Ενέργεια

Oilprice: To ράλι των τιμών του πετρελαίου είναι μακριά από το τέλος του

Oilprice: To ράλι των τιμών του πετρελαίου είναι μακριά από το τέλος του
Ο ΟPEC+ δεν φαίνεται να βιάζεται να προσθέσει προσφορά στις αγορές
Σχετικά Άρθρα

Ακόμη και μετά από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές του πετρελαίου έχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το Oilprice. Αναλυτές της αγοράς θεωρούν τα βραχυπρόθεσμα στοιχεία της αγοράς ενδεικτικά.

Τα αποθέματα εξαντλούνται, με τη ζήτηση να ανακάμπτει εν μέσω μιας ασθενέστερης ανταπόκρισης της προσφοράς από τους παραγωγούς. Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και την Ασία και τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ του φυσικού αερίου και του άνθρακα δίνουν περισσότερους πόντους για την άνοδο του πετρελαίου τους προσεχείς μήνες.

Μείωση αποθεμάτων

Από την πλευρά της ζήτησης, οι ανακάμπτουσες οικονομίες και η κινητικότητα ενίσχυσαν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας σε μείωση των αποθεμάτων που μείωσαν τα παγκόσμια αποθέματα κάτω από τους πρόσφατους μέσους όρους. Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στις αναπτυγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ, οι εμπορικές μετοχές πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τους μέσους όρους της πενταετίας πριν από τον COVID.

Από την τελευταία εβδομάδα αναφοράς, τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ ήταν 427 εκατομμύρια βαρέλια, περίπου 6% κάτω από τον μέσο όρο των πέντε ετών για αυτήν την περίοδο του έτους. Τα αποθέματα βενζίνης ήταν περίπου 2% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, τα αποθέματα καυσίμων απόσταξης ήταν 9% χαμηλότερα, ενώ τα αποθέματα προπανίου/προπυλενίου ήταν ένα τεράστιο 21% κάτω από τον μέσο όρο των πέντε ετών για αυτήν την περίοδο του έτους, έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΙΑ.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και την Ασία θα μπορούσε επιπλέον να αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) σε σύγκριση με μια «κανονική» αγορά χωρίς κρίση φυσικού αερίου και άνθρακα, σημείωσε ο IEA, αυξάνοντας τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2021 και 2022.

Η προσφορά καθυστερεί τη ζήτηση

Ενώ η ζήτηση έχει ανακάμψει παρά τις καλοκαιρινές εξάρσεις του COVID στις ΗΠΑ και την Ασία, οι προσθήκες στην προσφορά στην αγορά πετρελαίου υστερούν στον ρυθμό της αυξανόμενης ζήτησης. O OPEC+ συνεχίζει να διατηρεί σφιχτή την αγορά, προσθέτοντας μόλις 400.000 bpd κάθε μήνα στη συνολική του προσφορά.  Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Abdulaziz bin Salman την περασμένη εβδομάδα απέκλεισε βασικά την επιλογή ότι η συμμαχία θα απαντούσε στο ράλι των τιμών του πετρελαίου προσθέτοντας περισσότερη προσφορά από το προγραμματισμένο.

Φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν ανησυχεί πολύ για την καταστροφή της ζήτησης στα 85 δολάρια πετρελαίου, τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Οι ηγέτες του ομίλου τονίζουν τη σημασία ενός πιο μακροπρόθεσμου οράματος και σταθερότητας στην αγορά, αναμένοντας αυξημένη προσφορά το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης