Ενέργεια

Βloomberg: Τα αιολικά θα κάμψουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Βloomberg: Τα αιολικά θα κάμψουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Oι ισχυροί άνεμοι σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία αναμένεται να οδηγήσουν σε ρεκόρ την παραγωγή ενέργειας από τουρμπίνες αύριο (21/10)

Μείωση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, λόγω των προσδοκιών ότι οι ήπιες καιρικές συνθήκες θα προσφέρουν ένα είδος ανακούφισης στο ήδη τεταμένο ενεργειακό σύστημα της περιοχής, σύμφωνα με το Bloomberg. Μάλιστα, οι υψηλές θερμοκρασίες στην αρχή της περιόδου θέρμανσης θα μετριάσουν τη ζήτηση, ωθώντας τις τιμές χαμηλότερα.

Και αυτό παρά τις ενδείξεις της Ρωσίας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αποστολή περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χωρίς η γρήγορη έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2. Όπως αναφέρεται, οι ισχυροί άνεμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία μπορεί επίσης να προκαλέσουν ρεκόρ παραγωγής ισχύος από τις ανεμογεννήτριες αύριο (21/10), μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ανάγκη για φυσικό αέριο.


Ανεβαίνει  η αιολική παραγωγή

Αναφορά της JP Morgan στο επίμαχο ενεργειακό θέμα, κάνει λόγο για περαιτέρω χαλάρωση των τιμών φυσικού αερίου, σε περίπτωση που κάθε μήνας (με αρχή εκκίνησης το Νοέμβριο) είναι πιο ζεστός από το κανονικό.
Αν συμβεί αυτό, τα παγκόσμια ισοζύγια φυσικού αερίου θα μειωθούν οριακά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παραγωγή αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο – κατηγορήθηκε εν μέρει για την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, όταν ο άνεμος δεν φυσούσε το καλοκαίρι - αυξήθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων την Τρίτη (19/10). Αντιστοιχούσε στο 41% του συνολικού μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο του φυσικού αερίου υποχώρησε 4,3% στα 89,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο βρετανικό κατρακύλησε 4,8% στις 225,91 πένες/therm. 

Οι τιμές είχαν κινηθεί σε ανοδικό έδαφος νωρίτερα καθώς η Ρωσία έδειξε ότι θέλει η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνουν την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 ως αντάλλαγμα για την ενίσχυση των προμηθειών.  Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν ξεκινήσει να αξιολογούν το ρωσικό αίτημα, έχουν ωστόσο αναφέρει ότι μια αρχική απόφαση ενδεχομένως να γίνει τον Ιανουάριο και στη συνέχεια θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως και η Κομισιόν. 

Τέλος, οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν ισχνές, με την Ασία να επιβάλλει μια πριμοδότηση για την προσέλκυση διαθέσιμων φορτίων. Αλλά η Ευρώπη θα συνεχίσει να αξιοποιεί την αγορά LNG ανεξάρτητα από τον όγκο από τη Ρωσία, ανέφερε ο όμιλος SEB.

Ανεβαίνουν σήμερα οι τιμές

Σήμερα οι τιμές ανεβαίνουν στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλάνδία που δίνει τις τιμές για την Ευρώπη για το TTF  στα 93,50 ευρώ/ Mwh +3,9%. Υψηλό τα 96,25 ευρώ και χαμηλό τα 92 ευρώ.
Ανοδικά 4%
και τα προθεσμιακά συμβόλαια  Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου 2022 στα 94 ευρώ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης