εν αναμονή της ΚΥΑ για την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης στο ρεύμα βρίσκονται και οι προμηθευτές στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, η οποίοι αξιολογούν ως θετική αλλά ανεπαρκή πλέον, με την πορεία που έχουν πάρει οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά, την αύξηση της επιδότησης από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα. Εκτιμούν δε ότι η εξοικονόμηση στον τελικό λογαριασμό θα είναι της τάξης των 10 ευρώ η μεγαβατώρα για τον Οκτώβριο, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για την διεύρυνση της ψαλίδας το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου έαν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου.


Δόσεις και όχι προκαταβολικά


Στο μεταξύ, πρόσθετες ανησυχίες προκαλεί στην αγορά και στις αρμόδιες αρχές η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εταιριών προμήθειας προς τους Διαχειριστές.
Από το κατώφλι της ΡΑΕ στην Πειραιώς πέρασαν την περασμένη Παρασκευή διαδοχικά όλες οι εταιρίες προμήθειας, στις οποίες και εκφράστηκε η έντονη ανησυχία του προέδρου κ. Αθανάσιου Δαγούμα για την εξέλιξη των οφειλών. Τρεις τουλάχιστον εταιρίες, μεταξύ των οποίων και μία μεγάλη καθετοποιημένη, ζήτησαν αποπληρωμή με δόσεις αίτημα που φαίνεται να έγινε κατ' αρχήν αποδεκτό από την ΡΑΕ, τουλάχιστον για την διευκόλυνση υγιών εταιριών του κλάδου.
Η εξόφληση των ρυθμιστικών χρεώσεων προς τους Διαχειριστές με δόσεις είναι ένα από τα βασικά αίτηματα των προμηθευτών προς τη ΡΑΕ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ενώ έχει επισημανθεί στην αρμόδια Αρχή και η ανάγκη πληρωμής αυτών των χρεώσεων με την είσπραξή τους και όχι προκαταβολικά όπως συμβαίνει σήμερα, ως μακροπρόθεσμο μέτρο.
Οι συναντήσεις της ΡΑΕ με τις εταιρίες προμήθειας αναμένεται να πυκνώσουν τους επόμενους μήνες και για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, προκειμένου να παρέμβει εάν χρειαστεί για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός συστημικού κινδύνου .

Παράλληλα η ΡΑΕ θα σηκώσει στην διαβούλευση το υπόδειγμα των τυποποιημένων λογαριασμών για κοινή χρήση των καταναλωτών και το υπόδειγμα προσυμβατικής ενημέρωσης για να είναι σε θέση να κάνουν τις επιλογές τους.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης