Ενέργεια

ENTSOG: Ενδεχόμενη ανάγκη για αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου κατα 5-10% τον επερχόμενο χειμώνα

ENTSOG: Ενδεχόμενη ανάγκη για αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου κατα 5-10% τον επερχόμενο χειμώνα
Όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες, ενώ ο κίνδυνος διακοπών στην παροχή φυσικού αερίου είναι ορατός.

Σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου 2021/2022 διαπιστώνει η ετήσια έκθεση Winter Supply Outlook που δημοσίευσε ο ENTSOG χθες στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την έκθεση σε περίπτωση ψυχρού χειμώνα, το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αποθήκευσης σε συνδυασμό με τη μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής φυσικού αερίου θα απαιτούσε αύξηση των εισαγωγών κατά περίπου 5% έως 10% υψηλότερα από τον μέγιστο όγκο των τελευταίων ετών.
Η έκθεση του ευρωπαϊκού φορέα των διαχειριστών των εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου προαναγγέλλει ένα δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη που όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες, ενώ ο κίνδυνος διακοπών στην παροχή φυσικού αερίου είναι ορατός.
Ο ENTSOG έχει αξιολογήσει την ικανότητα του ευρωπαϊκού συστήματος φυσικού αερίου να αντιμετωπίσει τόσο έναν φυσιολογικό όσο, και έναν ιδιαιτέρως βαρύ χειμώνα με υψηλή ζήτηση, που θα διαρκέσει έως και δυο εβδομάδες σε συνδυασμό με διαταραχές της κύριας οδού εφοδιασμού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα τα κύρια ευρήματα του Winter Supply Outlook είναι τα εξής:

Η ευρωπαϊκή παραγωγή φυσικού αερίου συνεχίζει να μειώνεται από έτος σε έτος.
Την 1η Οκτωβρίου 2021, το επίπεδο αποθήκευσης στην ΕΕ ήταν της τάξης του 75% (831 TWh), και είναι ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Το επίπεδο αποθήκευσης είναι διαφορετικό μεταξύ των χωρών για δυο λόγους:
▪ Υψηλή χρήση των αποθηκών κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2020/2021, με αποτέλεσμα χαμηλό επίπεδο αποθήκευσηw 336 TWh στην αρχή της περιόδου αναπλήρωσης,
▪ Χαμηλή έγχυση το καλοκαίρι, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών τιμών του αερίου.
Η ευρωπαϊκή υποδομή φυσικού αερίου προσφέρει επαρκή ευελιξία για τη διασφάλιση της ασφάλειας προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι το αέριο εισάγεται από την αγορά σε παρόμοιους όγκους όπως τα τελευταία χρόνια

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποδομές φυσικού αερίου της Ευρώπης ήταν πλήρως λειτουργικές κατά τη θερινή περίοδο και αυτό το αναμένεται να διατηρηθεί και για το χειμώνα 2021/22.
Ωστόσο, σε περίπτωση ψυχρού χειμώνα, η αγορά θα χρειαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς και  LNG κατά 5% έως 10% υψηλότερο από τον μέγιστο όγκο των τελευταίων ετών.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μια σημαντική απορρόφηση αερίου από τις αποθήκες θα έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης στο τέλος της χειμερινής περιόδου και αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευελιξία του συστήματος αερίου. Επίσης ενδέχεται να αυξήσει την έκθεση σε κίνδυνο περικοπών τροφοδοσίας τους χειμερινούς μήνες του 2022.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη μείωσε σημαντικά την έκθεσή της στον κίνδυνο μείωσης της παροχής μετά την έναρξη λειτουργίας νέων υποδομών.
Ωστόσο, χώρες εντός των ομάδων κινδύνου της Ουκρανίας και των κρατών της Βαλτικής/Φινλανδίας εκτίθενται στον κίνδυνο περικοπών περίπτωση ακραίων θερμοκρασιών σε συνδυασμό με διαταραχές της τροφοδοσίας από την Ουκρανία ή τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης