Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 85 δολάρια κινείται το brent, στα 83 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 85 δολάρια κινείται το brent, στα 83 δολ. το αργό

Σε υψηλά πολυετίας παραμένει ο μαύρος χρυσός καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται

 

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδος την Τρίτη, κοντά σε υψηλά πολυετίας καθώς η κρίση ενεργειακού εφοδιασμού συνεχίστηκε σε όλο τον κόσμο, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας στην Κίνα αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για το αν ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο μπορεί να καλύψει τις οικιακές ανάγκες θέρμανσης.

Περί τις 19:50 η τιμή του Brent ενισχυόταν 0,83%, στα 85,03 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κέρδισε 1,04%, στα 83,35 $.

Το Brent εξακολουθεί να αυξάνεται σχεδόν 7% αυτόν τον μήνα και το WTI σχεδόν 10%.
"Σε μια αγορά ταύρων είναι συνήθως το Brent που οδηγεί υψηλότερα, αλλά αυτή τη φορά τα εσωτερικά ζητήματα (ΗΠΑ) παρέχουν επιπλέον υποστήριξη για τον WTI", δήλωσε ο Tamas Varga, πετρελαϊκός αναλυτής στην μεσιτική PVM Oil Associates του Λονδίνου.
"Η πρόσφατη περίοδος τυφώνων αποδείχθηκε τόσο ενοχλητική που οι παραγωγοί των ΗΠΑ δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από τη ζημιά που προκάλεσε ο (τυφώνας) Ιda".

Με τις θερμοκρασίες να υποχωρούν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο και να αυξάνεται η ζήτηση θέρμανσης, οι τιμές του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένες, εκτιμούν trader και αναλυτές. Ο ψυχρότερος καιρός έχει ήδη αρχίσει στην Κίνα, ενώ προβλέπονται θερμοκρασίες σχεδόν παγωμένες για τις βόρειες περιοχές, σύμφωνα με το AccuWeather.com.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα στην Κίνα αυξήθηκαν έως και 7,8% την Τρίτη, ενώ αυξήθηκαν επίσης τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές. Ο
ι αυξανόμενες τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου στην Ασία αναμένεται να κάνουν ορισμένους τελικούς χρήστες να στραφούν σε πετρέλαιο χαμηλότερου κόστους ως εναλλακτική λύση. Ενώ είναι ακόμα αβέβαιο πόσο θα επηρεάσει η ανισορροπία την αγορά πετρελαίου, οι traders πετρελαίου φαίνονται πεπεισμένοι ότι έρχεται ένας χειμώνας με υψηλές τιμές, δήλωσε η αναλυτής της Rystad Energy, Louise Dickson.
Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση που οδηγεί τις υψηλότερες τιμές βλάπτει επίσης την κινεζική οικονομική ανάπτυξη, η οποία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα.
Ο ημερήσιος ρυθμός επεξεργασίας αργού πετρελαίου της Κίνας μειώθηκε επίσης τον περασμένο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του περασμένου έτους. Βοηθώντας να διατηρηθεί ένα φράγμα στις τιμές, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί. Η παραγωγή στον μεγαλύτερο σχηματισμό σχιστολιθικού στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τον επόμενο μήνα, ανέφερε η Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης