Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Η ΕΕ να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Χατζηδάκης: Η ΕΕ να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
Παρέμβαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Συμβούλιο «Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Καταναλωτές»

 

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και του κινδύνου έντασης της ενεργειακής φτώχειας επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο «Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Καταναλωτές» που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνεται συζήτηση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο αποτελεί μηχανισμό συντονισμού όχι μόνο της οικονομικής – δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών – μελών της ΕΕ, αλλά και της εργασιακής, κοινωνικής πολιτικής και του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων προβλέπει μεταξύ άλλων δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες καλής ποιότητας στην ενέργεια, αλλά και υποστήριξη για την πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες σε όσους την έχουν ανάγκη.

«Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί άμεσο κίνδυνο αύξησης της ενεργειακής φτώχειας σε όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και υλοποιεί δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες χώρες – μέλη. Αυτό όμως δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου η απάντηση να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Η ΕΕ έχει άλλωστε την ευθύνη για τη χάραξη του συνόλου σχεδόν της ενεργειακής πολιτικής των χωρών – μελών», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συναντήθηκε με την ομόλογό του υπουργό Εργασίας της Γαλλίας Elisabeth Borne που αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου από 1ης Ιανουαρίου 2022. Συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εργασίας της Σλοβενίας Cigler Kralj που ασκεί την Προεδρία για το τρέχον εξάμηνο, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την Οδηγία για τον κατώτατο μισθό.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε σύντομες συζητήσεις με τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit και τον γενικό διευθυντή Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Συμπερίληψης (Employment, Social Affairs and Inclusion) Joos Korte.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης