Νέα έκθεση για Αυστραλία: «Οργασμός» θέσεων εργασίας από τις εξαγωγές των ΑΠΕ - Τον «τελειώνουν» τον άνθρακα

Νέα έκθεση για Αυστραλία: «Οργασμός» θέσεων εργασίας από τις εξαγωγές των ΑΠΕ - Τον «τελειώνουν» τον άνθρακα
Η Αυστραλία είναι σήμερα ένας κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής ορυκτών καυσίμων, εξυπηρετώντας το 42% της παγκόσμιας αγοράς εξαγωγών άνθρακα

Μια αυστραλιανή βιομηχανία εξαγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να δημιουργήσει σχεδόν 400.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από κοινού από το Australian Conservation Foundation, το WWF Australia, τον συνδικαλιστικό όμιλο ACTU και το Business Council of Australia.

Όπως αναφέρεται, θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν για την Αυστραλία 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες συναλλαγές μέσω επενδύσεων σε εξαγωγές καθαρής ενέργειας. Η προμήθεια μιας αναπτυσσόμενης παγκόσμιας αγοράς για ανανεώσιμα προϊόντα υδρογόνου και αμμωνίας θα παρείχε στην Αυστραλία τις πιο σημαντικές νέες εξαγωγικές ευκαιρίες, καθώς τα πράσινα μέταλλα, τα ορυκτά και η παραγωγή μπαταριών θα αναδυθούν επίσης ως μαζικές εξαγωγικές αγορές.

Γρήγορη δράση

Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της ACF, Kelly O’Shanassy, «η πραγματική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί απομάκρυνση από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων. Τα καλά νέα είναι ότι η Αυστραλία μπορεί να αντικαταστήσει και να αυξήσει τα έσοδα και τις θέσεις εργασίας από τις εξαγωγές άνθρακα και φυσικού αερίου με καθαρές εξαγωγές.

Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά. Οι κλιματικές ζημιές βλάπτουν τους Αυστραλούς και δεν είμαστε το μόνο έθνος στον κόσμο με φυσικά πλεονεκτήματα και τεχνογνωσία για να γίνουμε υπερδύναμη καθαρής ενέργειας. Χρειαζόμαστε πραγματική εθνική ηγεσία για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας».

Η κατάσταση της Αυστραλίας και το πλεονέκτημα

Η Αυστραλία είναι σήμερα ένας κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής ορυκτών καυσίμων, εξυπηρετώντας το 42% της παγκόσμιας αγοράς εξαγωγών άνθρακα και περίπου το 22 % της αγοράς εξαγωγής φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η Accenture είπε ότι η κατάσταση της Αυστραλίας ως προμηθευτής ορυκτών καυσίμων γινόταν όλο και πιο επικίνδυνη, καθώς περίπου τα 2/3 των εξαγωγικών αγορών της Αυστραλίας υπόκεινται στην παρούσα φάση στο καθεστώς επίτευξης μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2060 ή νωρίτερα.

Ταυτόχρονα, η έκθεση διαπίστωσε ότι η Αυστραλία ήταν σε πολύ καλή θέση για να αξιοποιήσει τα οφέλη μιας παγκόσμιας στροφής προς καθαρότερες πηγές ενέργειας, με την αφθονία των υψηλής ποιότητας αιολικών και ηλιακών πόρων της Αυστραλίας να της παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των περισσότερων χωρών.

Ομοίως, η Αυστραλία διαθέτει πληθώρα υλικών όπως λίθιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, νικέλιο και υλικά σπάνιας γης-όλα αυτά χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, όπως μπαταρίες, ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες και ηλιακή ενέργεια. Μια μελλοντική αγορά για αυτές τις προμήθειες πράσινης ενέργειας και πράσινων υλικών θα μπορούσε τελικά να ξεπεράσει την αξία της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων της Αυστραλίας, διαπίστωσε η Accenture.

Προσαρμογή σε νέα δεδομένα

Ο πρόεδρος του WWF Australia Martijn Wilder δήλωσε ότι οι περιφερειακές κοινότητες θα είναι από τους μεγαλύτερους νικητές από μια αυστραλιανή εξαγωγική βιομηχανία που επικεντρώνεται στην καθαρή ενέργεια.

«Καθώς οι διεθνείς εμπορικοί εταίροι μας εργάζονται για να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους, θα υπάρχει έντονη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προϊόντα μηδενικού άνθρακα.

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές μας κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για να επωφεληθούν από αυτή την αυξανόμενη ζήτηση, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επενδυτικές ευκαιρίες».

Η επικεφαλής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Αυστραλίας, Jennifer Westacott, η οποία πρόσφατα αποκάλυψε τη νέα δέσμευση του ομίλου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι οι αυστραλιανές επιχειρήσεις ήδη ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις για την απαλλαγή από τον άνθρακα που έχουν αναληφθεί από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αυστραλίας.

Τέλος, η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Αυστραλία περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων καθαρών εξαγωγικών περιοχών, ένα καθαρό επενδυτικό ταμείο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα ταμείο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των εργαζομένων που μεταβαίνουν σε νέες βιομηχανίες και έναν στόχο για την προσθήκη τουλάχιστον 6GW ικανότητας παραγωγής υδρογόνου έως το 2027.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης