Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μέτωπο Βορείων στην ΕΕ - «Όχι» από εννέα χώρες στην μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Μέτωπο Βορείων στην ΕΕ - «Όχι» από εννέα χώρες στην μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ισπανία ηγήθηκε εκκλήσεων για ανανέωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως απάντηση στην εκτίναξη των τιμών

Η Γερμανία, η Δανία, η Ιρλανδία και έξι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι δεν θα υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας στην οποία θα συζητηθεί η πρόσφατη άνοδος των τιμών.
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ το φθινόπωρο και παρέμειναν υψηλά, ωθώντας χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία να προτρέψουν τις Βρυξέλλες να επανασχεδιάσουν τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Εννέα χώρες αντιτάχθηκαν τη Δευτέρα σε αυτές τις προτάσεις, σε κοινή δήλωση που ανέφερε ότι «δεν μπορούν να υποστηρίξουν κανένα μέτρο που έρχεται σε σύγκρουση με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», όπως η αναμόρφωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Καθώς οι αυξήσεις των τιμών έχουν παγκόσμιες κινητήριες δυνάμεις, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν παρέμβουμε στον σχεδιασμό των εσωτερικών αγορών ενέργειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. "Αυτό δεν θα είναι μια θεραπεία για τον μετριασμό των σημερινών αυξανόμενων τιμών ενέργειας που συνδέονται με τις αγορές ορυκτών καυσίμων."

Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας

Η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία και οι Κάτω Χώρες υπέγραψαν τη δήλωση, η οποία αντ’ αυτού ζητά περισσότερα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και στόχο τη διασύνδεση 15% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ έως το 2030.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας συναντώνται αύριο για να συζητήσουν την απάντησή τους στην εκτίναξη των τιμών.
Οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν φορολογικές περικοπές, επιδοτήσεις και άλλα εθνικά μέτρα για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις που έχουν οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά οι κυβερνήσεις της ΕΕ αγωνίζονται να συμφωνήσουν σε μια πιο μακροπρόθεσμη απάντηση.

Η Ισπανία ηγήθηκε εκκλήσεων για ανανέωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως απάντηση στην εκτίναξη των τιμών, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα δεν υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση της ΕΕ. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται από τον τελευταίο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που απαιτείται για την κάλυψη της συνολικής ζήτησης ενέργειας.
Οι μονάδες φυσικού αερίου καθορίζουν συχνά την τιμή σε αυτό το σύστημα, το οποίο η Ισπανία εκτιμά ότι είναι άδικο, καθώς έχει ως αποτέλεσμα να πωλείται φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην ίδια τιμή με την ακριβότερη ενέργεια που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα διερευνήσει εάν η αγορά ενέργειας της ΕΕ λειτουργεί καλά, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ένα διαφορετικό σύστημα θα προστατεύει καλύτερα τις χώρες από την αύξηση του κόστους ενέργειας.


www.wolrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης