Giles Dickson: Η πράσινη βιομηχανία υδρογόνου απαιτεί υποδομές - Τα «πρέπει» της Ευρώπης

Giles Dickson: Η πράσινη βιομηχανία υδρογόνου απαιτεί υποδομές - Τα «πρέπει» της Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει νέους στόχους για το ανανεώσιμο υδρογόνο στο πακέτο Fit-for-55

Στις 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Ανανεώσιμων Υδρογόνων διαδικτυακά. Εκτός από τη συζήτηση για το μέλλον του ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη, ο Συνασπισμός Ανανεώσιμων Υδρογόνων διόρισε επίσης τον Ignacio Galán, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Iberdrola ως νέο πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Nils Aldag Sunfire, ως Αντιπρόεδρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει νέους στόχους για το ανανεώσιμο υδρογόνο στο πακέτο Fit-for-55. Θέλει το 50% του υδρογόνου που καταναλώνει η βιομηχανία να είναι ανανεώσιμο έως το 2030 και έχει ορίσει ότι το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να προέρχεται μόνο από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Χωρίς την απαλλαγή από τον άνθρακα σε αυτούς τους τομείς η Ευρώπη δεν θα γίνει κλιματικά ουδέτερη, αλλά το ανανεώσιμο υδρογόνο δεν θα βοηθήσει μόνο στη μείωση των εκπομπών. Θα ενεργοποιήσει επίσης την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Απαιτείται δράση

Για να ξεκινήσει η ανάπτυξη ανανεώσιμων υδρογόνων, η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει σύντομα και να κινηθεί αποφασιστικά, σε περίπτωση βέβαια που θέλει να έχει παγκόσμια ηγετική θέση στο υδρογόνο. Εάν η Ευρώπη μπορεί να καταστήσει την παραγωγή ανανεώσιμων υδρογόνων ανταγωνιστική με το συμβατικό υδρογόνο αυτή τη δεκαετία, τότε θα έχει καλή θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό στην τεχνολογία και την παραγωγή υδρογόνου.

Ωστόσο, η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει τη σωστή υποδομή για να αναπτύξει μια πράσινη βιομηχανία υδρογόνου. Βασικά, πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ο απαιτούμενος όγκος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρολυτών για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου. Η ΕΕ πρέπει επίσης να αναγνωρίσει τα σαφή οφέλη που προσφέρει το ανανεώσιμο υδρογόνο όσον αφορά την εξοικονόμηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Γεφύρωση του χάσματος

Και η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της συνοδεύονται από φιλόδοξα νομοθετικά εργαλεία, ειδικά σε χρηματοδοτικά και υποστηρικτικά μέσα. Το χάσμα κόστους με εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε ορυκτά πρέπει να γεφυρωθεί. Αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία εμπιστοσύνης και διάθεσης για επένδυση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson τόνισε από την πλευρά του ότι: «Το ανανεώσιμο υδρογόνο είναι απαραίτητο για εκείνα τα μέρη της κατανάλωσης ενέργειας που δεν μπορούμε να ηλεκτροδοτήσουμε άμεσα. Η ανάπτυξή του θα αποφέρει επίσης οικονομικά οφέλη. Η ΕΕ πρέπει να διευκολύνει την κλιμάκωση και την ανάπτυξη της. Πρώτα απ 'όλα αυτό απαιτεί περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περισσότερους ηλεκτρολύτες. Χρειαζόμαστε όμως και τα κατάλληλα μέσα χρηματοδότησης και υποστήριξης για να κάνουμε το ανανεώσιμο υδρογόνο φθηνότερο».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης