Ενέργεια

Ρεκόρ στις τιμές του άνθρακα στην Κίνα

Ρεκόρ στις τιμές του άνθρακα στην Κίνα

Αύξηση πάνω από 260%

 

Οι τιμές του άνθρακα στην Κίνα σημείωσαν ρεκόρ την Τρίτη, καθώς ενισχύθηκαν από τη διεύρυνση της ενεργειακής κρίσης ισχύος και το κρύο, παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου να ενισχύσει την προσφορά.

Ο θερμικός άνθρακας για παράδοση τον Ιανουάριο, το πιο ενεργό συμβόλαιο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Ζενγκζού, σημείωσε ρεκόρ στα 1.982 γιουάν ανά τόνο. Οι τιμές είναι πάνω από 260% μέχρι σήμερα. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει οι θερμοκρασίες στις περισσότερες κεντρικές και ανατολικές περιοχές ήταν χαμηλότερες από τις κανονικές τις τελευταίες 10 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Κίνας.
«Η πτώση της θερμοκρασίας σε περιοχές της Κίνας προκάλεσε φόβους ότι οι ελλείψεις στην ενέργεια είναι πιθανό να αυξηθούν τον ερχόμενο χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο», ανέφεραν αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους προς τους πελάτες.
Οι ελλείψεις άνθρακα, οι υψηλές τιμές καυσίμων και η ανερχόμενη βιομηχανική ζήτηση μετά την πανδημία έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μέτρο της διανομής ισχύος έχει εφαρμοστεί σε τουλάχιστον 17 από τις περισσότερες από 30 περιοχές της ηπειρωτικής Κίνας από τον Σεπτέμβριο, αναγκάζοντας ορισμένα εργοστάσια να διακόψουν την παραγωγή, διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και προσθέτοντας ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις πύλες των εργοστασίων.

Μεταρρύθμιση ενέργειας

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα έκανε το πιο τολμηρό βήμα της στη μεταρρύθμιση της ενέργειας, επιτρέποντας στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα να μεταφέρουν υψηλότερο κόστος σε ορισμένους πελάτες, με στόχο να ενθαρρύνει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσει τις πιέσεις κερδοφορίας τους.
Οι βιομηχανίες που επιθυμούν ενέργεια όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, το τσιμέντο και οι χημικοί παραγωγοί αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερα και πιο ασταθή κόστη ισχύος βάσει της νέας πολιτικής, διογκώνοντας το κόστος τους και πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους.
Οι παραγωγοί αλουμίνας και αλουμινίου στη νοτιοδυτική περιοχή Guangxi αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος ενέργειας, ανέφερεαν αναλυτές της ANZ.
Το Πεκίνο έχει θεσπίσει μέτρα για την αύξηση της παραγωγής άνθρακα, ο οποίος τροφοδοτεί σχεδόν το 60% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τα κυβερνητικά στοιχεία τη Δευτέρα να δείχνουν κάποια αύξηση στον εφοδιασμό.
Η ημερήσια παραγωγή άνθρακα έφτασε πρόσφατα τους 11,5 εκατομμύρια τόνους, περισσότερο από 1,2 εκατομμύρια τόνους από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης Μεταρρυθμίσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης