Ενέργεια

Έρχεται έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου - Ο μεγαλύτερος αποθηκευτικός κόμβος στις ΗΠΑ είναι σχεδόν άδειος

Έρχεται έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου - Ο μεγαλύτερος αποθηκευτικός κόμβος στις ΗΠΑ είναι σχεδόν άδειος

Με τις τιμές ρεκόρ του άνθρακα και του φυσικού αερίου, ο τομέας ενέργειας και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στρέφονται στο πετρέλαιο, ενισχύοντας πιθανώς τη ζήτηση

 

Τον Απρίλιο του 2020, η τιμή αργού πετρελαίου West Texas Intermediate βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος - μια εκπληκτική τροπή που κόστισε στους εμπόρους τεράστιες απώλειες - όταν η spot αγορά πετρελαίου αντιμετώπισε μια πρωτοφανή υπερβολή καθώς υπήρχε κυριολεκτικά πολύ πετρέλαιο για να είναι αποθηκευμένο, και ως εκ τούτου οι traders στους οποίους ανατέθηκε η παράδοση θα πλήρωναν άλλους μόνο για να πάρουν το φυσικό πετρέλαιο από τα χέρια τους.

Σύμφωνα με το ZeroHedge σε λίγες μόνο εβδομάδες μπορεί να δούμε το αντίθετο σενάριο: να μην υπάρχει καθόλου φυσικό πετρέλαιο στη μεγαλύτερη εμπορική εγκατάσταση αποθήκευσης των ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια έκρηξη της τιμής του πετρελαίου. Σε report για την τη βραχυπρόθεσμη δυναμική της αγοράς πετρελαίου, η αναλύτρια της JPMorgan, Natasha Kaneva αναφέρει ότι σε έναν κόσμο διάχυτων ελλείψεων φυσικού αερίου και άνθρακα που αναγκάζουν τον τομέα της ενέργειας να στραφεί όλο και περισσότερο στο πετρέλαιο (αυξάνοντας τη ζήτηση κατά 750 δισεκατομμύρια το χειμώνα και ελκυστικό απόθεμα κατά 2,1mmb/d τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο), η αποθήκευση πετρελαίου Cushing - έπεσε στα 31,2 mm βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 μπορεί να απέχει μόλις εβδομάδες από το να είναι "ουσιαστικά εκτός αργού ". Σύμφωνα με την τράπεζα: «Εάν δεν αλλάξει κάτι στο ισοζύγιο του Cushing τους επόμενους δύο μήνες, θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι τα μελλοντικά spreads του WTI θα εκτοξευθούν σε υψηλά ρεκόρ—ένα σενάριο «σούπερ οπισθοδρόμησης».

πετρελαιο1_1.PNG

Όπως σημειώνει η JPM, η περίοδος θέρμανσης του 2021/2022 ανοίγει με ρεκόρ υψηλών παγκόσμιων τιμών φυσικού αερίου, παρόλο που ο κρύος χειμώνας δεν έχει ακόμη φτάσει. Τέτοιες είναι οι ιδιορρυθμίες της αγοράς φυσικού αερίου που, όταν/αν φτάσει ο κρύος χειμώνας, η ζήτηση για φυσικό αέριο τείνει να ξεπερνά κάθε πηγή προμήθειας. Μόνο στις ΗΠΑ, σε μια εβδομάδα του χειμώνα, η ζήτηση φυσικού αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 50-70 bcf, αν όχι περισσότερο, με περιορισμένη ανταπόκριση από την προσφορά. Η κατάσταση είναι τέτοια αυτή τη στιγμή που - όπως παρατηρεί η JPMorgan - «η εύρεση ακόμη και 1 bcf πλεονάζουσας χωρητικότητας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη».


πετρελαιο2.PNG

Τα καλά νέα είναι ότι με τις ρωσικές εγχώριες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά 97% γεμάτες η αποθήκευση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί έως την 1η Νοεμβρίου, απελευθερώνοντας πιθανώς 4-10 bcm επιπλέον αποστολών στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Gazprom είχε κλείσει μόνο το 35% της χωρητικότητας του αγωγού Yamal-Europe για τον Νοέμβριο (όπως και τον Οκτώβριο) και επέλεξε να μην κλείσει πρόσθετους όγκους διέλευσης μέσω Ουκρανίας, υπονοώντας ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να στείλει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ευρώπη τουλάχιστον έως ότου εγκριθεί πλήρως ο Nord Stream 2.


πετρελαιο3.PNG
Και όπως σημειώνει η JPM, επαναλαμβάνοντας όσα είπε η Goldman νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, «χωρίς πρόσθετους ρωσικούς όγκους, το premium για τον χειμώνα που ενσωματώνεται επί του παρόντος στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν μπορεί να μειωθεί σημαντικά έως ότου οι προοπτικές για τον καιρό του Ιανουαρίου γίνουν πιο σίγουρες».

Ενισχύεται η ζήτηση

Έτσι, με τις τιμές ρεκόρ του άνθρακα και του φυσικού αερίου, ο τομέας ενέργειας και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στρέφονται στο πετρέλαιο, ενισχύοντας πιθανώς τη ζήτηση κατά 750 kbd κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αντλώντας τα αποθέματα 2,1 mbd τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Νωρίτερα σήμερα, το Reuters επικαλέστηκε τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι χρήστες που μεταβαίνουν από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν ζήτηση 500.000-600.000 βαρελιών ημερησίως. Εκτιμά ότι η πιθανή αλλαγή εξαρτάται από το πόσο έντονος θα είναι ο χειμώνας και πόσο ακριβές θα είναι οι τιμές εναλλακτικής ενέργειας. Περιέγραψε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που οδήγησαν σε πρόσφατη άνοδο των τιμών της ενέργειας, όπως οι περιορισμένες επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες και υποδομές, τα χαμηλά αποθέματα, η άρση των περιορισμών για την πανδημία και τα ποσοστά πρόσληψης εμβολίων COVID-19.

Εάν η πρόβλεψη της JPM είναι σωστή - παρόμοια άποψη έχει και Morgan Stanley, η οποία αναμένει τώρα να συμβεί ένα παρόμοιο σενάριο "αιχμής προσφοράς", εάν μακροπρόθεσμα αναγκάσει την τράπεζα να αυξήσει τον στόχο τιμής του πρώτου τριμήνου 2022 στα 95 $ από 77,5 $ /bbl - θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου.

Σε χαμηλά επίπεδα τα ευρωπαϊκά αποθέματα

Η τράπεζα αναμένει ότι οι εξαγωγές αργού των ΗΠΑ θα μειωθούν κατά μέσο όρο στο 2,0- 2,2 mbd μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περικοπής των ~ 500 kbd να προέρχεται από ροές προς την Ευρώπη. Όμως, αυτή η μείωση των ροών προς την Ευρώπη θα ερχόταν σε μια στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές αργού είναι ήδη αρκετά σφιχτές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, τα ευρωπαϊκά αποθέματα αργού πετρελαίου βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018. Από τις 15 Ιουλίου, τα ευρωπαϊκά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 35 mb, με ρυθμό 362 kbd. Εκτός από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και εστιάζοντας στις εισερχόμενες ροές Cushing, η JPM σημειώνει ότι την περασμένη εβδομάδα το τμήμα Steele City προς Cushing του αγωγού Keystone σταμάτησε για τρεις ημέρες, καθώς ο Keystone μετατόπισε τις ροές προς την Patoka και ο αγωγός εξακολουθούσε να ρέει με πολύ χαμηλότερο από τον κανονικό ρυθμό νωρίς αυτή την εβδομάδα, αν και οι ροές φαίνεται να είναι πάνω από 400 kbd.


 

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης