Τελευταία Νέα

ΡΑΕ: «Βροχή» αδειών παραγωγού για υβριδικά σε νησιά - Ποιοί πήραν βεβαίωση, στo 1GW οι άδειες

ΡΑΕ: «Βροχή» αδειών παραγωγού για υβριδικά σε νησιά - Ποιοί πήραν βεβαίωση, στo 1GW οι άδειες
Συνεχίζεται η έκδοση νέων βεβαιώσεων παραγωγού (σε αντικατάσταση παλαιών αδειών) ή τροποποιήσεων αδειών για υβριδικά έργα (σύστημα ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας) στα νησιά. Αν και στα μέσα Ιουλίου το ΥΠΕΝ έβαλε «κόφτη» έως το τέλος του έτους στην υποβολή νέων αιτήσεων στη ΡΑΕ για υβριδικούς σταθμούς στα νησιά (που έχουν διασυνδεθεί ή τελούν υπό διασύνδεση), οι επενδυτές βρίσκονται σε ετοιμότητα και επικαιροποιούν παλιές άδειες αναμένοντας το ειδικό πλαίσιο στήριξης των έργων, που μένει να εγκριθεί από την Κομισιόν.

Έτσι, χθες 11/10 πήραν βεβαίωση παραγωγού δύο υβριδικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο ένας στην Αμοργό αποτελούμενος από φωτοβολταϊκό εγκατεστημένης ισχύος 3,234 MW και συσσωρευτές και ο άλλος στην Πάτμο, αποτελούμενος από φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 6 MW.

Και οι δύο είναι της εταιρείας «Ελληνικοί Υβριδικοί Σταθμοί ΑΕ» (Ε.Υ.Σ. Α.Ε.). Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που πριν από περίπου 1,5 χρόνο είχε πάρει άδειες παραγωγής για δέκα μικρούς υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ σε Οθωνούς, Ανάφη, Δονούσα, Αντικύθηρα, Σκύρο , Ερεικούσσα, Πάτμο, Αγαθονήσι, Γαύδο και Ανάφη. Ειδικά για την Πάτμο, έως σήμερα, έχουν πάρει άδεια παραγωγής οκτώ υβριδικοί σταθμοί.

Λίγες ημέρες πριν, είχε υπογραφεί από τη ΡΑΕ και η τροποποίηση της Ενιαίας Άδειας Παραγωγού για το υβριδικό έργο του ΚΑΠΕ στον Αη Στράτη αυξάνοντας α) την εγκατεστημένη ισχύ και μέγιστη ισχύ παραγωγής του φωτοβολταϊκού σταθμού από 0,15MW σε 0,2268MW αντίστοιχα, β) τη συνολική αποθηκευτική ικανότητα των συσσωρευτών από 2,5MWh σε 2,56MWh, γ) τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ και μέγιστη ισχύ φόρτισης των συσσωρευτών από 2,0MW σε 1,28MW αντίστοιχα, δ) τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής και μέγιστης ισχύος παραγωγής των συσσωρευτών από 1,0MW σε 1,28MW αντίστοιχα και ε) τη διάταξη τριών έως έξι θερμομονωμένων δεξαμενών αποθήκευσης θερμότητας από συνολικό όγκο 450m3 σε 500m3.

Άλλοι 10 έλαβαν βεβαιώσεις εντός Σεπεμβρίου


Επίσης, βεβαιώσεις παραγωγού (αντικαταστάσεις ή τροποποιήσεις) για υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος εκδόθηκαν εντός του Σεπτεμβρίου για άλλους δέκα υβριδικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων:

  • στον Κίσσαμο Κρήτης εγγυημένης ισχύος 5 MW, με αιολικό σταθμό ισχύος 10,5 MW και συσσωρευτές αποθηκευτικής ικανότητας 40,8 MWh από την εταιρεία «ΣΦΗΝΑΡΙ Δυτικός Υβριδικός»
  • στην περιφερειακή ενότητα Χανιών (στους δήμους Πλατανιά και Καντάνου – Σελίνου) για υβριδικό Σταθμό, εγγυημένης ισχύος 12 MW, αποτελούμενο από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 21 MW, από την εταιρεία «Αιολική Λίρα»
  • στην περιφερειακή ενότητα Χανιών (στους δήμους Πλατανιά και Σητείας) για Υβριδικό Σταθμό, εγγυημένης ισχύος 15 MW, αποτελούμενο από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 30 MW της εταιρείας «Αιολική Λίρα».
  • Στους δήμους Ρεθύμνης και Άγιου Βασιλείου Κρήτης για υβριδικό σταθμό ισχύος 12 MW, αποτελούμενο από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 27 MW από την «Αιολική Λίρα»
  • Στη Ρόδο για υβριδικό σταθμό ισχύος 9 MW, με αιολικό σταθμό ισχύος 25,2 MW από την «Αιολική Λίρα»
  • Στη Ρόδο για υβριδικό σταθμό ισχύος 5 MW, με φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 9,936 MW της εταιρείας «THK Hybrid Power»

Συνολικά, έως σήμερα έχουν εκδοθεί 168 άδειες για υβριδικά έργα ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για περίπου 270 υβριδικά έργα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, συνολικής ισχύος περίπου 1 GW.

Όσον αφορά στο πλαίσιο στήριξης υβριδικών μονάδων ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ – Κομισιόν αναμένεται η τελική κρίση των αξιωματούχων των Βρυξελλών. Αυτό προβλέπει κατοχύρωση ταρίφας μέσω διαγωνισμών για τα υποψήφια υβριδικά έργα, με εξαίρεση όσα χωροθετούνται σε μικρά νησιά ή τα πιλοτικά έργα, όπως είναι για παράδειγμα το υβριδικό έργο στον Αϊ Στράτη κλπ.

Να σημειωθεί ότι στα μέσα Ιουλίου, η ρύθμιση που προωθήθηκε από το ΥΠΕΝ προέβλεπε ότι, απορρίπτονται εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής ή βεβαιώσεων ειδικών έργων, χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί εξέτασή τους ενώ έως τις 31/12/2021 αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων, η χορήγηση αδειών παραγωγής, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η χορήγηση προσφορών σύνδεσης για την ανάπτυξη υβριδικών έργων. Ο λόγος, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είναι η εκκρεμότητα που υπάρχει με το πλαίσιο στήριξης των σταθμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης