Περιβάλλον

Τοντ Στερν για κλιματική αλλαγή: Δεν αρκεί πλέον ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου

Τοντ Στερν για κλιματική αλλαγή: Δεν αρκεί πλέον ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου

Τον κίνδυνο οι διογκούμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας να υπονομεύσουν την εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων για το κλίμα επισείει ο Τοντ Στερν, ειδικός απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή και ο άνθρωπος που διαπραγματεύθηκε εκ μέρους των ΗΠΑ τη Συμφωνία των Παρισίων.

Ο Στερν, non-resident fellow σήμερα στο Ινστιτούτο Brookings και ομιλητής την ερχόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της «Καθημερινής» για την κλιματική κρίση, μιλάει επίσης για το ζήτημα διεθνούς αξιοπιστίας των ΗΠΑ στο πεδίο της κλιματικής πολιτικής μετά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ενώ αναφέρεται και στον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης.

«Επί ημερών Ομπάμα υπήρχε μια άτυπη συμφωνία με την Κίνα ότι το ζήτημα του κλίματος έπρεπε να παραμείνει ξεχωριστό» λέει στην «Κ». «Οι διαπραγματεύσεις ήταν πάντα δύσκολες. Ακόμα και 48 ώρες πριν από τη Συμφωνία των Παρισίων είχαμε ανοιχτά θέματα. Αλλά συμφωνούσαμε πραγματικά ότι έπρεπε να συνεργαστούμε στενά». Η αμερικανική πλευρά, πιστεύει, θέλει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, «αλλά υπάρχει η ευρύτερη πραγματικότητα των διμερών σχέσεων –και έχουμε ακούσει από την κινεζική πλευρά προειδοποιήσεις ότι με τις ΗΠΑ να τηρούν σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο σε τόσα θέματα, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια συνεννόησης για το κλίμα».

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης