Ενέργεια

Το Κατάρ δηλώνει αδύναμο να περιορίσει την παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Το Κατάρ δηλώνει αδύναμο να περιορίσει την παγκόσμια ενεργειακή κρίση

«Είμαι δυσαρεστημένος με τις τιμές του φυσικού αερίου που είναι υψηλές» δήλωσε ο υπουργός ενέργειας του Κατάρ Saad al-Kaabi

 

Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος πωλητής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο (LNG), ανακοίνωσε στους καταναλωτές ότι είναι ανίσχυρο να μειώσει τις τιμές της ενέργειας, καθώς οι Βρετανοί χαλυβουργοί είπαν ότι θα μπορούσαν να αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή τους λόγω του αυξανόμενου κόστους.

Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά τη χαλάρωση των αποκλεισμών από τον κορωνοϊό έχει αποκαλύψει την έλλειψη αποθεμάτων φυσικού αερίου και άλλων προμηθειών καυσίμων, προκαλώντας διακοπή λειτουργίας σε ορισμένες χώρες.
Για να διατηρήσουν τα εργοστάσια ανοιχτά και τα σπίτια ζεστά, στελέχη της βιομηχανίας και κυβερνήσεις πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα για την ενέργεια και να επιστρέψουν στον άνθρακα και το πετρέλαιο, τα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.
Καθώς ορισμένες γεννήτριες στράφηκαν στο πετρέλαιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού αυξήθηκαν σε υψηλά πολυετίας τη Δευτέρα, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν ισχυρές.
Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που βυθίστηκαν σε χαμηλά επίπεδα στο απόγειο των πανδημικών αποκλεισμών, αυξήθηκαν φέτος σε υψηλά επίπεδα, αλλά το Κατάρ είπε ότι δεν διαθέτει διαθέσιμα εφόδια για να ηρεμήσει η αγορά.
«Έχουμε εξαντληθεί, εφόσον παραδόσαμε σε όλους τους πελάτες μας τις οφειλόμενες ποσότητες», δήλωσε ο υπουργός ενέργειας του Κατάρ Saad al-Kaabi. «Είμαι δυσαρεστημένος με τις τιμές του φυσικού αερίου που είναι υψηλές».

Έντονες πιέσεις

Σε όλο τον κόσμο, οι υψηλές τιμές πιέζουν τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία, η οποία έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας και κόστους που μετακυλίονται στους πελάτες και τους καταναλωτές.
Οι χαλυβουργοί στη Βρετανία δήλωσαν ότι ίσως χρειαστεί να κλείσουν την παραγωγή και θα αντιμετωπίσουν τρομερές συνέπειες, εκτός εάν η κυβέρνηση βοηθήσει.
Η κυβέρνηση άκουει τις ανησυχίες της βιομηχανίας και συζητά εάν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Boris Johnson's. Στην Ισπανία, η χαλυβουργία Sidenor δήλωσε ότι είχε ήδη αναστείλει την παραγωγή σε εργοστάσιο κοντά στο Μπιλμπάο στα βόρεια της χώρας, αφού το αυξημένο κόστος ενέργειας έχει αυξήσει το συνολικό κόστος παραγωγής κατά 25%.
Στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και κορυφαίο εξαγωγέα, η κυβέρνηση προσπάθησε να ενισχύσει τον εφοδιασμό με άνθρακα, αλλά η μεγαλύτερη επαρχιακή οικονομία στη βορειοανατολική ζώνη της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αντιμετωπίζει επιδείνωση των ελλείψεων ενέργειας.
Οι ελλείψεις οδήγησαν τα κινέζικα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας και πετροχημικών σε πολυετή και ρεκόρ τη Δευτέρα. Η Ολλανδική Ένωση Κέντρου Δεδομένων ζήτησε από τους πολιτικούς ηγέτες να περιορίσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, να προβούν σε φοροαπαλλαγές εταιρειών ή να θεσπίσουν επιδοτήσεις για την υποστήριξη επιχειρήσεων που επενδύουν σε καθαρότερη ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης