Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: To Iσραήλ εξετάζει νέο αγωγό για την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο

Reuters: To Iσραήλ εξετάζει νέο αγωγό για την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο
Ο αγωγός, ο οποίος θα συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου Ισραήλ και Αιγύπτου εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσα σε 24 μήνες

Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής ενός νέου χερσαίου αγωγού προς την Αίγυπτο προκειμένου να ενισχύσει γρήγορα τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, στον απόηχο της πρόσφατης σύσφιξης των παγκόσμιων προμηθειών, δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας και αναμεταδίδει το Reuters.

Ο αγωγός, ο οποίος θα συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου Ισραήλ και Αιγύπτου εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσα σε 24 μήνες, ανέφεραν στο Reuters πηγές της βιομηχανίας που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις.

Ενδυνάμωση της θέσης του Ισραήλ

Ένας νέος χερσαίος αγωγός, σε συνδυασμό με τα σχέδια για την κατασκευή ενός δεύτερου υποθαλάσσιου αγωγού προς την Αίγυπτο μέσα σε λίγα χρόνια, θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του Ισραήλ ως βασικού ενεργειακού κόμβου στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Ισραήλ έγινε βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο του 2020, αφού ξεκίνησε την παραγωγή από τα υπεράκτια πεδία φυσικού αερίου Tamar και Leviathan. Περίπου 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως φυσικού αερίου παρέχεται μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει το Ισραήλ με την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά.

Τι εξετάζεται

«Το Ισραήλ και η Αίγυπτος διεξάγουν συνομιλίες για πιθανή συνεργασία στην προμήθεια φυσικού αερίου. Μία από τις επιλογές που εξετάζονται, μετά από αίτημα της Αιγύπτου για περαιτέρω προμήθειες φυσικού αερίου, είναι ένας χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ σε δήλωσή του προς το Reuters.

Ο αγωγός θα ανήκει στην ισραηλινή εθνική εταιρεία διανομής Israel Natural Gas Lines και βρίσκεται στη διαδικασία λήψης εγκρίσεων από τις τοπικές αρχές, πρόσθεσε.

Τα οφέλη

Στην παρούσα φάση, οι αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία εκτοξεύτηκαν φέτος λόγω των περιορισμένων προμηθειών και της έντονης οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο. Η 15ετής σύμβαση προμήθειας του Ισραήλ με την Αίγυπτο προστατεύει την Αίγυπτο από τις διακυμάνσεις των τιμών.

Ο νέος αγωγός θα επιτρέψει την αύξηση των προμηθειών στην Αίγυπτο κατά 3 έως 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ανέφεραν οι πηγές. Θα προμηθεύουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου και θα προωθήσουν επίσης τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη και την Ασία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αίγυπτος έχει όλες τις ιδιότητες και τις προϋποθέσεις για να γίνει παγκόσμιος κόμβος που θα συγκεντρώνει πρόσθετους όγκους φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και τις γύρω περιοχές και θα αποτελεί κομβικό σημείο του εμπορίου φυσικού αερίου τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delek Drilling, Yossi Abu.

Ωστόσο, ένας χερσαίος αγωγός κινδυνεύει να δεχθεί επίθεση από μαχητές του Ισλάμ στο Σινά, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να στοχοποιήσουν υποδομές φυσικού αερίου στη χερσόνησο.

Η εξαγωγική ικανότητα του Ισραήλ

Η ικανότητα του Ισραήλ να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους γείτονές του εξαρτάται ωστόσο από την ικανότητα των εταιρειών να επεκτείνουν την παραγωγή.  Η εξαγωγική ικανότητα του Ισραήλ αναμένεται να αυξηθεί σε 8 bcm ετησίως έως το 2023 από τα σημερινά 5 bcm ετησίως λόγω της αποσυμφόρησης των υφιστάμενων υποδομών και της επέκτασης του γιγαντιαίου κοιτάσματος Leviathan που διαχειρίζεται η Chevron και η Delek Drilling (μερίδιο 45%).

Τέλος, η παραγωγή θα αυξηθεί περαιτέρω όταν η Energean ξεκινήσει την παραγωγή από το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish/Tanin, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2022. Η Energean σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο πέντε νέες γεωτρήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγή τα επόμενα χρόνια, είπε η εταιρεία στο Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης