Επικαιρότητα

Αναβάλλεται για το 2022 η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναβάλλεται για το 2022 η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Με καθυστερήσεις στην έγκριση αλλά και στην εκταμίευση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης
Με καθυστερήσεις στην έγκριση αλλά και στην εκταμίευση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας που το 2021 στοχεύει σε ανάπτυξη 6,1%, ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,5 δισ. ευρώ μετατίθεται για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο έναντι του Οκτωβρίου που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει το προγραμματισμό και για τις πληρωμές του 2022.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλλει το σχετικό αίτημα στη Κομισιόν στο τέλος Νοεμβρίου έχοντας εκπληρώσει τα 12 ορόσημα που αποτελούσαν προαπαιτούμενα για το τρίτο τρίμηνο του έτους προκειμένου να πάρει τα 3,5 δισ. ευρώ μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που εισέπραξε το καλοκαίρι.
Αν και η καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων οφείλεται σε κοινοτικές διαδικασίες ωστόσο αποτελεί αρνητική εξέλιξη καθώς όσο αργούν να εισρεύσουν οι πόροι του Ταμείου τόσο χάνεται πολύτιμος χρόνος για την κινητοποίηση των επενδύσεων και την δυναμική επανάκαμψη της οικονομίας δεδομένης της σημαντικής συμβολής του Ταμείου Ανάκαμψης στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος η συμβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στο ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ κυμαίνεται σε περίπου 1,15 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο για την περίοδο 2021-2026 ενώ η πλήρης εφαρμογή του μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης