Ενέργεια

Η ΕΕ μελετά την από κοινού αγορά φυσικού αερίου για την προστασία από τις αυξήσεις των τιμών

Η ΕΕ μελετά την από κοινού αγορά φυσικού αερίου για την προστασία από τις αυξήσεις των τιμών

Οι χώρες θα μπορούσαν να αγοράσουν συλλογικά φυσικό αέριο για να σχηματίσουν ένα στρατηγικό απόθεμα, ανέφερε το έγγραφο, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή θα είναι εθελοντική

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει μια επιλογή για τα κράτη μέλη να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο καθώς το μπλοκ εξετάζει τρόπους προστασίας από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με το προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει αυτήν την εβδομάδα μια «εργαλειοθήκη» μέτρων που μπορούν να λάβουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, σε απάντηση των εκκλήσεων από ορισμένες χώρες για ανταπόκριση της ΕΕ στις υψηλές τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένα σχέδιο αυτού του εγγράφου εργαλειοθήκης ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει τα πιθανά οφέλη από τις χώρες της ΕΕ που αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο - μια ιδέα που προτάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας. Οι χώρες θα μπορούσαν να αγοράσουν συλλογικά φυσικό αέριο για να σχηματίσουν ένα στρατηγικό απόθεμα, ανέφερε το έγγραφο, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή θα είναι εθελοντική.

Ποια μέτρα επιτρέπονται

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί φέτος καθώς οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου έχουν αντιμετωπίσει την ισχυρή ζήτηση στις οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία του COVID-19.
Πολλά κράτη μέλη απάντησαν με εθνικά μέτρα, όπως ανώτατα όρια τιμών και προσωρινές μειώσεις φόρων καυσίμων ή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σχέδιο εργαλειοθήκης επιβεβαίωσε ότι τέτοια μέτρα επιτρέπονται από τη νομοθεσία της ΕΕ και θα μπορούσαν εν μέρει να χρηματοδοτηθούν από έσοδα που εισπράττουν οι εθνικές κυβερνήσεις από την αγορά άνθρακα της ΕΕ.
Το προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν από την δημοσίευση της εργαλειοθήκης την Τετάρτη. Δεν θέλουν όλες οι χώρες μια απάντηση της ΕΕ στην άνοδο της τιμής της ενέργειας.
Η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες έχουν προειδοποιήσει κατά της παρέμβασης στην αγορά, ενώ το Βέλγιο αμφιβάλλει ότι η κοινή αγορά φυσικού αερίου θα περιόριζε τιμές.
Οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μετρητά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκτησης του COVID-19 για την ανακαίνιση κτιρίων για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και μείωση των λογαριασμών θέρμανσης των καταναλωτών, αναφέρεται στο προσχέδιο του εγγράφου.
Μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή είπε ότι η πιο αποτελεσματική άμυνα είναι η στροφή προς την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση της έκθεσης των χωρών στη διακυμάνσιμη τιμή των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων. Το σχέδιο εργαλειοθήκης ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές το επόμενο έτος για να επιταχυνθεί η χορήγηση αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης