Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Πάνω από τα 86 δολ. το βαρέλι κινείται το Brent

Άνοδος για το πετρέλαιο - Πάνω από τα 86 δολ. το βαρέλι κινείται το Brent

Η Goldman βλέπει ανοδικούς κινδύνους για την πρόβλεψη της τιμής του Brent στα 90$/βαρέλι

 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα και έφτασαν σε πολυετή υψηλά καθώς η σφιχτή παγκόσμια προσφορά και η ενίσχυση της ζήτησης καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες στήριξαν τις τιμές.


Περί τις 19:02 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε άνοδο 0,69% στα 86,14 δολ. το βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε φθάσει στα 86,70 δολαρίων το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 0,56%, στα 84,21 δολάρια το βαρέλι, αφού έφθασε τα 85,41 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2014.

Και τα δύο σημεία έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20% από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο για εννέα συνεχόμενες εβδομάδες, ενώ το Brent αυξήθηκε για επτά. "Η παγκόσμια κρίση ενεργειακού εφοδιασμού συνεχίζει να «δείχνει τα δόντια της», καθώς οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνουν την ανοδική τους πορεία αυτήν την εβδομάδα, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης της ζήτησης καυσίμων - η οποία εν μέσω περιορισμένης ανταπόκρισης στην προσφορά εξαντλεί τα παγκόσμια αποθέματα", δήλωσε η Louise Dickson, της Rystad Energy.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι μια ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του Brent πάνω από την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους στα 90 δολάρια το βαρέλι.
Η τράπεζα εκτίμησε ότι η αλλαγή αερίου σε πετρέλαιο θα μπορούσε να ενισχύσει τουλάχιστον κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) στη ζήτηση πετρελαίου.

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο μειωμένης ζήτησης καυσίμων, η κατανάλωση βενζίνης και αποστάγματος κινείται κοντά στον μέσο όρο των πέντε ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή καυσίμων στον κόσμο.
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν επίσης από τις ανησυχίες για τις ελλείψεις άνθρακα και φυσικού αερίου στην Κίνα, την Ινδία και την Ευρώπη, που ώθησαν τη στροφή των καυσίμων στο ντίζελ και το μαζούτ.
Στην Ινδία, η διακίνηση αργού τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία την Παρασκευή, καθώς τα διυλιστήρια ενίσχυσαν την παραγωγή για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

www.wolrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης